En Sıcak Konular

Ankaralı kime inanacağını şaşırdı

12 Haziran 2008 20:20 tsi
Başkentteki "su" tartışması, Ankaralıları şaşkına uğrattı... ODTÜ suda "arsenik var", Melih Gökçek ise "yok" diyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, "Kızılırmak suyundaki arsenik miktarının hiçbir zaman tehlike arz edecek durumda olmadığını" bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinin yazılı açıklamasında, Kesikköprü Barajı'ndan numune alarak analiz yapan kurumların raporlarında da arsenik sonuçlarının numunenin alındığı tarihe bağlı olarak değişiklik gösterdiği kaydedildi.

Kızılırmak suyu hakkındaki haberlerin ardından çeşitli kurumların, kuruluşların ve üniversitelerin Kızılırmak ham suyuyla ilgili yaptıkları analizlerin 4 Aralık 2007'den itibaren ASKİ'nin internet sitesinde ve 12 Aralık 2007'de de "Büyükşehir Ankara" bülteninde yayımlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu raporlar arasında, ASKİ, Devlet Su İşleri, ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hıfzıssıhha ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun raporlarının yer aldığı belirtilen açıklamada, ODTÜ'nün raporunun, İnşaat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası yetkililerinin Kesikköprü Barajı'ndan aldığı numunelerin, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Analiz Laboratuvarı'nda tahlil edilmesiyle hazırlandığı kaydedildi.

ODTÜ'nün raporunun, Kimya Mühendisleri Odası'nın internet sitesinde yayımlandıktan sonra alındığı ifade edilen açıklamada, Kimya Mühendisleri Odası'nın Kızılırmak suyu konusunda ilk günden bu yana Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhinde bir tutum izlediği ileri sürüldü.

Raporun tamamen Kimya Mühendisleri Odası'nın internet sitesinde yer aldığı şekliyle kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "ASKİ'nin internet sitesinde ve Büyükşehir Ankara Bülteni'nde bu raporlar, 'ODTÜ tarafından yapılan analiz' başlığı ile yayımlanmıştır.

Bu analizler hiçbir zaman söylendiği gibi 'Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'ye yaptırdığı analiz' olarak verilmemiştir.

Diğer yandan, ODTÜ tarafından yapılan yazılı açıklamada raporun içerisinde yer alan 'Yerinde yapılan iletkenlik, pH ve sıcaklık ölçümlerinin dip, orta ve yüzey seviyeleri için ortalamaları çizelge-3'te verilmiştir' cümlesinin raporun orijinalinde bulunmadığı ifade edilmiştir.

Bu rapor Kimya Mühendisleri Odası'nın sayfasından aynen alındığı için raporun içerisinden herhangi bir kısım çıkarılmamış, orijinaline sadık kalınarak kullanılmıştır. Raporun internette yer alan halinde ise bu cümle ve çizelge-3 tablosu yer almaktadır. Rapor internette halkın kullanımına sunulduğu için bu raporun izinsiz kullanıldığını iddia etmek anlamsızdır."

-"SUDAKİ ARSENİK MİKTARI 1 MİKROGRAM/L'NİN ALTINDADIR"-

Açıklamada, "ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından çeşitli televizyon kanallarında Kızılırmak suyuna ait raporların eski olduğu, o raporda arseniğin ölçülemeyecek kadar küçük çıktığı (yani 0) ancak yeni yapılan ölçümlerde Kızılırmak ham suyunun arsenik miktarının 10 mikrogram/L'nin üzerinde çıktığı ifade edilmiştir" denildi.

Arsenik'in tüm su kaynaklarında mevsimlere ve yağış rejimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilen bir madde olduğu ifade edilen açıklamada, zaman zaman Çamlıdere ve Kurtboğazı ham sularında da
arseniğe rastlandığı belirtildi.

Kesikköprü Baraj suyundan 4 Aralık 2007 tarihinde ASKİ tarafından alınan numunede de arsenik oranının 8 mikrogram/L olarak ölçüldüğüne işaret edilen açıklama şöyle: "Yönetmeliklerde izin verilen değer ise 10 mikrogram/L'dir. İvedik Arıtma Tesisleri'nde havalandırma ve alüminyum sülfat ile çöktürme metotları sayesinde yüzde 92 oranında arsenik giderimi sağlanmaktadır.

Ayrıca tesisimizde bulunan, ancak şu anda ihtiyaç olmadığı için kullanmadığımız kireçle yumuşatma metoduyla da yüzde 95'in üzerinde arsenik giderimi mümkün olmaktadır. Ankara'nın şebeke suyundaki arsenik miktarı 1 mikrogram/L'nin altındadır.

Diğer yandan, Kesikköprü Barajı'ndan numune alarak analiz yapan kurumların raporlarında da arsenik sonuçları numunenin alındığı tarihe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak bu hiçbir zaman bir tehlike arz edecek durumda değildir. Sayın ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'un açıklamasında yer aldığı gibi mevcut arsenik miktarı arıtma tesisinde kolaylıkla arıtılarak şehre 1 mikrogramın altında değerlerde içilebilir nitelikte verilmektedir. Görüldüğü gibi Ankara'nın şebeke suyunda hiçbir problem bulunmamaktadır. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu suyu tüketebilir."

ODTÜ: SUDA ARSENİK VAR

Başkentlilerin bir süredir kullandığı Kızılırmak suyu tartışması büyüdü. ASKİ, “ODTÜ’nün raporlarını kullandık. Su normal” derken, ODTÜ Rektörü Akbulut, “Bizim adımıza halkı aldatıyorlar. Rapor hazırlamadık. Normalin iki katı arsenik var” dedi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir zaman ODTÜ’den su analizi istemediğini” ifade ederek, “Bize ispat etmeleri gerekir.  Etmedikleri takdirde halkı aldatmaktan, hem de bizim adımıza aldatmaktan dolayı yasal işlem başlatmak zorundayız” dedi. Kimya Mühendisleri Odası’nın, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’ne Kızılırmak suyunun tahlilini yaptırdığını belirten ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ise ODTÜ’nün kurum olarak yasal bir girişimde bulunması halinde kendilerinin de gereğini yapacaklarını bildirdi.

Suç duyurusu

ASKİ’nin “ODTÜ’den alındığı iddia edilen su analiz raporları” yayımlandığını belirten Prof. Akbulut, ODTÜ’nün böyle bir rapor hazırlamadığını bildirdi. Akbulut, şöyle konuştu: “Bu raporu bize iletin, bizim böyle bir raporumuz yok, aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapacağız ve suç duyurusunda bulunacağız dedim.” “Belediye, hiçbir zaman ODTÜ olarak bizden su analizi istemedi” diyen Akbulut, “Başka kurumlar bize su getirmiş olabilir.  Fakat o suyun Kızılırmak’tan gelip gelmediği bizi ilgilendirmez. Biz, getirilen şişedeki suyun analizini yapmış oluruz. Bu da onun Kızılırmak suyu olduğu anlamında değildir. Analizi yapan kurum, numuneyi kendisi almak zorundadır” dedi.

Limitin iki katı

 Kendilerinin yaptığı analizlerdeki değerlerle söz konusu analiz raporundaki değerlerin de birbirini tutmadığını kaydeden Akbulut, “Limitin iki katı arsenik varken o rapor limitin onda biri olarak gösteriyor, ’0.1 arsenik var”diyor. Halbuki bu gerçek dışı. Bizim cuma günü yaptırdığımız analize göre limitin iki katı arsenik var” diye konuştu.

ASKİ: Su sağlıklı

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ise Ankara’ya Kızılırmak’tan getirilen suyun son derece sağlıklı olduğunu belirterek, “İsteyen her türlü sivil toplum kuruluşu ya da çeşitli odalar Kızılırmak suyunun tahlilini rahatlıkla yaptırabilir” dedi. Kılıç, “Kızılırmak suyuna ODTÜ tarafından yapılan su tahlili de bunlar arasında yer alıyor. Çeşitli internet sitelerinde yer alan analiz raporlarına biz de yer verdik” diye konuştu.

ASKİ, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, İTÜ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, DSİ ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından “Kızılırmak suyunun insan sağlığını tehdit etmediğine dair yapılan analiz sonuçlarını” açıklamıştı.

Meclis gündeminde

CHP, Kızılırmak Suyunun, halk sağlığı açısından güvenilir ve sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi. Önergenin gerekçesinde de kadmiyumun, arsenikle birlikte en zehirli kimyasal olarak kabul edilmesine rağmen, ASKİ’nin ölçümüne ait değerlere yer verilmediği kaydedildi.

gazetevatan



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs