En Sıcak Konular

Petrolde büyük oyun

13 Haziran 2008 09:10 tsi
Petrol fiyatlarındaki artışı yorumlayan Delta Petrol Başkanı Habbab, "Borsada, sanal piyasada günde 950 milyon varil petrol alınıp satılıyor. Asıl belirleyici bu. OPEC artık önemli değil' dedi.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği ile Türk-Amerikan İş Adamları Derneği, "Gelecek Enerji Sektörüne Ne Getirecek?" konulu bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda petrol fiyatlarındaki yükselişi yorumlayan Delta Petrol Başkanı Mehmet Habbab, politik gerginliklerin; Irak ve Afganistan'daki savaşların, İran'a yönelik açıklamaların önemli etkilerden biri olduğunu belirtti.

7 TRİLYON $

Petrol kaynaklarının azlığı ile motorlu taşıtların sayısındaki yükselişin de petrol fiyatlarının artışının nedenlerinden olduğuna işaret eden Habbab, şunları söyledi: "Bence petrol fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni spekülatif piyasalar. Borsada, sanal piyasada günde 950 milyon varil petrol alınıp satılıyor, ticareti yapılıyor. Asıl belirleyici piyasa fiziki değil, sanal piyasa. Bu piyasanın büyüklüğü 2007 sonunda 7 trilyon doları buldu. OPEC artık önemli değil."

VERGİ DÜŞMELİ

2008'de petrol fiyatlarının ortalama 100-130 dolar arasında olacağını, 2015'e kadar ortalama fiyatların 200 doları bulacağını da belirten Habbab, öncelikle çözümün ise vergileri düşürmek olduğunu söyledi. "Yüzde 200 vergi olmaz. Bu haksızlık" diyen Habbab, gösterilerin hatırlatılması üzerine de halkın sokaklara dökülmemesi için verginin inmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı. Habbab, Türkiye'nin yapması gerekenleri de şöyle özetledi: "Enerji ve kaynak çeşitliliği artmalı. Alternatif enerji teşvik edilmeli. Petrol ve gaz aramaları hızlanmalı. Boru hatları artmalı ve rafineri, liman gibi altyapı yatırımları hızlandırılmalı."

FIRSATLAR KAÇMASIN

Aynı toplantıda konuşan Turcas Petrol Başkanı Erdal Aksoy da, yaşanan sıkıntıları aşmak için Türkiye'nin bölgesindeki enerji kaynaklarını iyi değerlendirmesini istedi. Aksoy, bu konuda şöyle bir örnek verdi: "İran da çok önemli. Ben cumartesi ve pazar günlerimi İran'da geçiririm. Bugün İran'a giremezsek yarın orada kim olacak biliyor musunuz? Amerikalılar, hatta İsrailliler olacak." Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise enerjide özelleştirmenin bir an önce bitirilmesini isterken, nükleer enerjinin de bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

bugün



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,382 µs