En Sıcak Konular

Kadınların başörtüsü eylemine çağrı!

13 Haziran 2008 17:56 tsi
Çoğunluğunu Boğaziçi Üniversiteli (örtülü-örtüsüz) kadınların oluşturduğu bir grup öğrencinin başlattığı başörtüsü eylemi 15.06.2008 Pazar günü İstanbul Taksim, İstiklal Caddesi, Galatasaray Lisesi önünde saat 14'de yapılacaktır.

Biz üniversite öğrencileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları son günlerde yaşadığımız devlet ve rejim krizi nedeniyle bir araya geldik. Öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin bizleri yok sayan kararını protesto ediyoruz.

“Bu ülkede başörtüsü sorunu mu var, herkes halinden memnun” diyenler, okumak için dünyanın çeşitli yerlerine göç etmiş, ülkede kalmış ancak başını açtığı için iç dünyasında kırılmalar yaşayan veya okulu bırakıp eğitim hakkından mahrum edilmiş arkadaşlarımızı yok sayarak büyük bir haksızlık yapıyor. Türkiye halkına ve devletine sesleniyor ve şunu bir kez daha haykırıyoruz ki: Biz varız, buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz.

Anayasa Mahkemesi’nin milletin 411 vekilinin oyunu almış bir yasayı iptali üzerine, bu belirsizlik ve karmaşa ortamında bir final dönemi daha geçirdik. Daha önce de Türkiye’nin pek çok üniversitesinde okuyan başörtülü arkadaşlarımız böyle sınav haftaları, kayıt günleri, mezuniyet törenleri yaşadılar. Soruyoruz: Üniversitedeki diğer öğrenciler rahatça okul kapısından içeri girerken bize neden her gün kapıdan nasıl geçeceğimiz kaygısı yaşatılıyor?

Biz bu ülkede artık geleceğimizi göremiyoruz. Hayatımızı planlayamıyoruz. Ve bu durumu kabullenmeye de hiç niyetimiz yok. Bizler her bir bireyin kendini tanımlama özgürlüğüne sahip olduğu, dışarıdan tanımlamaların ve dayatmaların olmadığı bir ülke hayal ediyoruz. Sizlere de sesleniyoruz: biz gençlerin bu ülkeyle ilgili son ümitleri de tükenmeden bu dayatmacı ve dışlayıcı zihniyete bir dur denilsin!

Bizler halkına hizmet vermek isteyen, bu topraklarda büyümüş kadınlar olarak bu muameleden artık çok sıkıldık. Susmak ve tepkisiz kalmanın üstümüze daha çok gelinmesine sebep olduğuna çok şahit olduk. Yargı Yürütme’nin işine karıştı; konu başörtüsü olunca yine tüm düzen değiştirildi. “Yeter ki başörtüsü üniversiteye girmesin” anlayışı ile Anayasa Mahkemesi devletin "bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda" olduğunu söyleyen değişikliği iptal etti. Devletin eşitlik ilkesine uygun hareket etme zorunluluğunun olmadığını yani vatandaşlara eşit muamele edilmediğini bize bu defa da Anayasa Mahkemesi öğretmiş oldu.
 
Biz buradan ilan ediyoruz ki, Türkiye Cumhuriyetinde vatandaş olmak, burada üniversiteye girmeye hak kazanmak, burada dinini yaşamaya çalışmak, kendi gibi olmak ya da olduğun gibi görünmek çok zor bir şey haline geldi. Bizler bu ülkede yaşamanın bu kadar zorlaştırılmasına karşı çıkıyoruz. Vatandaşı olduğu devlet tarafından dışlanmanın, ayrımcı muameleye maruz kalmanın sadece başörtülüler için değil, farklı sorunlardan muzdarip ülkemiz insanının büyük çoğunluğu için artık hayati bir sorun olduğunu görüyoruz, kabullenemiyoruz. Bu yasakçı zihniyeti vicdanlarımızda yargılayıp mahkûm ediyoruz.

Halkına belli kimlikleri dayatan devletin bu tavrından mağduriyetimizi dile getiriyoruz ve devletin halkı belirlediği değil, halkın devleti belirlediği bir ülkede yaşamak istiyoruz.
Bize gönülden destek veren herkesi Galatasaray meydanında varlığı ile de destek vermeye çağırıyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Duyarlı ve Mücadeleci Öğrenciler

15.06.2008 Pazar günü saat 14’de İstanbul, Taksim, İstiklal Caddesi, Galatasaray Lisesi önünde buluşalım.

www.iyibilgi.com Haber Merkezi



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs