En Sıcak Konular

RTÜK'ten Star TV'ye hakaret cezası

11 Haziran 2008 12:28 tsi
Uğur Dündar ve ekibi, Star TV'de hazırladıkları ana haber bülteninde Meclis'i Hababam Sınıfı'na benzetince RTÜK'ten ceza yedi.

Star TV, 4 Haziran tarihli yayınlarında, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmalar sırasında Oturum Başkanı'nın yaşadığı zor anlarla ilgili bir haber yayınladı. Ancak bu haberi verirken, bir yandan Meclis'te konuşmacıyı engellemeye çalışan milletvekillerinin sıralara vurarak çıkardıkları sesler duyulurken ve salona hakim olmaya çalışan oturum başkanı gösterilirken, diğer yandan da Hababam Sınıfı filminden karelere yer verildi, fonda da bu filmin müziği çalındı.

Görüntüleri izleyen RTÜK uzmanları konu ile ilgili rapor hazırladı. Raporda, "İktidar ve muhalefet arasında ipleri geren Telekulak tartışması Meclis Genel Kurulu'nda da sinirleri iyice gerdi. Ak Parti ve CHP milletvekilleri dün akşamki oturumda adeta yaramaz çocuklar gibi davranınca ortaya Hababam Sınıfı'nı aratmayan görüntüler çıktı...", "Milletvekillerinin Hababam Sınıfı üslubunda tartışmaları Meclis'in saygınlığına büyük gölge düşürüyor ve siyasetçilere duyulan güvene de darbe indiriyor." şeklindeki ifadelerin kullanıldığına vurgu yapıldı.

Raporda, "Haberler, yayın kuruluşlarının en ciddi ve tarafsız-doğru bilgileri işlediği, işlemesi gereken programlardır. Söz konusu haberlerde, milletin iradesinin en üst düzeyde temsil makamı olan TBMM tüzel kişiliği, Meclis Başkan Vekilinin kurgulanarak ve bağlamından koparılarak verilen görüntüleri ile ve komedi fimlerinin en uç örneği olan Hababam Sınıfı ile özdeşleştirilerek verilmesi nedeniyle zedelenmiştir" denildi. Ayrıca, ilgili yayında, TBMM'nin çok istihzalı bir uslupla eleştirildiği ve tek yönlü bir kanaat oluşturulmasına neden olunduğu izlemini edinildiği aktarıldı. Uzmanlar, kanalın, RTÜ Kanunu'nunda yer alan ; "Haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması; özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi...." ve "....haberde konu ile ilgili olmayan görüntülerin verilmemesi....." hükmünü ihlal ettiğini belirledi.

Raporu inceleyen Üst Kurul üyeleri, oy birliği ile Star TV'nin ceza almasını kararlaştırdı. Kanaldan programın savunması istendi. Gelecek savunmanın değerlendirilmesinin ardından kanala, para cezası verilmesi gündeme gelecek.

samanyoluhaber.com



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs