Toptan neyin peşinde? | " /> Toptan neyin peşinde? | "/>

En Sıcak Konular

Toptan neyin peşinde?

12 Haziran 2008 18:27 tsi
Toptan neyin peşinde? Önce senato önerisinde bulunup AK Parti'yi ters köşeye yatırdı. Şimdi parti liderleriyle değil, parti başkan vekilleriyle görüştü. Görüşmeden dişe dokunur birşey çıkmış değil. Peki bunlar hangi hedefe yönelik? Meclis başkanlığına rekor oyla seçilmesiyle

Anayasa Mahkemesi’nin yasamayı gasp eden kararının ardından ortaya çıkan krize çözüm olarak senatoyu öneren Köksal Toptan 22 Temmuz sonrasında Meclis Başkanlığı’na rekor oyla seçildi. Rekor oyla seçilmesi, yani CHP’nin desteğini alması şimdiki pozisyonlarını açıklıyor aslında.

İyibilgi, Toptan’ın önerisinden sonra Türkiye’de konuyla ilk analizi yazmıştı ve doğru noktadan yaklaşmıştı.

Meclis Başkanı olarak Meclis’in ve siyasetin alanının genişletecek önerilerde bulunacağına meclisin kıstırılmasını öngören bu senato önerisini dile getiren Toptan, en son da partilerin liderleriyle değil, başkan vekilleriyle görüştü.

Böylece partiler arası diyalogun ve meclisin ittifakının gücünü ve etkisini kırmış olacak gibi görünüyor?...

Görüşmeden çıkanların söylediği ''Tahmin ettiğiniz konular gündeme gelmedi'' açıklaması bu tezimizi doğrular nitelikte. Başkanvekilleriyle daha teknik konular konuşulmuş galiba.

Gerçekten öyle olmasa bile, “asıl meseleyi konuşmadık” açıklaması bile darbe karşısında partiler arası ittifakı bertaraf eden bir etkiye sahip, denebilir mi?

Toptan ayrıca TBMM Başkanlık Divanı toplantısında da Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü kararırının görüşülmesine izin vermemiş.

İşte Köksal Toptan’ın bu pozisyonları Meclis Başkanlığı’na rekor oyla seçilmesiyle ilgisiz değil. Değil, çünkü CHP’nin desteği, tıpkı Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül gibi AK Parti’yi frenleyecek bir amaç taşıyor. AK Parti de aslında bu aktörleri devletle köprü mahiyetinde değerlendiriyor. Böyle kriz zamanlarında ise bu aktörler asıl ait oldukları yere göre hareket ediyorlar.

Demirel’le yakın ilişkisi bilinen Köksal Toptan’ın bu pozisyonları da Meclis’in darbeye karşı direnişine ket vurmaya yönelik diye okunabilir muhtemelen?

Bugünkü köşesinde Ruşen Çakır irdelemiş:

“ANAP, DYP gibi partilerden gelenler bir sonraki partide daha üst bir konuma gelmek niyetindeler. Çünkü bir sonraki partinin merkeze daha da yakınlaşacağını varsayıyorlar ve gidecek başka yerleri de yok.”

Doğru…

Bu nokta da Toptan’ın meclisin darbe karşıtı direnişini kırma çabasını destekliyor. Çünkü ancak darbeye direniş göstermeyen bir meclis merkeze daha çok kolunu kaptırır, merkez tarafından daha çok öğütülür ve ancak böyle bir siyasi atmosferde buna katkı sağlayan merkez sağcılar daha öne çıkabilir… Tabi böylece merkez ideoloji ve iktidar da kendini yeniden üretmiş olur…

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 1,060 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs