En Sıcak Konular

Bütçe açığı hedeflenenin çok altında!

11 Haziran 2008 12:25 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçe açığının hedeflenenin çok altında olduğunu açıkladı.

2008 Ocak-Mayıs dönemi bütçe uygulamalarını değerlendiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçe açığının hedeflenenin çok altında olduğunu açıkladı.

Unakıtan, Güncel Ekonomik Gelişmeler ve 2008 Ocak-Mayıs Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulamaları sonuçlarını açıkladı.

Geçen yılın mayıs ayında 2 milyar 36 milyon YTL bütçe fazlası verildiği dikkate alındığında bu yılın aynı döneminde bütçe fazlasının yüzde 66,4 oranında artış gösterdiğini kaydeden Unakıtan, aynı ayda merkezi bütçe yönetim giderlerinin 15 milyar 823 milyon YTL, faiz hariç bütçe giderlerinin de 14 milyar 141 milyon YTL olduğunu söyledi.

Bakan Unakıtan, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 19 milyar 212 milyon YTL olduğunu ifade ederek, bu rakamın içinde vergi gelirlerinin miktarının 16 milyar 902 milyon YTL, 603 milyon YTL teşebbüs, 27 milyon YTL sermaye ve 1 milyar 193 milyon YTL'de diğer gelirlerin olduğunu bildirdi.

Unakıtan, mayıs ayında faiz dışı fazlanın da 5 milyar 70 milyon YTL olarak gerektiğini kaydetti.

OCAK-MAYIS

Maliye Bakanı Unakıtan, ocak-mayıs sonu itibariyle merkezi yönetim bütçe giderlerinin 86 milyar 23 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Unakıtan, faiz hariç bütçe giderlerinin 66 milyar 425 milyon olduğunu, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 83 milyar 962 milyon YTL, bütçe açığının da 2 milyar 60 milyon YTL olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

''Neredeyse yılın yarısına yaklaştık, 5 ay geçti artık bize önemli fikirler vermeye başladı bütçe uygulamaları. Ama yine de biz her zaman neticeye bakarız, sene sonundaki rakam esas bizim için, o zamana kadar her türlü rakama ihtiyatla yaklaşırız. Sene sonunda hedeflenen bütçe açığı 18 milyar, 5 ay sonunda bu 2 milyar YTL oldu. Ama 5 aylık neticemiz de bu.

Bu yılın Ocak- Mayıs döneminde bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,4 oranında azaldı. Böylece ilk 5 ay sonunda yıl sonu bütçe açığı hedefinin sadece yüzde 11,4'ü gerçekleşti.

İktidara geldiğimiz günden beri her ay bütçe sonuçlarını açıklıyoruz. Mali tatil oldu, o zaman 2 aylık birden yaptık, o dönemde gene aynısını yapacağız.''

Bakan Unakıtan, bütçe giderlerinin yüzde 41'inin ocak-mayısta iken, bu yılın aynı döneminde bütçe ödeneklerinin yüzde 38,7'sinin kullanıldığını söyledi.

2008 ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 11, vergi gelirlerinin yüzde 18,3 oranında arttığını söyledi.

Unakıtan, 2007 yılı ocak-mayıs döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç bütçe giderlerini karşılayamaz iken, 2008 yılının aynı döneminde vergi gelirlerinin yüzde 94,8'inin faiz hariç bütçe giderlerini karşıladığını belirterek, ''Yani artık topladığımız vergi gelirler, faiz hariç giderlerimizi karşılıyor üstüne de para kalıyor. Ocak-mayıs döneminde vergi gelirlerinin yüzde 40,9'u tahsil edildi'' diye konuştu.

MEMUR ZAMMI

Bütçedeki en fazla artış kaleminin personel giderleri olduğuna dikkat çeken Unakıtan, şöyle devam etti:

''Personel giderlerinde personelin durumunun iyileştirilmesinden dolayı bu yükleri çekiyoruz. Memura 2 artı 2 verdiniz deniliyor. Temmuzda enflasyon çıkacak. O enflasyona göre bütçe genel müdürlüğü memura verilecek zammı hesap edecek ona göre de vereceğiz. 3 Temmuz da enflasyon ilan ediliyor, sonra hesaplamaları yaparız.''

Bu yıl bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 40,9'unun tahsil edildiğini ifade eden Bakan Unakıtan, geçen yılın bütçe rakamlarından daha iyi rakamlar ortaya çıktığını söyledi. Unakıtan, ''Ama biz geçen yıl da başarılıydık. Bu yıl iyinin de iyisi gibi bir şey oluyor'' dedi.

star



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs