En Sıcak Konular

Memur zamlarının ayrıntıları

12 Haziran 2008 14:19 tsi
Enflasyon rakamlarındaki yükselişin ardından gündeme gelen ek memur zammı Temmuz ayında yapılacak. Ayrıntıları Maliye Bakanı Unakıtan verdi.

Enflasyon rakamlarındaki yükselişin ardından gündeme gelen ek memur zammı Temmuz ayında yapılacak. Konu ile ilgili açıklamayı bizzat Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yaptı.

2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulamaları sonuçlarını açıklarken memur zamları konusuna da değinen Unakıtan, bütçedeki en fazla artış kaleminin personel giderleri olduğuna dikkat çekti. Unakıtan, şöyle devam etti:

"Personel giderlerinde personelin durumunun iyileştirilmesinden dolayı bu yükleri çekiyoruz. Memura 2 artı 2 verdiniz deniliyor. Temmuzda enflasyon çıkacak. O enflasyona göre bütçe genel müdürlüğü memura verilecek zammı hesap edecek, ona göre de vereceğiz. 3 Temmuz da enflasyon ilan ediliyor, sonra hesaplamaları yaparız.”

NE KADAR ZAM GELECEK?

Hükümet ilk altı 6 ayda yüzde 2'lik bir enflasyon öngörmesine karşın, daha ilk beş ay sonunda tüketici enflasyonu yüzde 6.38 oldu. Haziran rakamlarının açıklanması ile beraber de enflasyonun yüzde 7'yi aşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu durumda memurlara, denge tazminatı, enflasyon farkı ve normal maaş zammı olmak üzere temmuz ayında toplam yüzde 2-5 arasında zam yapılması bekleniyor.

Halen yaklaşık 800 YTL olan en düşük devlet memurunun maaşı enflasyon farkının yansıtılmasıyla birlikte ortalama 840 YTL'ye yükselecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçenin fazla vermesi nedeniyle bazı kamu kuruluşlarının ek ödenek talep ettiğini belirterek, “Para mara yok. Kimse benden tekrar ilave para, ödenek istemeye gelmesin. Böyle bir yanlışa düşmesinler” dedi.

Unakıtan, “Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Bütçe Uygulama Sonuçları”nı açıkladığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Unakıtan, “Ah bir de siyasi istikrarımız olsun” sözleri hatırlatılarak, “Biz buradan siyasi istikrarda problem olduğu düşüncesini anlıyoruz. Bu konuda sorumlu ya da sorumlular var mı ve bir liste yapabilir misiniz?” sorusuna, “Yapamam, ben Maliye Bakanıyım. Herkes her şeyi görüyor. Onun için hiçbir şey söyleyemem” yanıtını verdi.

“Türkiye'yi belirsizliğe sürüklemeyelim” şeklindeki sözlerinin belirtilmesi üzerine ise Unakıtan, “Bakın uluslararası bir kural var. Belirsizlikler, siyasi belirsizler de dahil. Şimdi efendim her zaman söylüyorum, koskoca iktidar partisi kapanacak mı, kapanmayacak mı? Belirsiz. O zaman siyasi belirsizlik ekonomik bir risktir. Bu türlü belirsizlikler ekonomik risk olduğu zaman ekonomide bunların bedelleri vardır” dedi.

Unakıtan, akaryakıttaki ÖTV gelirlerinden belediyelere kaynak aktarımının söz konusu olduğu anımsatılarak, bunun bütçeyi sıkıntıya sokup sokmayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

“Sokar. Benden şimdi ne kadar gelir azalırsa o kadar benim hoşuma gitmez o iş. Ama burada belli bir hesaplarımız var. Bir de Belediye Gelirleri Kanunu var. Genel kurula indi şimdi. Fakat daha hala onun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bizim hesaplarımıza göre, bizim mali disiplinimizi bozmayacak bir şekilde o işi halletmeye gayret ediyoruz.”

İLAVE ÖDENEK TALEBİ

Bu arada Unakıtan, bütçenin fazla vermesi nedeniyle bazı kamu kuruluşlarından ilave ödenek talebi geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Birçok kamu kuruluşlarından 'A efendim bu sene, dün bütçe fazla vermiş, ondan bize biraz verir misiniz?' Veremeyiz. Öyle bir şey yok. Yani bütün arkadaşlara, bütün bakanlıklara da duyurmak istiyorum. Bizim, 'Mayıs ayında fazla verdi' dememiz, geçen sene de vermiştik, bu sene biraz daha fazla verdik. Bunun manası, 'size daha fazla para vereceğiz' değil, öyle bir şey yok. Kimse benden tekrar ilave para istemeye, ödenek istemeye gelmesin. Ödeneği koymuşum baştan, sene başından neyse o. Herkes onun içerisinde hareket etmek mecburiyetinde. Kimseden artırma talebi sakın ha gelmesin. Böyle bir yanlışa düşmesinler. Bu o manada değildir. Onu da burada söylemiş olayım. Çünkü Bütçe Genel Müdürü boyuna telefonlara cevap veriyor. 'Ya sizin bütçeniz fazla vermiş. Bakanım bize şu kadar bir para versin' diyorlar. Bakanlıklar söylüyor bunu, valiler söylüyor, belediye başkanları... Yok böyle bir şey. Para mara yok.”

Aktif haber



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs