Taraf'a taraf olmamak mümkün mü? | " /> iyibilg" /> Taraf'a taraf olmamak mümkün mü? | "/> iyibilg"/>

En Sıcak Konular

Taraf'a taraf olmamak mümkün mü?

12 Haziran 2008 12:46 tsi
Taraf'a taraf olmamak mümkün mü? Artık Türkiye'de, söylenemez denen her şeyi cesaretle söyleyen, üzerine gidilmekten korkulan bütün konuların üzerine sonuna kadar giden bir gazete var: Taraf. Yasemin Çongarla Taraf'ın bu dik duruşu hakkında konuştuk. iyibilg

Geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan gelişmeler, Türkiye'deki mevcut siyasal ortamın ciddi anlamda kabuk değiştirmeye başladığına işaret ediyor. Gerçi ülkemiz bu zamana kadar pek çok sefer kırılmaların eşiğine gelmiş ama son kertede bilhassa demokrat olduğunu iddia eden medyanın korkaklığı ve basiretsizliği sebebiyle hep statükonun hakimiyeti altında yaşamaya devam etmişti... Şimdi işler değişti ve belki de ilk kez hakiki anlamda bir kırılma, bir değişim gerçekleşebilecek! Neden mi? Çünkü artık Taraf gazetesi var! Türkiye'de henüz icra edilmemiş bir gazetecilik anlayışla en kilit ve en kanlı meselelerin üzerine takdire şayan bir cesaretle gidiyor; korkmuyor!      

Özellikle son bir haftadır yargı darbesine karşı Taraf gazetesi olarak çok ciddi bir duruş sergilediniz. Bu duruşunuz okuyucularınız tarafından yeterince destek buluyor mu?

Evet buluyor. Ama genelde Taraf’ın yayın hayatına başlamasından bu yana farklı bir duruş sergilediğinin ayırdında olan ve buna destek veren çok ciddi bir okur kitlesi var.

Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun varlığının ortaya çıkarılması, yargı darbesinin geri planında aslında Türkiye’de ordu içindeki bir takım siyasete meraklı örgütlenmelerin olduğunun anlaşılması okurlarımızca da önemseniyor. Destek mesajları alıyoruz tabi.

Taraf gazetesi tam olarak neyi temsil ediyor?

Taraf gazetesi iyi gazeteciliği temsil etmeye çalışıyor. ‘İyi gazeteciliğin’ kıstasları arasında dürüst olmayı, demokrat olmayı, devletin sakladığı şeyleri ortaya çıkarma güdüsünü ön planda tutmayı; kısaca demokratik cesareti ve dürüstlüğü ön plana koyuyor.

Taraf gazetesi kendisini ‘iyi gazetecilik’ yapmaya çabalama noktasında yalnız hissediyor mu?

Taraf Türkiye’de eşi benzeri olmamış bir gazete. Bu daha önce hiç denenmedi. Bizim yaptığımız gibi büyük bir sermayeye dayanmadan, işi sadece yayıncılık olan bir grubun bünyesinde gerçekten ciddi maddi zorluklarla bir gazete çıkaran ve bunu yaparken de siyasi iktidara, devlet bürokrasisine ve bütün gruplara –ki bunlar toplumsal gruplar olabilir, dinsel gruplar/cemaatler olabilir- karşı mesafeli duran; hepsinin iyi yaptığı, doğru yaptığı şeyleri destekleyen, demokrat her çıkıştan taraf olmaya açık olan ama her yanlışı da çok sert bir biçimde eleştirmeye hazır başka bir gazete yok. Evet onun için bence eşimiz benzerimiz yok!

Taraf gazetesi, mümkün bir demokratik cephenin emsali gibi algılanmaya başladı. Taraf’ın gazetecilik yapmanın ötesinde demokratik bir platform kurmak ya da böyle bir işe öncülük etmek gibi bir gayesi var mı?

Kesinlikle böyle bir şey yok. Taraf’ın işi gazetecilik yapmaktır. Şayet Taraf’ın demokrasi mücadelesine bir katkısı olacaksa bu her zaman gazetecilik üzerinden olacaktır.

Demokratik platformlar, hareketler oluşturmak bizim işimiz değil. Fakat böyle hareketler oluşursa biz bunları destekleriz.

Biz hakikaten demokratik-sivil oluşumların ülkemizdeki sorunların iyileşmesi için çok önemli olduklarına inanıyoruz. Ama en az bunun kadar önemli olan, medyanın demokrat olabilmesi, açık olabilmesi, cesur olabilmesidir. Dolayısıyla biz kendi görevimizi bu çerçevede tanımlıyoruz.

Peki, bütün bu gündemin içinde Taraf diye bir gazete var olmamış olsaydı ne olurdu?

Valla bizim bir sloganımız var onu söyleyeyim size: Türkiye eksik kalırdı!..

İspanya’da darbeyi önlemiş olan El Pais gazetesiyle Taraf gazetesi arasında bir paralellik mevcut mu?

Bilmiyorum… Biz darbeyi engelleyebilir miyiz ondan emin değilim… Ama engellemek için çalışırız; bu kesin!

Şu zamana kadar yeterli bir kamuoyu oluşturabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Hayır. Şu anda 25 bin civarında satıyoruz. Ve bu tabiî ki yeterli değil.

Gerçi Taraf satış rakamının üstünde bir nüfuza sahip… Bunu gözlemliyoruz: Gerek gazetemizden yapılan alıntılar, gerek internette, televizyonda ve diğer gazetelerde Taraf’ın yaptığı haberlerin gündemi belirlemesi, günlerce konuşulması, artık herkesin malumu olan bir vakıa.

25 bin okurla yetinecek bir gazete de değiliz. Marjinal, küçük bir gazete olma iddiasıyla ya da bu sınırlı idealle ortaya çıkmış bir gazete değil Taraf. Onun için biz inşallah 2009 başı itibariyle 50 bin ve ondan sonra da 100 bine oturan bir tiraj bekliyoruz.

Tirajlarınız artıyor mu?

Artıyor evet. Çünkü çok küçük tirajlarla başladık. Gazetenin 5 bin sattığı günler oldu. Ona göre bakarsanız tirajımız beş katına çıkmış vaziyette… Ama yeterli değil.  

www.iyibilgi.com özel Erkam Can



Bu haber 1,370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,707 µs