En Sıcak Konular

Gül: 'Türkiye'nin kalbi TBMM'dir'

12 Haziran 2008 19:18 tsi
Gül: 'Türkiye'nin kalbi TBMM'dir' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hırvatistan'daki resmi temaslarının ardından Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi ve gazetecilerin siyasi gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Meclis Başkanı Toptan'ın görüşmeleriyle ilgili sorulara, "Türkiye'nin kalbi

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Meclis'te grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantı hakkındaki bir soruya cevaben, toplantıyı çok faydalı bulduğunu belirtti. Gül, "Türkiye'nin kalbi TBMM'dir" diye konuştu.

TBMM'de siyasi parti temsilcilerinin bir araya gelmesini çok önemli gördüğünü belirten Gül, "Türk Büyük Millet Meclisi'dir Türkiye'nin kalbi, halkın iradesinin temsil edildiği yer, en üst kurul. Halkın hepsi bir araya gelemediği için halk oraya temsilcilerini gönderiyor. Dolayısıyla oradaki siyasi partilerin bir araya gelmesi, konuşması, problemleri bazen herkesin önünde bazen da kapıların ardından konuşabilmeleri çok önemlidir. Bu bakımdan böyle bir dönemde gayet faydalı görüyorum" dedi.

TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİ İÇ ÇEKİŞMELERLE HARCAMAMASI GEREKİR

Abdullah Gül, konuşmasında ayrıca Türkiye'nin sahip olduğu enerjiyi "kıran kırana iç çekişmelerle harcamaması" gerektiğini söyledi. Gül, "hele hele böyle bir dönemde hiç böyle yapmaması gerekir" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Dünyadaki ekonomik gelişmeleri herhalde herkes görüyor, hiç kimsenin gözü kapalı olmaması lazım. Küreselleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. 'Petrol 140 dolar olursa olsun, bana ne' diyecek halimiz yok. Veyahut da öbür tarafta gıda fiyatları şöyle olursa olsun, bana ne diyecek halimiz yok. Metal fiyatları nereye giderse gitsin, beni ilgilendirmez diyecek halimiz yok. Faizler ne olursa olsun beni ilgilendirmez diyecek halimiz yok. Türkiye'nin risk primini yükseltmenin Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunu herkesin görmesi gerek" dedi.

Gül, ardından şöyle devam etti: "Ben ilk defa Türkiye böyle siyasi bir çalkantıya girdiği gün, Senegal'den gelirken, o zaman şunu söyledim: 'Bütün bunların Türkiye'ye maliyetini herkesin iyi hesaplaması gerekiyor.' Her olayın neticesinin Türkiye'ye maliyeti ne olur, bunu herkesin, hepimizin çok iyi görmesi gerekiyor. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Türkiye'de tabiî ki farklılıklar, ayrılıklar şüphesiz olacak. Ama bunları görüşerek diyalogla normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa bu şekilde halletmeye ihtiyaç var."

HERKESİN SAYGI DUYACAĞI HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VAR

"Üstüne üstlük Türkiye, bir de terörle mücadele eden, çevresinde çok önemli olayların olduğu, Türkiye'nin geleceğini belirleyen olayların cereyan ettiği bir ülke" diyen Abdullah Gül, böyle bir dönemden geçerken Türkiye'nin bütün kurumlarının, herkesin "en güçlü olması" gerektiğini ifade etti. Abdullah Gül, "Eğer tersi olursa maliyetini de her beraber öderiz, geçmişte nasıl ödediysek" dedi.

"Onun için bir kez daha söylüyorum" ifadelerini kullanan Abdullah Gül, "Demokrasinin evrensel ilkeleri var, herkesin saygı duyacağı hukukun üstünlüğü var. Hukukun bugünkü dünyada da her şey şeffaf. Sadece Türkiye'nin içinde değil, dünyada her şey şeffaf. Herkes herkesi görüyor. Her şey, herkesin bize saygı duymasını sağlayacak şekilde gelişmeli. Herkes birbiriyle konuşmalı. Ama neticede demokratik ülkelerde işler nasıl halloluyorsa öyle hallolmalı" diye kaydetti.

Gül, Türkiye'nin meselelerini "Anayasanın rehberliğinde, demokrasinin evren ilkeleriyle, hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde halletmesi" gerektiğini vurguladı.

GEREKÇELİ KARARIN ÇIKMASI LAZIM
Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin olarak da "gerekçeli kararın çıkması gerektiğini" söyledi. Anayasada yasaların nasıl değiştirileceğinin belli olduğunu kaydeden Gül, gerekçeli karar ile bu sonuca nasıl vardıklarını göreceklerini kaydetti.

Fransa'nın 1 Temmuz 2008'den itibaren AB dönem başkanlığı görevini alacağının hatırlatılması üzerine Gül, Paris'in dönem başkanlığını alması ile daha sorumlu davranacağını söyledi. Senatörlerin ve AB Komisyonu Başkanı Jose Barroso'nun geldiğini söyleyen Gül, Fransa'nın bu girişimlerine karşı çıkacaklarını söylediklerini aktardı. Bununla birlikte Gül, "Bunlara takılmamak gerekli. Kendi işimizi yapmalıyız." dedi. "AB yolunda atılan hangi adım kötü?" diye soran Gül, "Kötüyse geri alalım. Yaptıkça Türkiye güçleniyor." şeklinde konuştu.

Konuşmasında AB yolunda yaşanan sıkıntılara ilişkin "daha kötü yıllar gelebilir" uyarısında bulunan Gül, "Zaten Türkiye bu fırsatı son anda yakaladı. Zor şartlar altında yürüyor. İleride daha farklı olabilir. Daha yoğun çalışma içinde olmalıyız. Bu işle meşgul olmak lazım." ifadelerini kullandı.

YAĞMUR PROGRAMI DEĞİŞTİRDİ
Cumhurbaşkanı Gül, Dubrovnik'teki yoğun yağmur nedeniyle programını değiştirdi. Gül, yapmayı planladığı şehir gezintisini yağmur nedeniyle iptal etti. Bu arada, Gül'ün basın toplantısı öncesi Dubrovnik arşivlerinde Osmanlı dönemine ait belgelerin tasnif edildiği kitaplar hediye edildi.

cihan



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs