'İstediğin kadar öldür!' | " /> 'İstediğin kadar öldür!' | "/>

En Sıcak Konular

Sıradan faşizm: 'İstediğin kadar öldür!'

11 Haziran 2008 15:40 tsi
Sıradan faşizm: 'İstediğin kadar öldür!' İsrail hükümeti "Filistinlilere karşı operasyonların" yasal tanımını genişletmek istiyor. Yasada yapılacak yeni düzenleme ile İsrail işgal ordusunun Batı Şeria'daki katliamları sırasında cana ve mala verilen zararlar için Filistinliler İsrail devleti a

Yeni yasayla, İsrail operasyonlarında Filistinlilerin can ve mallarına her türlü zarar verilebilecek, sorumlu olunmayacak.

İsrail hükümeti "Filistinlilere karşı operasyonların" yasal tanımını genişletmek istiyor. Yasada yapılacak yeni düzenleme ile İsrail işgal ordusunun Batı Şeria'daki katliamları sırasında cana ve mala verilen zararlar için Filistinliler İsrail devleti aleyhine dava açamayacak.

Knesset'te dün yapılan oylamada "İntifada yasası" olarak bilinen "Sivil zararlar yasası"nda değişiklik yapılması kararı alındı. İsrail hükümeti yasa tasarısı ile birlikte "askeri eylem" deyiminin tanımını genişletmek istiyor. Böylece "Filistinlilere karşı operasyonlarda" verilen zarardan devlet sorumlu tutulamayacak.

Yürürlükteki yasa ile sivillerin can ve mallarına verilen zararlarda devletin dokunulmazlığı sadece belli durumlarda için geçerli.

İnsan hakları örgütlerinin sayısız şikayetleri üzerine Adalet Yüksek Mahkemesi tarafından Aralık 2006'da iptal edilen yasaya göre, bölge sakinleri, "düşman devlet" vatandaşları ve Filistinli örgüt üyeleri; işgal askerlerinin yol açtığı hasarlar için zararlarının ödenmesini talep edemiyorlar.

Yasa İsrail mahkemelerine dava açılmasına izin veriyor. Yeni düzenleme ile "askeri eylem" kategorisine giren herhangi bir dava konusu olan eylem duruşmaların önüne geçiyor. Böylece mahkeme davayı kabul etmeden önce Filistinli şikayetinin uygun olup olmadığına karar verecek.

İsrail Adalet Bakanı Daniel Friedmann, yasadaki yeni düzenlemenin polis veya kanun uygulama operasyonlarını ihtiva edecek şekilde genişlemesi gerektiğini söyledi.


DEMOKRASİ İÇİN KARA BİR GÜN

İsrail insan hakları örgütü Adalah, değişiklik teklifini eleştirdi. Örgütten yapılan açıklamada, "Yasa tasarısı İsrail ve uluslararası hukukun bütün mantık ve prensiplerine aykırı. Dava açılamaması sebebiyle tecavüz ve mala zarar verilmesi gibi olayların araştırılması imkansız hale gelecek." dedi.

Knesset üyesi Vasil Taha (Balad) yasa tasarısına karşı çıkarak, "Knesset ve demokrasi için kara bir gün. Tasarı Arap toplum liderleri ve Arap Knesset üyelerine karşı. Bütün Arap toplumuna karşı bir başka gayri meşrulaştırma adımı" diye tepkisini ifade etti.

Dünya bülteni



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,224 µs