En Sıcak Konular

Meğer tebrik etmiş!

14 Haziran 2008 13:28 tsi
Meğer tebrik etmiş! "Yargı mensupları ve üniversite hocaları, askerle ne görüşür? Bir kere değil, iki kere değil. Hep dirsek teması halindeler. Tam 1 saat 15 dakika tebrik etmiş! Anayasa'nın 138'inci maddesine aykırı bir tavır içinde olacak değildi ya!" Nazlı Ilıcak yazı

Nazlı Ilıca/Sabah

Meğer tebrik etmiş

Yargı mensupları ve üniversite hocaları, askerle ne görüşür? Bir kere değil, iki kere değil. Hep dirsek teması halindeler. Son olarak, izlendiği iddiaları ile gündeme taşınan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün, 4 Mart 2008' de, saat 17.00'de Kara Kuvvetleri'ne giriş yaptığı ve bir saat 15 dakika Komutanlık'ta kaldığı ortaya çıktı.

Yukarıdaki iddia, Taraf gazetesinin 13 Haziran 2008 nüshasında yer alıyor. Gene aynı gazeteye sızan gizli belgelerden, 15 rektörün, 19 Eylül 2003'te, daha sonra darbe hazırlığı içinde olduğunu öğrendiğimiz Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'u da ziyaret ettiği anlaşılmıştı. Şu anda, Jandarma İstihbarat'ın bünyesinde, 28 Şubat'taki Batı Çalışma Grubu'na benzer Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyet içinde olduğunu, insanları fişleyip, bilgi topladığını da biliyoruz.

Osman Paksüt, Taraf'ın haberini doğruladı "Evet görüştüm. Kuzey Irak operasyonunun tamamlanmasından hemen sonraydı; tebrike gittim" dedi.

Tam 1 saat 15 dakika tebrik etmiş! Anayasa'nın 138'inci maddesine aykırı bir tavır içinde olacak değildi ya! Bu buluşma, türban davası sonrasına ve AK Parti hakkında dava açılmasının arifesine denk gelen bir süreçte gerçekleşse bile, kimsenin aklına, "yargı organlarına talimat verilemez, tavsiye ve telkinde bulunulamaz" hükmünün çiğnendiği gelmemeli. Gerçi, 10 Haziran 1997'de, Anayasa Mahkemesi üyeleri Genelkurmay Başkanlığı'na gidip, görülmekte olan Refah davası sırasında, "irtica" brifingi almışlardı. Ama, elimizde, bu gibi brifinglerin tekrarlandığına dair kanıt yok. Kuzey Irak operasyonu, Anayasa Mahkemesi'ni çok yakından ilgilendirdiği için, telefon tebriki ile yetinmeyip, makamda ziyareti, herhalde makul karşılamak gerekiyor.

Laiklik ve laikçilik

Perşembe akşamı, Siyaset Meydanı'nda, Yaşar Nuri Öztürk, "laikçilik" kavramına şiddetle itiraz ediyor ve diyordu ki, "Laikçilik kavramı laikliğe zarar vermek için icat edilmiştir."

Ben de, bu kavramı "icat" eden prof. Nur Vergin'e sordum.
- Yoksa laikliğe karşı mısınız?

Cumhuriyet Türkiye'sinin birikimli ve bilgili bir kadını Prof. Nur Vergin. Böyle bir soruyu elbette hayretle karşıladı. Yaşar Nuri Öztürk'ün sözlerini aktarınca, laiklik ile laikçilik arasındaki farkı anlattı: "Laiklik, toplum rahat etsin, huzur bulsun diye, insanların deneyerek belirli bir süreç içinde bulduğu hukuki ve siyasi bir yöntemdir. Sosyal barışı tesis etmeyi amaçlayan bir araçtır . Bir başka ifadeyle, laik sistem, bir ihtiyaca cevap vermek üzere zaman içinde oluşmuştur. Laikçilik ise, başlı başına bir ideolojidir; bir amaçtır. Laikliği amaç haline getirirseniz, özünden koparırsınız. Fransızca'da da iki farklı deyim var. Laiklik=Laicite, laikçilik=Laicisme."

Dahlap kararı örneğiyle konuyu açtım: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, İsviçre'de Lucia Dahlap isimli başörtülü bir ilkokul öğretmenine ilişkin verdiği kararda şöyle deniliyor: Üniversite hariç, kamuya ait eğitim kurumlarında memur kıyafetine sınırlama getirilebilir. Buna mukabil, başörtülü kişinin özel okullarda ders vermesi mümkündür. Çünkü, dinler ve inançlar karşısında devletin tarafsız kalması zorunluluğu, 'militan laiklik' (Laicite de combat) anlayışıyla bağdaşmaz."

- Militan laiklik, laicisme ya da laikçilik, zaten bu ayrıma vurgu yapıyor. Laiklikçilik kelimesini ben, tam da Yaşar Nuri'nin iddiasının aksine, laiklik ilkesini korumak adına kullandım.

Nur Vergin'in birkaç cümlede özetlediği konu çok önemli. İnsanlar, laiklik ilkesine niçin ihtiyaç duydu? Çatışmaları önlemek, barış ve huzuru sağlamak için. Eğer bizde bu kavram sürekli kavga üretiyorsa, demek uygulamada bir yanlışlık var. İşte bu yanlışlığın adı: "Laikçilik"...



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,005 µs