En Sıcak Konular

Almanya'da Vatandaşlık Testi tepki çekti

13 Haziran 2008 14:57 tsi
Almanya'da Vatandaşlık Testi tepki çekti Almanya'da Eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen vatandaşlık testine; Sol Parti, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi karşı çıktı.

DW'den Jülide Danışman'ın haberi... 

Almanya’da vatandaşlığa geçmek isteyen göçmenlerin uzun bir süreci tamamlamaları gerekiyor. En az sekiz yıldır Almanya’da yaşamak, kendi geçimini sağlamak, Almanca bilmek ve Alman yasalarına uymak vatandaşlığa başvuru için aranan ilk şartlar arasında bulunuyor. Şimdi bu şartlara bir yenisinin eklenmesi planlanıyor; vatandaşlık testini geçmek.

1 Eylül 2008 tarihinden itibaren Alman pasaportu almak isteyenlerin, vatandaşlık testine tabi tutulması planlanıyor. Berlin Humboldt Üniversitesi’ne bağlı Eğitim Alanında Kalite Geliştirme Enstitüsü tarafından hazırlanan testte Almanya’nın tarihine ve siyasi yapısına ilişkin toplam 310 soru bulunuyor. Ancak, vatandaşlığa geçmek isteyenlere bunlardan sadece 33‘ü sorulacak. Vatandaşlığa geçmek isteyenlerin, bu 33 sorudan en az 17’sine doğru cevap vermesi gerekiyor.

Hıristiyan Birlik Partileri testi savunuyor

Bir çok ülkede uygulanan vatandaşlığa geçiş testleri, Almanya'da tepki ile karşılandı. Hıristiyan Birlik Partileri ve İçişleri Bakanlığı, testin savunucuları arasında yer alıyor.

Göç ve Uyumdan Sorumlu Federal Devlet Bakanı Maria Böhmer, vatandaşlığa geçmek isteyenlerin bu testten korkmasına gerek olmadığını söyleyerek, testi şu sözlerle savundu. "Bu testte, çoktan seçmeli 33 soru olacak, bu sorular oldukça kolay. Almanya’da herkesin kimin başbakanı seçeceğini veya Almanya’nın kaç eyaleti olduğunu bilmesi gerekir. Bu testte insanların vicdanına veya hayata bakışlarına yönelik sorular yok, sadece nesnel konulara ilişkin sorular var. Üstelik önümüzdeki dönemde bu teste hazırlık için kurs imkânları sunacağız. En önemli noktalardan biri de şu; kim Alman vatandaşlığına geçmek istiyorsa, vatandaş olarak hangi haklarının ve yükümlülüklerinin olduğunu da bilmesi gerekiyor."

Sosyal Demokratlar ve muhalefetten tepki

Hıristiyan Demokrat Partili Bakan Böhmer testi savunsa da, bu planlara hem koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nden, hem de muhalefet partilerinden tepki geldi. Federal Alman Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Grubu İç Politika Sözcüsü Dieter Wiefelspütz, konunun koalisyon içinde yeniden görüşülmesini isterken, Sol Parti, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Parti grupları, bu teste kesinlikle karşı çıktıklarını bildirdiler.

Hür Demokrat Parti Grubu Göç ve Uyum Politikaları Sözcüsü Sibylle Laurischk, bu testin ezbere dayanmasını eleştirdi. Sol Parti Grubu Göç ve Uyum Politkaları Sözcüsü Sevim Dağdelen ise vatandaşlık testi ile uyum alanında yaşanan sıkıntıların çözülemeyeceğini bildirdi. Dağdelen, vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılmasını talep etti.

Winkler: Vatandaşlık için istenen şartlar zaten fazla

Yeşiller Partisi Grubu Göç ve Uyum Politikaları Sözcüsü Josef Winkler ise, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen birinin, kendi vatandaşlığından vazgeçtiğini, bunun da uyumun bir göstergesi olduğunu söyleyerek, uygulanması planlanan testi eleştirdi.

"Vatandaşlığa geçmek isteyenlerden talep edilen şartlar zaten yeterince fazla" diyen Winkler sözlerini şöyle sürdürdü: "En az sekiz yıldır burada yaşıyor olmak şart. Suç işlenememiş olması gerekiyor, Almanca bilindiğinin kanıtlanması gerekiyor. Bunun yanısıra Anayasa’ya aykırı bir tutum içinde olunmadığının ispatlanması isteniyor, üstelik Anayasa’ya uyulacağına dair yazılı beyan veriliyor. Vatandaşlığa geçiş için konan bu şartlar yeterli. Üstelik, vatandaş olmak isteyenlerin sayısı giderek azalıyor. Bu nedenle, bu test göçmenler için bir engeldir, bunu kesinlikle onaylamıyorum."

Test Bakanlar Kurulu'nda oylanacak

Vatandaşlık testine ilişkin tasarı, Temmuz ayının sonunda veya ağustos ayının başında Federal Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak. Eğer bakanlar bu testin uygulamasını onaylarsa, eyaletlere ilgili talimatname gönderilecek. Tasarının, Federal Alman Parlamentosu ve Eyalet Temsilcileri Meclisi’ne sunulması planlanmıyor. Bu husus da, muhalefet partilerinin eleştirilerine yol açıyor. Vatandaşlık testi için hazırlanan soru kitapçığının tamamının ise, bakanlar kurulunda onaylandıktan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

ab



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,025 µs