En Sıcak Konular

Fransa: AKP kapansa da müzakareler devam etmeli

13 Haziran 2008 14:54 tsi
Fransa: AKP kapansa da müzakareler devam etmeli Le Figaro gazetesi, AKP’nın kapatılmasını “yumuşak darbe” olarak gören Avrupa Komisyonu’nun üyelik müzakerelerin askıya alınmasını öngördüğünü belirtti.

-Fransız diplomatlar ise, gerek görüldüğünde başlıkların askıya alınabileceğini anımsatarak, müzakerelerin resmen durdurulmasına karşı çıktı. Ancak bunun siyasi alanda bir “atom bombası” anlamına gelebileceği için bazı Komisyon bürokratlarının, “kısa süreli”, “resmen hukuki” olmayan, “yumuşak” bir askıya alınma formülünü istediklerini kaydeden gazete, "Problem şudur: Fransa, bundan yana değil" dedi.

Fransa’nın, AKP’nin kapatılması halinde üyelik müzakere sürecinin askıya alınmasına karşı olduğu bildirildi. Le Figaro gazetesi, Komisyonu’nun müzakerelerin askıya alınmasını öngördüğünü, ancak bazı Komisyon bürokratlarının, bunun siyasi alanda bir “atom bombası” anlamına geleceği için “yumuşak” bir formül istediklerini belirtirken "Problem şudur: Fransa, bundan yana değil" dedi. Fransız diplomatlar da gerek görüldüğünde başlıkların askıya alınabileceğini, anımsatarak müzakerelerin resmen durdurulmasına karşı çıktı.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, AKP’nin kapatılması halinde AB’nin ne gibi bir tavır takınacağını değerlendirdiği haberinde, “İktidardaki parti AKP’nin yasaklanması perspektifinin karşısında Komisyon, müzakerelerin askıya alınmasını öngörüyor” diye yazdı.

-KOMİSYON YETKİLİLERİ: “KAPATMA YUMUŞAK DARBE OLUR”

Avrupa Komisyonu’nun misilleme olarak Ankara ile müzakerelerin askıya alınmasını öngördüğünü belirten gazete, Brüksel’de böyle bir senaryo geliştirildiğini öne sürerek “Komisyon yetkililerine göre, Avrupa yanlısı ve çok etkili olan bir partinin yasaklanması bir çeşit yumuşak darbe anlamına gelir. Bu da Brüksel’in gözünde kabul edilemez” yorumunu yaptı.

Topluluk müktesebatında bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması olasılığının hukuki planda öngörüldüğünü anımsatan gazete, bunun için de
27 üye devletlerin üçte ikisini oluşturan kalifiye çoğunluğunun desteğinin elde edilmesi gerektiğini belirten gazete, ancak siyasi planda böyle bir kararın, “bir atom bombası” anlamına geleceğini vurguladı.

-“DİPLOMATİK FORMÜL”

Le Figaro, bir Komisyon kaynağının, böyle bir kararla Türkiye’deki Avrupa karşıtlarına “cephane” verirken reform taraftarlarını üzeceği uyarısına yer verdikten sonra bu nedenle bazı bürokratların, “kısa sürecek, resmen hukuki bir karara dayanmayacak, yumuşak bir askıya alınma” formülünden yana olduklarını kaydetti.

Ancak böyle bir “diplomatik formül”ün benimsenmesi halinde Fransa’nın Dönem Başkanlığı sırasında uygulanması gerekeceğini belirterek “Problem şudur: Fransa bundan yana değil” diye yazdı.

Gazeteye konuşan Fransız bir diplomatı da, müzakere sürecinin zaten bazı başlıkların askıya alınmasına olanak tanıdığını anımsatarak "Bu, zaten fiilen bir askıya alma demektir. Buna ek olarak resmi bir askıya alınma eklenmesi gerek yok" dedi.

Diğer bir Fransız diplomatı da, “Ankara ile müzakereleri daha da zorlaştıranlar olmak istemiyoruz” dedi.

Le Figaro da, Paris’in uyumlu olması istediği Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye ile önemsiz olarak görülen iki veya üç yeni başlığın açılması ile yetineceğini de yazdı.

abhaber.com



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs