En Sıcak Konular

Tuzla tersaneleri masada

12 Haziran 2008 20:45 tsi
İşveren, sendikalar ve hükümet yetkililerinin temsilcileri tersanelerdeki ölümleri masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'nin rakipleri harekete mi geçti?'' diye sordu.

Zafer Çağlayan, Türk gemi inşa sanayinin dünyada herkesi kıskandıracak, dikkatlerini çekecek önemli bir seviyeye geldiğini vurgulayarak, "Türk iş gücünün, Türk girişimcisinin, Türk insanının bu kadar iş kapasitesine sahip olması, dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmesi acaba bizim dışarıdaki rakiplerimizi korkutuyor veya ürkütüyor mu veya onları harekete mi geçiriyor?" diye sordu.
 
Deniz Ticaret Odası'nın Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda tersaneler konusu ele alındı.
 
İşverenler, sendikalar ve hükümet yetkililerinin de bir araya geldiği toplantıda konuşan Çağlayan, bu toplantıya katılmanın görevden öte sorumluluk olduğunu ifade ederek, Tuzla tersanelerinde hayatı kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diledi.
 
Türk sanayisinin, istihdamının ileri gitmesi için gece gündüz çalıştığını belirten Çağlayan, girişimci olmadan işin ve işçinin, işçi olmadan da üretim, ticaret ve sanayinin olmayacağını ifade etti.
 
Çağlayan, "Aslında işçi ve işveren, bir elmanın bütünüdür. Bir elmanın bir tarafındaki sıkıntının diğer tarafa yansımaması mümkün değildir. Herhangi bir şekilde bir taraftaki çürüme, diğer tarafı da çürütecektir. Türkiye, gemi sanayinde dünyanın önemli ülkelerinden biri haline geldiyse bu, girişimciler kadar işçinin alın teri ile olmuştur. Bu birlikteliği bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirecektir" dedi.
 
"Tersanelerde hayatını kaybeden her insan, benim canımdan kopan candır" diyen Çağlayan, amaçlarının, bundan sonra can kaybetmemek üzerine çalışmak olduğunu söyledi.
 
Tarafların ciddi bir anlayış birliği içinde olmalarının mutluluk verici olduğunu dile getiren Çağlayan, bugünün, sözün bittiği, eylemin başladığı nokta olması gerektiğini kaydetti.
 
Çağlayan gemi sanayi sektörünün 2013 yılında yakalamayı hedeflediği büyümeyi 2007 yılında yaşadığını belirterek, "Aslında prematüre bir doğum olmuş, kötü mü olmuş? Hayır, çok da iyi olmuş. Bugün bu sektörde 3 milyar dolarlık dış ticaret hacmi yakalanmışsa, bu sektörde 40 binin üzerinde insan çalışıyorsa, ciddi anlamda bir katma değer yaratılıyorsa, Türkiye dünyanın 6'ncı büyük gemi inşa sanayi ülkesi olmuşsa, bu ülkenin bir ferdi olarak ben bundan şeref duyarım" diye konuştu.
 
"Acaba rakiplerimizi ürkütüyor mu?"
 
Gemi sanayi sektöründeki bu ani büyümenin beraberinde birtakım sorunlar getirdiğini belirten Çağlayan, bu sorunların da bir an önce çözülmesi için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, "Bu sektör, birilerinin gözünü korkutmuş bir sektördür. Bu sektör dünyada herkesi kıskandıracak, dikkatlerini çekecek önemli bir seviyeye gelmiş. Türk iş gücünün, Türk girişimcisinin, Türk insanının bu kadar iş kapasitesine sahip olması, dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmesi acaba bizim dışarıdaki rakiplerimizi korkutuyor veya ürkütüyor mu veya onları harekete mi geçiriyor?" diye şüphesini dile getirdi.
 
"Bunları söylerken, sorunları halının altına atalım diye söylemiyorum. Söylediklerimi sizler anlıyorsunuz, ama ben anlamak istemeyen basın mensuplarına bunları söylüyorum" diyen Çağlayan, Allah'tan başka kimseden korkmadığını ve doğru bildiklerini söylemenin boynunu borcu olduğunu kaydetti.

cnnturk



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,256 µs