En Sıcak Konular

Devlet çocuklarına sözünü tutmuyor

12 Haziran 2008 12:04 tsi
Yasa gereği kamuda kimsesiz çocukların binde birini işe yerleştirmek zorunda. Ama 2 çocuktan biri istihdam edilmedi. Hakkı yiyen de, şikayet eden de devlet oldu

3413 Sayılı Yasaya göre devlet, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından bakılan ve korunan çocuklar arasında yapılacak sınavla binde birini işe yerleştirmek zorunda. Geçen yıl, 2 bin 342 çocuk ve gencin kamuda işe yerleştirilmesi gerekirken sadece bin 322'si bir işe yerleştirildi. Devlet, kanunu uygulamayan kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir yaptırım uygulanmadığını itiraf ederken,"Çocuklarımızın ve gençlerimizin karşılaşabilecekleri olumsuzluklar, kamu vicdanını ciddi şekilde rahatsız etmektedir" demekle yetiniyor.

Devlet, koruması altında olan kimsesiz çocuklara reşit olduktan sonra eğitimlerine ve niteliklerine uygun işe alınacakları sözünü yasada şöyle veriyor: "Kamu Kurum ve Kuruluşları reşit olana kadar SHÇEK Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yılbaşındaki, hangi statüde olursa olsun serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak sınavda başarılı olanlar arasında atama yaparlar."
Yasanın amacı, her yıl sayıları giderek artan korunmaya muhtaç çocukları topluma kazandırmak, öğrenimini veya 18 yaşını tamamlayarak yurttan ayrılma aşamasına gelen gençleri sosyal güvenceye ve üretim sürecine katmak.

İhmalin itirafı
Kadın ve Aileden sorumulu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya bağlı SHÇEK'in 2007 faaliyet raporunda devletin yetimin hakkını nasıl yediği şu sözlerle itiraf ediliyor: "Yasada 'Kamu kurum ve kuruluşları, istedikleri nitelikte korunmaya muhtaç çocuk bulunmaması durumunda bu yükümlülüklerinden kurtulamaz' hükmü bulunmasına rağmen kanunu uygulamayan kamu kurum ve kuruluşlarına bir yaptırım uygulanamamaktadır. Oysa yükümlülükleri yerine getirmiş olsalar, her yıl ortalama 2 bin 342 gencimiz bir devlet kuruluşunda işe yerleştirilerek topluma kazandırılmış olacaktır. Ancak, bazı kamu kurum ve kuruluşları söz konusu Kanunun uygulanmasında gereken hassasiyeti göstermemektedirler.

Emekler boşa gidiyor
Kuşkusuz ki, 2828 Sayılı Kanun ve 3413 Sayılı Kanunların bu olumlu ve ileri hükümlerinin yaşama aktarılabilmesi ancak, konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşların kendilerine düşen sorumluluğu tam ve zamanında yerine getirmeleriyle mümkündür. Aksi takdirde; devletin yuva ve yurtlarında bir ana baba sorumluğu ile emek verdiği, kamu kaynaklarından önemli harcamalar yaparak yetiştirdiği çocukların işe girme süresi uzamakta, kimi zaman da karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle emekler boşa gitmektedir. Bu süreç içinde çocuklarımızın ve gençlerimizin karşılaşabilecekleri olumsuzluklar, kamu vicdanını ciddi şekilde rahatsız etmektedir."

Hasan Gemici farkı
Kanunun çıkarıldığı 1988 tarihinden bu güne kadar toplam 28 bin 237 çocuk kamu kurumlarında işe yerleştirildi. Bu rakam 2005'de 1.461, 2006'da 1.351, 2007 de ise 1.322 olarak gerçekleşti. Halen Kanun Kapsamında işe yerleştirilmek üzere değişik öğrenim düzeyine göre toplam 5 bin 495 genç sırada bekliyor. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta eleştirdiği koalisyon döneminde manzara daha farklıydı. Dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin özel çabaları sonucu l998'de 2 bin 628, l999 ise 2 bin 250 çocuk kamu kurumlarında işe yerleştirilmişti.

Radikal



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs