En Sıcak Konular

Ölü yıldız parladı

12 Haziran 2008 23:30 tsi
Bilimadamları, kendi içine çökmüş ve patlamak üzere olan bir ölü yıldızdan çıkan ilk parlamayı, ilk kez gözlemledi.

Bu gözlem, kendi içine çökerek çok küçük boyutlara düşmüş ve yüksek bir yoğunluğa erişmiş ölü bir yıldızın, patlayarak bir süpernovaya dönüşmesi sürecine ilişkin, eşsiz bilgiler sağladı.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan astronomlar, ölü yıldızı bir süpernovaya dönüştürecek olan ve yıldızın derinliklerinden gelen ilk şok dalgasını yakaladıklarını, bugüne kadar hep, patlamış haldeki yıldızları gözlemlediklerini belirttiler.

Patlamak üzere olan yıldızın 1 milyar ışık yılı mesafede olduğu, patlamanın ilk şokunu gösteren bu ilk parlamanın 7 saat sürdüğü kaydedildi.

Hawai'deki teleskopla yapılan gözlem konusunda bilgi veren, Oxford Üniversitesi astronomlarından Stephen Justham, ilk şok dalgasından sonra teleskobun tekrar aynı koordinatlara odaklandığını ve burada patlamayı belirlediklerini, patlama ile oluşmuş süpernovayı gözlemlediklerini belirtti. Justham, ''ilk parıltı, ilk şok dalgası, yıldız parçalanmadan bir kaç saat önce çıktı. Bu şok dalgasının, yıldız içerisindeki yolculuğu izlendi'' dedi.

Bir ölü yıldız patladığında, yıldızın derininden başlayan şok dalgası saatte 32 milyon kilometre hızla yüzeye doğru çıkıyor ve patlama, güneşten bir milyar kez daha parlak bir ışık topu oluşturuyor. Bu patlamayla evrene, yıldız içerisinde oluşmuş nikel, altın, demir dahil çeşitli elementler dağılıyor.

Oxford Üniversitesi astronomlarından Kevin Schawinski, ''Dünyamızdaki ağır elementler, yıldızların içerisinde oluştu. Eğer süpernovalar olmasaydı, çok uzun bir geçmişte, bizim güneşimizin oluşmasından da önce bu ağır elementler oluşmasaydı, dünyamızı oluşturan maddeler de olmazdı'' dedi.

aa



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs