En Sıcak Konular

Afganistan'da bir ABD katliamı daha

13 Haziran 2008 16:50 tsi
Afganistan'da bir ABD katliamı daha ABD’nin Afganistan’daki sivil katliamlarına bir yenisi daha eklendi. İbrahim Kariz köyüne düzenlenen saldırıda çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

ABD’li askerler, geçtiğimiz Çarşamba günü Afganistan’ın Paktika vilayetine bağlı Muta Han ilçesinde büyük bir katliam yaptı. Muta Han ilçesine bağlı İbrahim Kariz köyüne düzenlenen ABD saldırısında içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

El-Cezire’nin Afganistan’daki muhabiri Veliyullah Şahin, bombalanan köye giderek olayı yerinde gözlemledi. Gözyaşları içinde yaşanan katliamı anlatan Afgan köylüleri, Amerikan uçaklarının ansızın köyü bombalaması sonucu 36 sivilin hayatını kaybettiğini belirttiler. Uçakla yapılan bombardıman sonrasında köye giren ABD askerlerinin, evleri aradıklarını kaydeden köylüler, askerlerini kendilerine de hakaret ettiğini ifade etti.

Bazı görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre; katliamda 5 kişilik bir ailenin küçük bir bebek hariç tamamı hayatını kaybetti.

HALK KÖYÜ TERKETTİ

Bu korkunç katliamın ardından hayatta kalabilen köylüler, daha güvenli yer bulmak amacıyla civar köylere sığınırken, bazı köylüler de evlerinde kalmaya devam ediyor.

Amerikan saldırısında ölenlerin sayısı konusunda da çelişkili haberler geliyor. El- Cezire’nin Afganistan muhabirinin Pakita eski Şura Meclisi başkanı Musa Han’a dayanarak verdiği bilgiye göre, saldırıda 33 sivil hayatını kaybederken, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 18 sivil de yaralandı. Amerikan güçleri ise, bölgede korunaklı bir evden Amerikan güçlerine ateş açan silahlı bazı kimselerin yanı sıra 2’si kadın ve biri çocuk olmak üzere 4 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Amerikan birliğinden yapılan açıklamaya göre; saldırıda, bölgede bulunduğu tespit edilen Taliban’ın 2 lideri hedef alındı. Açıklamada, çatışma sonrasında 12 şüphelinin de tutuklandığı ifade edildi.

El-Cezire muhabirinin, bölgede yaşanan katliamla ilgili görüşmek istediği İSAF yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Bu arada, İngiltere Savunama Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada, Afganistan’ın güneyindeki Cirişik Vadisi’ndeki askeri üs yakınlarında Perşembe akşamı devriye gezen İngiliz askerlerine yönelik saldırıda 2 İngiliz askeri öldürüldü. Saldırıda bir İngiliz askeri de yaralandı.

Timetürk



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs