En Sıcak Konular

Ruslar yemedi Türkler yesin

11 Haziran 2008 14:30 tsi
Ruslar yemedi Türkler yesin Nitrat maddesinin yüksek olması nedeniyle ihraç edilemeyen domatesler yurtiçi piyasaya sürüldü. Yerken çok dikkatli olmalısınız.

Nitrat maddesi nedeniyle elde kalan domatesler, yurt içinde satılıyor. Fiyatı 40 kuruşa kadar düşen domates için uzmanlar, 'Kanser sebebi' uyarısı yaptı.


Domatesler değerlendirildi!
Rusya Türkiye'den domates ithalini "İlaç kalıntısı var" gerekçesiyle durdurdu ve kızılca kıyamet koptu. İhracatının büyük bölümünü bu ülkeye yapan Türkiye, elde kalan domatesin bir kısmını Avrupa ülkelerine satarken, geri kalanını da iç piyasaya sürdü. Takvim, kilosu 4-5 YTL'ye satılırken elde kaldıktan sonra 40 kuruşa kadar düşen domatesle ilgili gerçekleri araştırdı.

Vatandaş uyarı gelmediği için yiyor
Türk halkı, nitrat bulunan domatesleri yetkililerden hiçbir uyarı gelmediği için yiyor. Gazetemize konuşan Gıda Yüksek Mühendisi Filiz Çalıştırır, domatese bulaşan nitratın suyla yıkanarak geçebileceğini, ancak toprağa karıştığında sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çalıştırır, 1 kilo domateste 5-10 miligram nitratın kanser yapacağı uyarısında bulunurken, zararlı böcekler için kullanılan pestisit adlı ilacın ise sinir sistemini ve solunum mekanizmasını tahrip ettiğini ifade etti.

'Rusya'nın tavrı Bizans oyunu!'
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er ise Rusya'nın tavrını 'Bizans oyunu' olarak nitelendirdi. Tahsilat zamanlarında bu tür dedikoduların ortaya çıktığını kaydeden Er, "Avusturya, Macaristan, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere de aynı domatesi verdik ama sorun olmadı. Zehir varsa belgelerini ortaya koysunlar" dedi.


***

Domateste zehir paniği

Rusya 'zehirli' diye Türkiye'den sebze alımını durdurdu. Elde kalan 'nitratlı' domatesler ise yarı fiyatla iç piyasada halka satılıyor... Peki sağlığımız tehlikede mi? Çünkü uzmanlar yıkamakla geçmeyen ilaç kalıntısının ölümcül hastalık riski taşıdığını söylüyor....

Rusya, her yıl aynı mevsimde sebze ve meyvelerimizi değişik bahanelerle geri çeviriyor. Bu yıl da domates, patlıcan ve üzümde tarımsal ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle alımı durdurdu. Rusya'ya gitmek üzere hazırlanan binlerce ton domatesin bir kısmı Avrupa'ya gönderilirken, büyük bir bölümü de iç piyasada tezgahlara düştü. İç piyasadaki arz fazlası ise fiyatları bir anda düşürdü. 4-5 YTL'ye satılan domatesin kilosu, 40 YKr'ya kadar indi. Böylelikle Ruslar'ın 'Zehirli' dediği domatesi Türk halkı yemeye başladı. Hiçbir resmi kurum da bu zehrin miktarını ve zararını açıklamayınca, vatandaşta bir telaş başladı.

Sağlığı tehdit ediyor
İhracatçılar bu olayın Rusya'dan kaynaklandığını söylerken, komisyoncular işin içinde parasal bir oyun olduğunu öne sürüyor. Peki Ruslar'ın nitrat (ilaç kalıntısı) bulduğu domatesi yediğimizde bizi hangi tehlikeler bekliyor? İşte cevapları...
 
'Kabuğu soyun'


Uzmanlar, ürünleri kullanırken mutlaka kabuklarını soymak gerektiğini belirterek şu bilgileri veriyor: Domates ve patlıcanın kabuğu soyularak sirkeli suyla yıkanmalı. Üzüm ve patates gibi ürünler mutlaka iyice yıkanmalı. Mümkünse elma sirkesi kullanılmalı.

Aktifhaber



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs