En Sıcak Konular

Gökçek kendisini İzmir ile savundu

11 Haziran 2008 23:18 tsi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak'tan gelen suya yönelik eleştirilere İzmir'de kullanılan su için yaptırdığı tahlillerle cevap verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek. İzmir'in üç ayrı yerinde su tahlili yaptırdığını, iki ayrı yerde arsenik oranlarının 39 ve 38 çıktığını, Ankara'nın içme suyunda ise bu oranın 1'in altında olduğunu söyledi.

Gökçek, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski'nin, ülkesinin milli günü dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin, Kızılırmak suyuna dair tartışmalar ve ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'un bugünkü açıklamalarına dair sorularını yanıtladı.

Gökçek, şunları kaydetti:

''Bugün ODTÜ Rektörü Sayın Akbulut ODTÜ'nün Büyükşehir Belediyesine herhangi bir rapor vermediğini açıkladı. Söylediği doğru. Biz ODTÜ'den herhangi bir rapor istemedik. Ancak 9. ayda Kimya Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası, ki bu iki oda devamlı olarak su aleyhinde yayın yapan ve devamlı demeçler veren 2 oda, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümüne, Kızılırmak suyunu, Kesikköprü suyunu götürerek bu suların analizini istedi. ODTÜ de bu analizi yaptı, sonra raporunu verdi.

Biz bu raporları Kimya Mühendisleri Odasının internet sayfasından aldık ve kamuoyuyla paylaştık. Yaklaşık 6-7 aydan beri devamlı olarak pek çok yayınımızda bunu kullandık. Enteresandır; ODTÜ bugüne kadar da bir açıklama yapmadı. Anlıyorum ki Sayın Ural'a ODTÜ'den ve civarından çok ciddi anlamda baskılar geldi. Çünkü ODTÜ'nün, Gazi Üniversitesi'nin, İTÜ'nün raporları bizim suyumuzun temiz olduğunu çok net şekilde ortaya koyuyordu. Bundan rahatsız olanlar, hiç olmazsa insanların kafasında bir istifham meydana gelsin diye 'Büyükşehir Belediyesi ODTÜ'den rapor istemedi, diye açıklama yapın' dedi. Rektör de bu açıklamayı yaptı.''

Akbulut'un, bir televizyon kanalında, ''içilecek suda herhangi bir şey olmadığını, sadece Büyükşehir Belediyesinin bir rapor istemediğini'' açıkladığını ifade eden Gökçek, sözlerine şöyle devam etti:

''Dikkat ederseniz rapor tertemiz ve içilebilecek su... Bunu Sayın Rektör de söylüyor, benimle yaptığı özel telefon konuşmasında da söyledi. Hatta Sayın Rektör, 'Bazıları (Bu suyu kaynatırsanız zehirlenirsiniz) diyor. Bunun saçmasapan bir şey olduğunu onlara da söyledim, medyaya da açıkladım. Arseniğin rahatlıkla arıtılabileceğini de söyledim. ODTÜ'de bir de genelge yayınladım, biz Kızılırmak'ta arsenik tespit ettik, içilen suda arsenik yoktur bunu bilin' dedi''

-''ARSENİK KALMIYOR''-

Gökçek, bir kaşık suda fırtına koparılmaya çalışıldığını savunarak, ''Bizim suyumuz tertemiz. Kızılırmak'ta arsenik 12'dir. Dünya Sağlık Örgütünün kabul ettiği oran 10'dur. Biz arıtma tesisinde çökertme ve havalandırma yoluyla bunları arıtıyoruz, 1'in altına düşürüyoruz. Dolayısıyla arsenik kalmıyor'' diye konuştu.

Çamlıdere Barajı suyundaki arseniğin özellikle yağmur mevsimleri arttığını anlatan Gökçek, bu suyun da arıtıldığını bildirdi.

-''İZMİR'DE TAHLİL YAPTIRDIM''-

''Şimdi gazetecilere başka bir şey söyleyeceğim. Bu da medya mensuplarının olaya siyasi bakıp, bakmadığını ortaya çıkaracak'' ifadesini kullanan Gökçek, şöyle konuştu:

''İzmir'de üç ayrı yerde tahlil yaptırdım, iki ayrı yerde arsenik oranları 39 ve 38 çıktı. Hem de musluktan çıkan suda. Bizim içme suyunda ise 1'in altında. CHP milletvekillerine, benim hakkımda gürültü patırdı koparan odalara sesleniyorum; buradan İzmir'e gidecekler, İzmir'in suyunu tahlil ettirecekler. Eğer İzmir'in suyunda arsenik oranları buysa, bakalım İzmir'e ne yapacaklar? Yoksa ortalığı Ankara'daki gibi velveleye verecekler mi? Medya bunu haber yapmayacak. Neden? Çünkü orası CHP'li...''

-RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİYLE YOL ANLAŞMAZLIĞI-

Gazetecilerin, Rusya Büyükelçiliğiyle yaşanan yol anlaşmazlığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Gökçek, Büyükelçinin kendilerine ''güzel bir müjde'' verdiğini söyledi. Gökçek, ''Önümüzdeki hafta Rusya'dan bu konuda iki yetkili gelecek. Onlarla protokolü imzalayacağız. Bu bilgiyi verdiler, ben de çok mutlu oldum'' dedi.

Büyükelçi İvanovski de, ''Nihayet Sayın Belediye Başkanı ile beraber bu sorunu çok yakında çözmüş olacağız. Biliyorum Sayın Belediye Başkanı Ankara'nın daha da güzelleşmesi için çok çaba harcıyor. Biz de Ankaralı olarak Sayın Belediye Başkanının çalışmalarına katkıda bulunmamız gerekiyor'' açıklamasını yaptı.

Gökçek, yolun ne zaman açılacağı sorusuna, ''Protokolü yaptığımızın ertesi günü açarız'' yanıtını verdi.

-RUS BÜYÜKELÇİYE DOMATES İKRAMI-

Bu arada resesiyonda gazeteciler, MHG Grup Başkanvekili Oktay Vural'a, Rusya'nın Türkiye'den yaptığı yaş sebze ve meyve ithalatını durdurmasıyla ilgili sorular yönelttiler.

Gazetecilerden bu soruları Büyükelçiye sormalarını isteyen Vural, daha sonra Büyükelçi İvanovski ile konuyla ilgili sohbet etti.

Bu arada bir gazetecinin, Rus Büyükelçiye içi domates dolu bir tabak ikram etmesi üzerine, İvanovski, "Şu anda yemem, ama 2 gün önce marketten aldım. Ben zaten Türk domatesi alıyorum" diye konuştu.

Rusya Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyona, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, yabancı misyon temsilcileriyle çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

AA
 

 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs