En Sıcak Konular

Bakan Unakıtan: Ah bir de...

11 Haziran 2008 15:30 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomideki risklere rağmen ihracat ve gelirlerde artış olduğuna dikkat çekti. Ve ekledi ah bir de...

Ah bir de siyasi istikrar olsa, önümüzde kimse duramaz
Ekonomik kırılganlığın azaldığını belirten Unakıtan, "Ah bir de siyasi istikrar olsa, önümüzde kimse duramaz" dedi.

Bakan Unakıtan, gıda ve enerji artışları nedeniyle enflasyonda 2008 ve 2009'da düşüş beklenmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin enflasyon ithal eder hale geldiğini, enflasyonu tek haneye düşürmek için sıkı maliye politikalarının süreceğini söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 Mayıs Ayı Bütçe Uygulama Sonuçları'nı, Bakanlıkta düzenlenen bir basın toplantısıyla ortaya koydu. Bakan Unakıtan, bütçenin mayıs ayında siyasi krizlere rağmen 3 milyar 389 milyon YTL fazla verdiğini söyledi. Unakıtan, bütçe fazlasının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artış gösterdiğini, faiz dışı fazlayla birlikte bütçedeki artışı 5 milyar 570 milyon YTL olarak açıkladı.

Dünya'da global dalgalanmaya dayalı bir kriz yaşandığına dikkat çeken Unakıtan, bunun, finans sektöründeki dalgalanmalarla birlikte ekonomilerde büyümeyi de yavaşlattığına işaret etti. Bütün ülkelerde genel bir dalgalanma olduğunu anlatan Unakıtan, geçtiğimiz hafta katıldığı OECD Ülkeleri Maliye Bakanları Toplantısı'nda temas edilen önemli konulardan bazılarının gıda ve enerji krizi nedeniyle artan enflasyon olduğunu söyledi.

Dünyanın büyüme oranlarında yavaşlamayla birlikte enflasyonda artışla karşı karşıya kaldığını aktaran Unakıtan, geçen yıldan bu yana global finansal dalgalanmanın ABD ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini, OECD'nin açıkladığı rakamlara göre dünya finans piyasasındaki zararın 380 milyar doları bulacağının tahmin edildiğini kaydetti. IMF'nin küresel büyüme tahminini 2008 için 4,8'den yüzde 3,7'ye çektiğini kaydeden Unakıtan, aynı kuruluşa göre 2007 rakamlarıyla yüzde 2,7 oranında büyüyen sanayileşmiş ülkelerin 2008-2009 arasında yüzde 1,3 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Gelişmiş ülkelerde de büyüme tahminlerinin geri çekildiğini dile getiren Maliye Bakanı, OECD ülkelerinin 2008'de 1,8, 2009'da ise 1,7 büyümesinin beklendiğini anlattı. İtalya ve İspanya'nın büyümede önemli bir ivme kaybedeceğinin düşünüldüğünü ifade eden Unakıtan, İngiltere'nin büyüme hızının ise yarı yarıya düşeceğini, Hindistan ve Çin gibi yüksek büyüme hızına sahip olan ekonomilerin zorlanacağını söyledi. Bu durumun önümüzdeki yıllarda da sürecek gibi göründüğünü aktaran Unakıtan, dünyada enflasyonun artmaya devam ettiğini belirtti.

DÜNYADA GIDA VE ENERJİ KRİZİ ENFLASYONU ARTIRIYOR

Gelişmiş ülkelerde enflasyonun son 13 yılın, gelişmekte olan ülkelerde ise son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çeken Unakıtan, Çin'de enflasyonun yüzde 8,5, Türkiye'de ise yüzde 9,7 oranına çıktığına işaret etti. Dolardaki değer kaybı nedeniyle petrol fiyatlarının arttığını kaydeden Unakıtan, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle gıda ürünlerinden bioyakıt üretildiğini, yüksek oranda üretim nedeniyle gıda fiyatlarında da artış olduğunu söyledi. Global krizin bazı kişiler tarafından 'sonuna gelindi' şeklinde yorumlandığını hatırlatan Unakıtan, kendilerinin ihtiyatlı yolu tercih ettiğini belirtti.

"2008-2009'DA YÜKSEK BÜYÜME BEKLENMESİN"

Türkiye'nin, yaptığı reformlarla küresel ekonomiye daha çok entegre olduğunu ifade eden Unakıtan, ekonominin üretken kapasitesi, verimlilik seviyesi ve rekabet gücünün arttığına, sürdürülebilir ekonominin altyapısının sağlamlaştırıldığına dikkat çekti. Bunda mali disiplinin katkısının çok büyük olduğunu aktaran Unakıtan, göreve geldiklerinde 230 milyar dolar büyüklüğündeki ekonomiyi 2007 sonu itibariyle 660 milyar dolar büyüklüğe ulaştırdıklarını kaydetti. Unakıtan, Türkiye'nin global ekonomiye daha fazla entegre olmasının sonuçlarından birinin de dışarda olan gelişmelerin ekonomiye etkisinin kaçınılmazlığı olarak açıkladı.

Türkiye ekonomisinin zaman içinde güçlendiğini, iç ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini bildiren Unakıtan, dünyada bunca kriz senaryosu varken ekonominin 2001'deki gibi etkilenmediğini vurguladı. Kişi başı milli gelirin 10 bin dolarlara ulaştığının altını çizen Bakan Unakıtan, bunların Türkiye ekonomisindeki ilkler olduğunu söyledi. Dışarıdaki belirsizlikler yanında içeride de belirsizlikler yaşandığını anlatan Unakıtan, siyasi belirsizliklerle birlikte artan ekonomik sorunlar nedeniyle büyüme hızında yavaşlama sinyali alındığına işaret etti. Büyümede yüzde 7-8-9'lu rakamların birkaç yıl olmayacağını ifade eden Unakıtan, yine de yüzde 4-5 büyümeyle Avrupa'ya göre yüksek gittiğimizi, Avrupalılara göre onları şaşırtkacak bir büyüme olduğunu savundu.


Samanyolu haber



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs