Pentagon’a mı sızdı? | " /> i" /> Pentagon’a mı sızdı? | "/> i"/>

En Sıcak Konular

İran istihbaratı Pentagon’a mı sızdı?

13 Haziran 2008 11:51 tsi
İran istihbaratı Pentagon’a mı sızdı? ABD Başkanı Bush Avrupa’ya yaptığı son ziyarette İran’a yönelik yaptırımları garanti altına alırken, Ahmedinecad’ın bir konuşmasından dökülen ayrıntı, İran’ın istihbarat ağını gözler önüne seriyor. i

Görev süresinin dolmasına yedi ay kalan Başkan Bush Avrupa’yı son kez ziyaret etti. Bu ziyaretinde özellikle Alman Başbakan Angela Merkel’le yaptığı görüşme öne çıkıyor. Bush ve Merkel’in İran vurgusu ziyaretin aslında ne için yapıldığı ile ilgili bizlere önemli bir fikir verebilir.

Bush’un şu sözlerine dikkat: Ziyaretimi benden sonra gelecek Başkan’ın İran’ı engellemeye yönelik politikalarına zemin hazırlamak için gerçekleştirdim.

Geziden ve söylenenlerden yola çıkarsak ABD ve AB, İran’a yönelik yaptırımlarda tamamen uzlaşmış durumda. Elbette orta noktaya önceki pozisyonlarından geri adım atarak geldiler. ABD, İran’a yönelik “askeri operasyon dahil tüm seçenekler” söylemini yumuşatırken, AB “İran’a yönelik sert yaptırımları engelleme” pozisyonunu bırakmışa benziyor. Yani ABD’li Cumhuriyetçilerle Demokratlar ve Avrupa Birliği, İran’a yönelik politikada şu noktada uzlaşıyor: “İran silah kullanılmadan durdurulmalı. Ama en sert ekonomik ve diplomatik yöntemlerle…”

Yani mesele Obama’nın söylediğine geliyor. Zaten AB-ABD zirvesinden çıkan en net sonuç da ortada: AB Güvenlik ve Dıilişkiler Yüksek Temsilcisi Solana’nın 15 haziranda İran’a sunacağı paket kabul edilmezse, Tahran’ın Avrupa bankalarındaki paraları “bu paralar teröre ve nükleer silahlanmaya katkı sağlıyor” gerekçesiyle bloke edilecek. Iran buna karşı önlem almak için Avrupa’daki 35 milyar doları bulan mevduatını geri çekme kararı aldı.

Şimdi söylediklerimizi toparlayalım: ABD ve AB, İran’a yönelik sert yaptırımlarda anlaştı. İran çembere alınmaya çalışılacak. Ekonomik tecrit uygulamaya sokulurken, İranlı diplomatların seyahatlari bile sınırlanacak.

Dost istihbaratı!

Öte yandan İran, bu baskıya direnmeye çalışıyor. Sadece parasını geri çekme kararı almıyor, Ahmedinecad Batı’yı eleştirmeye de devam ediyor. İran lideri dün yaptığı konuşmada ilginç bir ayrıntı veriyor. “Çok güçlü bilgilere dayanarak söylüyorum. ABD Başkanı geçen yıl bu zamanlarda komutanlarıyla İran’a yönelik bir saldırıyı tartıştı. Bush, havadan saldıralım dedi, komtanları karşı çıktı. Bush daha sonra füzeyle vuralım dedi, komutanları yine karşı çıktı.”

Ahmedinecad’ın bu sözlerinde ilginç ayrıntılar gizli. Elbette en önemlisi Bush’un komutanlarla İran’a saldırı konusunda bir toplantı yapmış olması. Bu sürpriz olmasa gerek. Ancak ikinci önemli ayrıntı da şu: Ahmedinecad’ın bu bilgiyi “çok güçlü kaynaklardan” aldığını söylemesi. Bu çok güçlü kaynaklar ne olabilir? İstihbarat mı? İran istihbarat örgütü Pentagon’a mı sızdı? Belki de… Ama bu sadece bir ihtimal, hatta küçük bir ihtimal. Biz daha yüksek bir ihtimali Beyaz Saray’dan Ahmedinecad’ın bu iddiasını yalanlayan bir açıklamanın henüz gelmediğini belirterek dile getirelim: İran Cumhurbaşkanına bu bilgiyi, Ahmedinecad’ı Bush ekibinin ne kadar ciddi olduğu konusunda uyararak nükleer programını batıya açma konusunda ikna etmeye çalışan üst rütbeli bir dost Avrupalı vermiş olabilir.



Bu haber 1,139 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs