En Sıcak Konular

AB’nin gözü İrlanda’da

11 Haziran 2008 12:41 tsi
AB’nin gözü İrlanda’da
İrlanda, ‘Avrupa anayasasının halefi’ olan Lizbon Antlaşması’nı yarın referanduma götürecek. Olası bir ret kararının AB için “felaket olacağı” yorumları yapılıyor.

Yıllar süren tartışma ve pazarlıkların ürünü olan Lizbon Antlaşması’nın kaderi 4 milyon nüfuslu İrlanda’nın elinde.Kamuoyu araştırmalarının sonucun bıçak sırtında olduğunu ve ret cephesinin zaman zaman öne geçtiğini göstermesi, Avrupa Birliği’nde (AB) tüm dikkatlerin, yarın bu ülkede düzenlenecek olan referanduma odaklanması sonucunu doğurdu. Brüksel’in en büyük korkusunu ise 2001’de Nice Antlaşması’nı referandumla reddeden İrlanda’nın, “Pandora’nın kutusunu yeniden açarak” AB’yi yine çok ciddi bir krizle karşı karşıya bırakabilecek olması oluşturuyor.

İrlanda’nın düzenleyeceği referandumdan “hayır” çıkması durumunda olabilecekleri özetlemek için Brüksel’de kullanılan tek cümle var, o da “Felaket olur.” Geçen hafta yayımlanan kamuoyu araştırmalarından birinde “hayır”ın yüzde 5’lik bir oranla “evet”in önüne geçmesi, bir diğerinde ise ret cephesinin kabul cephesinin çok az bir farkla gerisinde kalması endişeleri artırıyor. AB, şu aşamada sonuç üzerinde etki yaratabilecek herhangi bir açıklama yapmamaya özen gösterse de olası bir ret durumunda devreye sokulacak bir “B planı” olmadığı mesajı vererek, “evet” cephesine destek çıkmaya çalışıyor.

Fransa ve Hollanda’nın 2005’te referandum yoluyla reddettikleri “Avrupa Anayasası’nın halefi” olan Lizbon Antlaşması şu ana kadar 15 AB ülkesi tarafından onaylandı. Anayasası gereği belgeyi referanduma götüren tek ülke olan İrlanda’nın “hayır” demesi durumunda gündeme gelebilecek birden fazla olasılık var. Bunlardan ilki, zor da olsa, yola Nice Antlaşması’yla devam edilmeye çalışılması. İkinci olasılık, Lizbon Antlaşması’nın yeniden pazarlığa açılması, ancak buna sıcak bakanların sayısı çok az. Son olasılık ise 2001’de olduğu gibi İrlanda’ya bazı derogasyonlar sağlanarak ikinci bir referanduma ikna edilmesi.  

Timetürk



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs