En Sıcak Konular

Küçücük çocuklara bodrum hapsi!

13 Haziran 2008 15:12 tsi
Balıkesir´de bir ilköğretim okulu müdürünün katkı parası getirmeyen 7 ve 8 yaşlarındaki 60 öğrenciyi bodrum kattaki bir sınıfa kapatıp, psikolojik şiddet uyguladığı iddia edildi.

Öğrencilerden birinin korkup altını ıslattığı, birinin de sara krizi geçirdiği belirtilirken, veliler imza toplayıp müdür hakkında kaymakamlığa şikayette bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Öğrenci velilerinin iddialarına göre, Balıkesir´in Burhaniye İlçesi´nde Burhaniye Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Veysel Karaaslan, geçen pazartesi (9 Haziran) günü sınıf öğretmenlerinden, `katkı parası' adı altında toplanan 25´er YTL´yi getirmeyen öğrencileri belirleyip, bodrum kattaki önceden depo olarak kullanılan sonradan sınıfa dönüştürülen bölüme göndermelerini istedi.

Çoğunluğu 1 ve 2´nci sınıf öğrencisi olan, yaşları 7 ve 8 arasındaki 60 öğrenciyi yaklaşık 40 metrekarelik odaya toplayan Müdür Karaaslan, burada yaptığı konuşmada, ``Sizler 25 YTL´lik katkı paylarını getirmediniz. Bunu sizlere defalarca söyledik. Şimdi sene sonu da geldi. 25 YTL´yi getirmeyene karne verilmeyecek. Paraları getirmeyenlerin hepsi sınıfta kalacak. Eve gidince annelerinize, babalarınıza söyleyin. Para gelmezse, size karne vermeyeceğiz'' dedi, bu arada çocukları karanlık odada bıraktı, odanın ışıklarını yakıp söndürerek psikolojik şiddet uyguladı. 20- 25 dakika süresince sınıf olarak nitelendirilen, 30 x 60 ebadında 2 havalandırma penceresine sahip odada bekletilen öğrencilerden biri korkudan altını ıslattı. Sara ve astım rahatsızlığı olan bir kız öğrenci ise kriz geçirdi. Eve dönüşte gözyaşları içinde durumu ailelerine anlatan çocuklar, okula gitmek istemediklerini söyledi.

PARA İSTEYE İSTEYE BIKTIRDI

Öğrenci velileri olaya tepki gösterdi. 50´ye yakın öğrenci velisi imza toplayıp Burhaniye Kaymakamlığı´na şikayet dilekçesi verdi. Velilerden Mustafa Demir, Fatma Lülecioğlu, Selma Yoldaş, Hatice Sayın ve Özen Muslu, kendilerinden sürekli olarak çeşitli adlar altında para istendiğini belirtti. Mustafa Demir, ``Okulumuz dar gelirli ailelerin yaşadığı bir mahallede. Müdür bey ise sürekli olarak hizmetli, fotokopi, spor parası, bahçe düzenlemesi ücreti adı altında para istiyor. Bundan biz de çocuklarımız da bıktı. Para vermeyen öğrenci velilerini bahçede karo döşemesinde, duvar yapımında, okuldaki çeşitli inşaat işlerinde çalışmaya zorluyor. Biz bu müdürden bıktık, usandık. Ailelemizi geçindirmeye, karınlarımızı doyurmaya uğraşırken bir de okul müdürümüzün sonu gelmeyen para istekleri karşımıza çıktı. Çocuklarımızı bodruma kapatması bardağı taşıran son damla oldu. Çocukları havasız odada karınlıkta bırakmış. Çocuklar eve gözyaşları içinde geldiler. Bu adamın akıl sağlığından şüpheliyiz. Kendisinden şikayetçiyiz'' dedi.

BİZİ DE KARO DÖŞEMEYE ZORLADI

Dersliklerde, televizyon, projeksiyon cihazı, bilgisayar bulunmadığını, gösteriş için okul bahçesine yüklü paralar harcandığını ileri süren Demir, ``Müdür beyin bu gösteriş merakına anlam veremiyoruz. Öyle sanıyoruz ki, kendisi kariyer peşinde. Öğrenci velilerini zorla inşatta ve okul bahçesine karo döşenmesi işlerinde çalıştırmaya zorluyor. Biz bıktık, usandık. Kendisinden şikayetçiyiz. Şikayetimizin peşini bırakmayacağız'' diye konuştu.

RENCİDE ETMEMEK İÇİN BODRUMA TOPLAMIŞ

Okul Aile Birliği Başkanı Mesut Oral ise ``Okulumuzun eğitim araç ve gereç ihtiyaçları için sene başında her öğrenciden 25 YTL para toplama kararı aldık. Bazı velilerin küçük bir bölümü bu karara katılmadı ama seslerini de çıkartmadılar. Sene sonu geldi bazı veliler paraları göndermedi. Piyasaya 100 bin YTL´nin üzerinde borcumuz var. Bu borç nasıl ödenecek? Müdür bey, para vermeyen öğrencileri arkadaşları arasında rencide etmemek için bodrum kattaki sınıfa toplamış. Çoğunluğu birinci sınıf öğrencisi olduğu için bazı öğrencilerimiz korkmuşlar. Ağlayanlar olmuş, altını ıslatanlar olmuş. Bütün bunlar doğru. Keşke yaşanmasaydı, keşke olmasaydı. Müdür bey daha uygun bir para toplama yöntemi bulabilirdi. Son günlerde, öğrenci velilerinden müdür hakkında çok şikayet gelmeye başlamıştı. Keşke bu olay da yaşanmasaydı'' görüşünü dile getirdi.

BEN DELİ DEĞİLİM

Müdür Karaaslan, velilerden para istediğini doğruladı. Okulun bahçesine yapılan park ve bahçe düzenlemesi konusunda proje birincisi olduklarını, ancak alınan malzemeler nedeniyle piyasaya 100 bin YTL borçları bulunduğunu aktaran Karaaslan, ``Biz birçok harcamamızı velilerden topladığımız paralarla sağlıyoruz. Tebeşiri bile öğrenci velilerinin paralarıyla alıyoruz. Okulu çiçek gibi yaptık. Bu projemiz çeşitli defalar gazetelerde haber konusu oldu. Ben okula velilerin de sahip çıkmasını istedim'' dedi. Karaaslan, öğrencilerin bodruma hapsedilmesi iddialarına da ``Öğrencileri topladım. Katkı paralarını getirmelerini istedim. Karnelerini vereceğim. Ama üzerlerinden kilitlemedim. Işıkları da yakıp söndürmedim. Bunu yapmam için deli olmam lazım. Ben deli değilim'' yanıtını verdi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Burhaniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Şağban ise olayla ilgili soruşturma başlattıklarını belirterek, ``Veysel Karaaslan, çalışmayı ve etkinlik düzenlemeyi seven bir arkadaşımız. İnşaat ve bahçe düzenlemesi konusunda güzel işler yaptı. Velilerin şikayetleri bize aksetti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nden müfettişler konuyu incelemeye aldı. İddiaları araştırıyorlar. Soruşturma sonunda her şey açığa çıkacak. Şimdilik bir şey söyleyemem'' diye konuştu.

Hürriyet



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs