En Sıcak Konular

Unakıtan'ın 'Arap Saçı' gafı

12 Haziran 2008 20:06 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Arap Formu'nda yaptığı gafla az kalsın petrol milyarderlerini kaçıracaktı...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AK Partinin kapatılması davasıyla ilgili olarak, yatırımcının "Biraz bekleyeyim, bakayım" pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Türk-Arap Ekonomi Forumundaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Halkbank'ın özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine, daha önce Halkbank'a IPO (halka arz) yaptıklarını, orada bilhassa Kuveytliler'in ilgilendiğini belirterek, "Zaten şu anda da halka arzda en büyük hisseler Kuveytliler'in bildiğim kadarıyla ve ilgilenmeye devam ederler" diye konuştu.

Arap dünyasının 2 trilyon dolarlık fonu bulunduğunu ve gayrimenkul, fabrika, banka, sigorta gibi sektörlerle ilgilenebileceklerini belirten Unakıtan, "Yani özelleştirmelerle ilgilenirler. Şeker fabrikalarıyla bile ilgilenirler" dedi.

TOKİ ile ilgilenip ilgilenmeyeceklerinin sorulması üzerine Unakıtan, "TOKİ ile de evet... Söyledim daha önce..." dedi.

Unakıtan, Arap sermayesinin Türkiye'ye ilişkin çekinceleri bulunup bulunmadığına ilişkin bir soruya karşılık da yatırım ortamının hazırlandığı, mevduatın düzeltildiği, bürokrasinin azaltıldığı ve yatırımcıların işlerine hemen başlayabilecekleri bir ortam oluşturulduğunda Türkiye'ye o kadar para geleceğini söyledi. Unakıtan, "Bu adamları suçlamakla hiç bir yere varmayız, önce kendimizi düzeltelim. Düzelttikçe Arap ülkelerinden de gelir, Avrupa'dan da gelir, ABD'den de gelir, her yerden gelir bize yatırım..." görüşünü dile getirdi.

"AK Partinin kapatılması eğer gündeme gelirse bu sermaye nasıl bir tutum izler?" sorusuna karşılık ise Unakıtan, şunları kaydetti:

"Biraz beklemeye girer. Şimdi mesela ben Suudi Arabistan'a gittim, oradaki iş adamlarıyla toplantı yaptım. Bana bazı kimseler de orada sordu (Ne olacak bu kapatma davası?) Bir şey söyleyemedik biz. (Mahkeme karar verecek) dedik. O zaman yatırımcı ne yapıyor? (Biraz bekleyelim, bakayım) oluyor. Bunları Türkiye olarak ne kadar çabuk halledersek o kadar çabuk yine aynı duruma geliriz."

-ARAP SAÇI-

Unakıtan konuşmasında, Araplara "veryansında" bulunduğunun ifade edilmesi üzerine de "O da bizim stratejimiz. Olsun o kadar" dedi.

Konuşmasında "Arap saçı" benzetmesini kullandığının hatırlatılması üzerine de Unakıtan, "Baktım yanımda da Araplar oturuyor, saçları gür manasında dedim. Ne diyeyim adamlara?" diye konuştu.

3 yılda 53 milyar dolarlık yabancı yatırım beklendiği, bunun ne kadarının Arap sermayesi olabileceğinin sorulması üzerine de Unakıtan, Türkiye'ye gelen Arap sermayesinin 5 milyar dolar civarında olduğunu, bunu artırmak gerektiğini, iki misli artırıldığı takdirde bunun 10 milyar dolar olacağını söyledi.

Unakıtan, Milli Takımın başarısına çok sevindiğini ve başarılarının devamını dilediğini ifade ederek, "Bizim futbolcularımız iyi, güzel hoş fakat bunun sürekli hale getirilmesi lazım artık. Bu başarıları kalıcı başarılar haline getirmemiz lazım. Onun için de alt yapı, alt yapı..." dedi.

Tarihi belli olan bir özelleştirme olup olmadığının sorulması üzerine de Unakıtan, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin şu anda gündemde olduğunu, otoyolları şu anda hazırladıklarını ifade etti.

Otoyol özelleştirmelerini bu yıl tamamlamayı düşündüklerini dile getiren Unakıtan, diğer özelleştirmeleri de Milli Piyango, Şeker fabrikaları, Halkbank şeklinde sıraladı.

Unakıtan, ayrıca elektrik dağıtım özelleştirmelerinde sürecin başladığını ve teklif alındığını anımsattı.

aktifhaber



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs