otomobil demokrasisi! | " /> otomobil demokrasisi! | "/>

En Sıcak Konular

Darbeler ve otomobil demokrasisi!

11 Haziran 2008 18:20 tsi
Darbeler ve otomobil demokrasisi! Demokrasi zor bir süreçten geçiyor. Peki tam bu zamanda Türkiye'nin en güçlü iş adamlarından birisi demokrasiden şikayetçi olsa bunu neye bağlarsınız? 'Otomobil demokrasisinden', piyasadan şikayet ediliyor gibi görünüyor ama...

Tam meclis Yargı eliyle gasp edilmiş, çalışamaz hale getirilmiş, oylarının toplamı %55 yapan iki parti kapatılmak üzere Türkiye’nin en zengin işadamlarından Rahmi Koç, “demokrasi var diye isteyen herkese otomobil üretme izni verdiler” diyor.

Bu sözler oldukça derin…

Özellikle de zamanlaması nedeniyle önemli çünkü demokrasinin ciddi bir tehlike altında olduğu şu zamanda demokrasiden şikayet etmek, bunu da darbe sürecinin aktörlerinden amiral gemi gazetesinde ifade etmek darbe isteyenlere destek anlamına gelebilir mi?

Fakat Koç’un üye olduğu TÜSİAD da bu darbe sürecinde üzerine düşeni yerine getirirken, yurtdışında AK Parti’nin kapatılması yönünde fikirlerini ifade ederken; göbek bağı ile bağlı olduğu ve askeri bürokrasiden bir türlü bağımsızlaşamadığından bu beyan hiç şaşırtıcı değil…

TÜSİAD, yani beyaz sermaye darbe istiyor çünkü demokrasi ve küreselleşmenin, sivilleşmenin sayesinde Anadolu burjuvazisinin yükselip kendisiyle eşitlenmesini istemiyor.

Demokratikleşmeyi, sivilleşmeyi istemez çünkü onların sermaye yapısı, birikimi ve gücü mevcut düzenin kuruluş yıllarına ve felsefesine paralel olarak devlete endekslidir.

Bunlar güçlü bir işadamının demokrasi karşıtı ifadesinin sosyo-politik analizi… Bir de iktisadi boyutu var.

Rahmi Koç demokrasiden otomobil üretimi bağlamında şikayet ederken, 1980 öncesindeki kapalı ithal ikameci dönemde yurtdışıyla rekabet etmeden pahalı ve kalitesiz otomobilleri, ürünleri Türkiye halkına zorla sattıkları; bir nevi saltanatlarının devam ettiği döneme geri dönmek istediğini; AB ile rekabetten çekindiklerini de ima ediyor.

Önerdiği, imrendiği modelin Kore modeli olması da bunu gösteriyor zaten: Devlet merkezli, otoriter bir iktisadi sermaye sistemi…

Bu beyan ayrıca liberal iktisat teorisinin de çürük bir temele dayandığını gösteriyor. Görülüyor ki kimse rekabetten hoşlanmıyor, herkes kral olma arzusunda. Eğer öyle olmasaydı, Sayın Koç, çoğulculuktan şikayet etmezdi.

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,337 µs