En Sıcak Konular

Zengin Yahudiler Arapları evsizleştiriyor

12 Haziran 2008 16:39 tsi
Zengin Yahudiler Arapları evsizleştiriyor Tarihi Yafa şehrine ilgi duymaya başlayan zengin Yahudiler emlak fiyatlarını artırarak Arap sakinleri evlerinden çıkmaya zorluyor.

İsrail'in Tel Aviv şehrine bağlanan Hayfa'ya gelen zengin Yahudiler yoğun imar ve restorasyon faaliyetlerine başladılar. Son altı ay içinde Hayfa'daki ev kiraları iki misli arttı. Yıllardan beri Hayfa'da yaşayan fakir Araplar şimdi evlerinden çıkarılma tehdidi altında.

Deniz kıyısındaki Tel Aviv'de Yafa'ya yerleşmek isteyen zengin Yahudiler, burada eski evleri satın alıyorlar veya kiralıyorlar, sonra bu evleri restorasyonlarla güzelleştiriyorlar. Talep çok olduğundan ve fiyatlar hızla arttığından fakir Araplar yıllardan beri yaşadıkları mekanları terketmek zorunda bırakılıyorlar.

Geçmiş dönemde Yafa, bir çok Yahudi gözünde cinayet ve uyuşturucunun kol gezdiği bir Arap bölgesi idi. Fakat şimdi zengin Yahudiler Jaffa'nın eski kutsal kitaplarındaki şaşalı günlerini hatırladılar.

Bölgede devam eden hızlı yeniden imarlaşma faaliyetleri arasında Yafa'ya Tel Aviv yönetimi milyonlarca dolar harcayarak yeni bir kordon boyu parkı inşa etti. Bazı turizm şirketleri çok yıldızlı oteller açma hazırlarını sürdürüyor.

Yahudilerin Yafa'da yoğun imar faaliyetleri Arapların yoğun yaşadığı Ajami semtinde rahatsızlıklara yol açıyor. Bölge sakinlerinden Amina Agarbiye, "40 yıldır bize bakmadılar. Şimdi güzelleştirmek istiyorlar. Bizi caddeye atmaya çalışıyorlar. Böylece zengin insanlar buraya gelsin. Biz bugüne kadar Yahudilerle beraber yaşıyorduk. Hiç ayrım hissetmedim. Fakat şimdi bu ayrımı çok iyi hissediyorum." dedi.

Amina Agarbiye genç bir kız iken 1960'larda Yafa'ya geldiğinden beri deniz kenarındaki Kedem Caddesi'nde yaşıyor. Son aylarda, bölgede yasadışı bina restorasyonları yapılıyor. 4 kişinin yaşadığı Agarbiye'nin ailesi dahil semtte yaklaşık 500 aileye evden çıkmaları için yazılı tebligat yapıldı.

Bölge sakinleri İsrail hükümetinin fakir Filistinlilere kiralanan kamuya ait Ajami'yi boşaltarak buraları zengin Yahudilere satmayı planladığını ileri sürüyor. Ajami toplumu liderlerinden Kemal Agarbiye, "Bu bir ekonomi transferidir. Silahları dolu olarak geliyorlar ve bize 'ya gidin ya da sizi vuracağız' diyorlar. Yalnız söz konusu silahlar kurşun ile değil dolarlarla dolu." dedi.

Ajami'deki Araplar zengin Yahudilerle birlikte yan yana yaşamaya karşı olmadıklarını belirterek "Yahudilerin Yafa'da olmasını istiyoruz. Fakat bunun Filistinlilerin bölgeden çıkarılması pahasına olmasını kabul etmiyoruz." diyorlar.

İsrail devletinin kurulmasının ardından Yafa, Tel Aviv'e dahil edildi. Adı Tel Aviv-Yafa olarak değiştirildi. Yafa'nın esas yerlileri 1948 Arap-İsrail savaşı sırasında kaçarak mülteci durumuna düştüler. Hükümet aşamalı olarak Ajami gibi semtleri kamulaştırdı, arazi ve evleri buraya göç edip gelen Araplara kiraladı.

Dünya bülteni



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs