En Sıcak Konular

Medvedev'den Rusya'ya Pan-Avrupa önerisi

11 Haziran 2008 14:29 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'de yeni seçilen başkanla dostça ve yapıcı bir ilişki içinde olacaklarını söyledi.

Medvedev küresel anlamda karşılaşılan yeni sorunların çözümünde NATO'nun yeterli olmayacağına dikkat çekerek, Rusya'nın da dahil olacağı bir Pan-Avrupa anlaşması önerdi. Liberal yaklaşımları ile bilinen Medvedev'in yeni dönemde AB ve ABD ile ilişkilerde iyimser bir hava oluşturması bekleniyor.

Moskova'da düzenlenen Medya Forum'da konuşan Dmitri Medvedev, 'ABD'de hangi başkan seçilirse seçilsin, kendisi ile yapıcı ve dostça bir diyalog geliştireceğimizi ümit ediyorum. Genel olarak ilişkilerimizde iyimserlik hakim olacak diyebiliriz.' dedi. Medvedev St. Petersburg'da gerçekleşen Ekonomi Formu'nda ABD'yi egoizmle suçlayarak küresel mali krizin sorumlusu tutmuştu.

Rusya ve ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri ve askıya alınan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) gibi güvenlik konularında farklı düşündüklerini kaydeden Medvedev, 'Anlaşmazlık konularında yapıcı bir müzakere süreci devam ettirilmesi gerekiyor. Farklılıklar olmasına rağmen bu sorunları çözmek için çalışmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

Medvedev, Rusya ve ABD'nin küresel sorunların üstesinden gelmek için birlikte hareket etmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, 'NATO tek başına karşılaşılan küresel sorunları çözebilir mi? Cevabımız 'hayır'. NATO'nun genişlemesi meselesi de iki ülke arasındaki temel sorunlardan. Ancak bu farklılıklar giderilerek karşı karşıya kalınan küresel sorunlara karşı birlikte mücadele verilmeli.' dedi.

Rusya ile birlikte tüm Avrupa'nın yeni bir Pan-Avrupa anlaşması imzalaması gerektiğine işaret eden Medvedev, 'Bu birleştirici bir çatı olabilir. Bunun dışındaki tüm girişimler karşı karşıya gelme prensibine dayanıyor.' eleştirisi yaptı. Rusya'da insan haklarının savunulduğu, özgür medyanın desteklendiği daha demokratik bir toplum için çalıştıklarına değinen Rusya lideri, 'Vazgeçilmez görevimiz özgür, sorumlu ve birbirine saygı duyan bir toplumu desteklemek. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü önceliklerimiz.' Diye kaydetti. Medvedev yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve aşırıcılık gibi toplumun bazı sorunları olduğuna da değinerek, özgür basının sivil toplumun oluşumuna ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede katkı sağlayabileceğine dikkat çekti.

Diğer taratan Slovenya'da gerçekleşen ABD ve AB zirvesi sonrası yayınlanan bildiride Rusya'nın uluslararası konularda yapıcı bir yol izlediğine vurgu yapıldı. Bildiride, 'Rusya ile bölgesel ve küresel sorunların çözümünde birlikte çalışmaya hazırız. Rusya'nın uluslararası konularda ortaya koyduğu yapıcı rol önemli.' denildi. Açıklamada Rusya'nın demokratikleşme ve insan hakları konusunda adım atması için de zorlanması gerektiğine işaret edildi.

star



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,339 µs