En Sıcak Konular

Rusya, kutupta savaşa hazırlanıyor

13 Haziran 2008 11:20 tsi
Rusya, kutupta savaşa hazırlanıyor Kutup bölgesine denizaltılar gönderileceğini bildiren General Vladimir Şamanov, Kuzey Kutbu’nda gerçekleştirilecek olası askeri operasyonlar için özel birlikler olduğunu ilk kez açıkladı

Geçen yılın ağustosunda bir Rus denizaltısı Kuzey Kutbu’nda denizin 4300 metre dibine Rusya bayrağı dikmişti.

Rusya, sahip olduğu zengin doğal kaynaklarla üçüncü dünya savaşına yol açacağı iddia edilen Kuzey Kutbu bölgesindeki çıkarlarını gerekirse savaşarak korumak amacıyla askeri hazırlık yapmaya başladı.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı üst düzey yetkilisi General Vladimir Şamanov, 1 Haziran’da başlayan yaz dönemi eğitim programı çerçevesinde Kuzey Donanması’na bağlı denizaltıların Atlantik dışında Arktik ve Pasifik bölgelerine gönderileceğini bildirdi. Şamanov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya Silahlı Kuvvetleri çatısı altında kutup bölgelerinde üstlenilecek askeri görevler için yetiştirilen özel birlikler bulunduğunu ilk kez açıkladı.
Genelkurmay’da Savaşa Hazırlık Dairesi’nin başkanlığını yapan Şamanov, Rusya’nın Arktik bölgesindeki çıkarlarını korumaya hazır olduğunu belirterek, “Buralarda çıkabilecek savaş için özel olarak eğitilen son derece profesyonel birliklerimiz var” dedi. Olası bir savaş için özel hazırlanan gruplar Leningrad, Sibirya ve Uzak Doğu askeri bölgelerindeki birliklerde görev yapıyor.

Rus uçakları devriyede
Öte yandan, NATO jetleri Arktik bölgesine önceki gün devriye uçuşu yapan iki Rus ağır bombardıman uçağını yakından izledi.
Bazı kaynaklara göre, dünyada bilinen petrol ve doğal gaz rezervlerinin yüzde 20-25’ine sahip olan kutup bölgesinde bir süredir büyük devletler hak iddia ediyor ve birbirlerine gözdağı veriyor. Geçen ağustos ayında Rusya bilimsel bir sefer görüntüsü altında Kuzey Kutbu’na iki denizaltı göndermiş ve denizin 4300 metre dibine bayrağını dikerek bölgede açıkça hak iddia etmişti. Moskova, Kuzey Kutbu’nun kendi kıta sahanlığının devamı sayılması gerektiğini, dolayısıyla bölgenin kendisine ait olduğunu iddia ediyor, ancak diğer bölge ülkelerini ve Birleşmiş Milletler’i (BM) ikna edemiyor.
Rusya dışında ABD, Kanada, Norveç ve Danimarka bölgedeki doğal kaynaklar üzerinde hak iddia etmeye çalışıyor. Bu beş ülke geçen ay, bölgedeki doğal kaynakların paylaşımı konusunda bağlayıcılığı olmayan bir anlaşma imzalamıştı.

Milliyet



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs