En Sıcak Konular

Pardon! Bu adam bizi ne bağlar?

11 Haziran 2008 15:16 tsi
Pardon! Bu adam bizi ne bağlar? Adam bağlamıyor ama ‘arkası’ sıkı bağlıyor. Bu adam ABD’nin ‘Yahudi asıllı’ yeni hava kuvvetleri komutanı. ‘Bize ne’ demekte haklısınız. Ama bu atama, ABD’nin içini de, Obama’yı da, Ortadoğu’yu d

Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni komutanın atanması teklifi, Türk haber kaynaklarında, “ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığına Yahudi general geliyor” başlığıyla duyuruldu. İsmi verilip geçildi.

Dahası “iyibilgi”nin işi zaten. Ancak bu atamanın verilmesi, hele kökene yönelik not düşülmesi, bu olayda önemli. Çünkü ABD ile ilgili atamalarda genellikle Türk kamuoyunun ilgisini ya Başkan’ın ya da yeni Büyükelçi’nin kökeni çeker.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Başkan George W. Bush'a Yahudi general Norton Schwartz'ın atanmasını tavsiye etti.

Peki ama eski Hava Kuvvetleri Komutanı’na ne olmuştu ki? İyibilgi’nin kısa süre önce dikkatinizi çektiği üzere, eski HK Komutanı görevinden kovulmuştu? Neden? İddia odur ki, Tayland’a gitmemesi gereken bazı teçhiçatı göndermiş.

Bu teçhizat nükleer işlerde kullanılan bazı alt-teknik malzemeleri içeriyormuş. Olay bu. İş burada bitse iyi. Daha doğrusu burada başlasa iyi! Çünkü geçmiş olaylar tam iyibilgi okurlarının damak zevkine uygun.

Hemen hatırlatalım. 27 Mayıs 2008 tarihli “Amerikan Ordusu’ndan Muhtıra” başlıklı haberimizi anımsayınız. (Tamamını da bu linkten okuyabilirsiniz.)

Bu haberde ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen’in ordu içine bir açık mektup yayınlayarak “politikaya karışmamaları” ikazı yapılıyordu.

O sıralarda ülkede Clinton ile Obama arasındaki çekişme, ABD’nin yeni güvenlik politikalarının nasıl olacağı kaygısı yarattığından, ve bu kaygı ordu içinde de-anlaşıldığı kadarı ile-taraf yarattığından “siz karışmayın” uyarısı yapılıyordu.

İşte Hava Kuvvetleri Komutanı’nın görevinden kovulması bu ikazdan sonraya geldi. Eski komutanın Savunma Bakanı ile de pek anlaşamadığı yazılıp çizildi.

Şimdi o koltuğa atanan yeni komutan bu. Bu nedenle de “kökeni” önem taşıyor. Savunma Bakanı’nın operasyonu, Genelkurmay Başkanı’nın ikazı, Obama ve Clinton arasındaki “ulusal güvenliği” hangisinin daha “iyi” yapabileceği tartışmaları ve tabii Cumhuriyetçi ekolün müdehalesi, hep aynı sürecin ürünü.

Tabii aynı sürecin bir başka ürünü daha var. O da, Başkan Bush’un Avrupa gezisinde dillendirdiği veda çağrısı üzerinden okunabilir. İran’a karşı Birleşmiş Milletler yaptırımlarını aşan bir birlik sağlamak!

Veya daha açık yazalım. Eğer Kasım ayında ABD Başkanlığı’na Demokrat bir lider gelecekse, ve o lider Obama olacak ise, ondan önce İran’a “gider-ayak” bir müdahale yapmak.

Yeni HK Komutanı için İsrail Gazetesi The Jerusalem Post ne diyor;  “Gates (Savunma Bakanı) ve Schwartz'ın Hava Kuvvetleri tarihinde ‘çok önemli bir zamanda’ göreve geldiler. General Schwartz'ın olağanüstü tecrübe ve başarıları var. Şu anda Hava Kuvvetleri'ni yönetecek doğru kişidir".

İlginç değil mi? İsrail, İran, yani Ortadoğu varsa elbette Türkiye’de işin içine giriyor. Yani ABD’nin yeni HK Komutanı bizi de “misyonu” ve taşıdığı “mesaj” yoluyla ilgilendiriyor.



Bu haber 1,434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs