En Sıcak Konular

Türkiye Barzani ile gizli gizli görüştü mü?

12 Haziran 2008 22:26 tsi
Türkiye ile Barzani'nin İngiltere'de biraraya geldiği iddia edildi.

Milli Güvenlik Kurulu’nun, Irak’ta Kürt gruplar da dahil tüm oluşumlarla görüşme yönündeki kararının ardından, Irak’ta yapılan ilk görüşme sonrasında taraflar arasında asıl zirvenin Londra’da yapıldığı ortaya çıktı.

Hurriyet.com.tr’nin güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Londra’da bundan yaklaşık 10 gün önce bir araya geldi. Toplantı, tamamen Ankara’da devletin zirvesinin bilgisi dahilinde gerçekleşti. Özçelik, Londra”ya gidişi öncesinde bizzat Başbakanlık iye yakın temas içinde oldu.

Mesut Barzani’nin yerine hazırlandığı belirtilen Neçirvan Barzani ile yapılan bu toplantının, Irak üzerinde etkin olan ve Ortadoğu politikalarında anahtar rol oynayan İngiltere’nin başkenti Londra”da gerçekleşmesi ayrıca önem taşıyor. Çünkü, bu süreçte, İngiliz Dışişleri Bakanı Milliband da, son dört ayda Londra-Erbil-Bağdat ekseninde Barzani ailesi en az iki kez görüşmüştü.

HAZIRLIK GÖRÜŞME MAYIS’TA IRAK’TA YAPILDI

Türk diplomasisinin başarılı diplomatlarından olan Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik ve Başbakanlık Özel Danışmanı Ahmet Davutoğlu, ilk kez mayıs başında, Neçirvan Barzani ile Irak’ta görüşmüştü. Ancak, bu görüşme tamamen ana toplantıya bir hazırlık niteliği taşıyordu.

Bu nedenle de, o güne dek, Türkiye’nin PKK terör örgütüne verdiği belirtilen destek nedeni ile tepki gösterdiği Mesut Barzani’nin en yakınındaki bu isimle görüşme sonrası şu değerlendirmede bulunulmuştu: “Toplantı bir ön görüşme niteliği taşıyor. Bundan sonra Türk yetkililerle yapılacak üst düzey ve daha ayrıntılı görüşmelere zemin hazırlaması nedeniyle önemli.”

İşte bu değerlendirme belki de Londra’da yapılacak zirvenin işaretlerini veriyordu. Çünkü bu açıklamanın ardından yaklaşık bir ay sonra da şimdi duyurduğumuz bu Londra toplantısı gerçekleşti.

Ankara tepki gösterse de, PKK terörü ile mücadelede Kuzey Irak’ta vereceği desteği önemli olan Türkiye’nin bu nedenle küsmek yerine yanında tutmaya karar verdiği Barzani yönetiminin, bu çerçevede önümüzdeki dönemde bazı olumlu ve hassas adımlar atabileceği belirtiliyor.

Bu çerçevede, bazı PKK’lıların Türkiye’ye teslimi, para kaynaklarının ve siyasi bürolarının kapatılması gibi yeni jestlerin de yapılabileceği ifade ediliyor. Bu adımların atılması anlamında ABD ve İngiltere’nin Kürt grubu üzerinde yoğun baskı uyguladığı iddia ediliyor.

hurriyet



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,033 µs