En Sıcak Konular

‘Turkey and Hamamdaki Dilber Welcomes You’

11 Haziran 2008 11:26 tsi
‘Turkey and Hamamdaki Dilber Welcomes You’ Her yıl olduğu gibi bu yılda da Kültür ve Turizm Bakanlığı büyük bir heyecanla tanıtım atağına kalktı. Ancak kalktığında yazın ortası gelmişti. Yazın ortasında, sıcak hamam ve esmer bir güzelle kimlerin memlekete çekilmesi hedefleniyor. Galiba olan yine b

Turgay Oğur / Taraf

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dünyanın zengin ülkelerine yönelik bir tanıtım kampanyası başlattı. Her gün internette karşımıza çıkan fotoğrafta Türkiye’den sıcak bir karşılama göreceğinizi anlatmaya çalışan ‘Turkey welcomes you’ yazıyor. Ancak fotoğraftaki esmer doğulu dilber davetkâr oturuşuyla ‘hamama giren terler’ diyerek, karşılamanın sıcak bir merhabadan daha fazla olacağını vaat ediyor.

Bu reklâm; Türkiye’nin sadece açık büfede tıkınan Rus turistlerden bıktığı, artık Avrupa’dan Tayland’a kalkan uçak dolusu paralı erkek turlarının güzergâhında yer almak istediğini düşündürüyor.

Türkiye’ye turist çekmek için; Aspendos, Kaşıkçı elması, Nemrut harabeleri ve folklorik başlı kız kolâjlarına tekrar geri dönelim dediğim sakın anlaşılmasın. ‘Ay hatırı kalmasın, 30 saniyede neyimiz var neyimiz yok ortaya dökelim’ gayretkeşliklerinin sonucu çıkan hızlı ileri filmleri izleyecek fer gözümüzde kalmadı. Ancak bu hamam dilberi ile de aşırı sıcak bir yaz mevsimine girmiş dünya insanında isilik çıkarma riski olduğunu, içecek olarak önerilen ince belli bardakta sıcak çayın da ferahlamaktan öte harareti arttıracağını göz önünde bulundurmak zorundayız.

Diğer taraftan; varlıklı Amerikalıların, dakik Almanların, prensipli Fransızların ve yoğun çalışma temposu olan Japonların tatil planlarını bu saate bırakmadığına adı gibi emin olması gereken bakanlığımızın, internetteki bu reklâm furyasına neden yazın ortasında başladığı da her şeye maydanoz olma potansiyeli olan benim gibi insanlar için bir başka dert olsa gerek.

Bu merakımızı giderecek cevap bakanlık bütçelerinin Mart ayına kadar serbest bırakılamadığı, ihale sürecinin uzunluğu, yazışmaların çokluğu şeklinde verileceği muhakkaktır. Bu cevaptan yola çıkarak reklâmın kış şartlarında çekildiği, konu mankeni esmer kızın üşütmemesi için de mekan olarak hamamın seçildiği şeklinde bir mantık zinciri kurabiliriz.

Kendimizi iyi hissettirecek son bir bilgi ile yazıyı bağlayalım. Reklâmda kullanılan esmer kız, ‘aslında biz sarışın mavi gözlü arî bir ırkız’ kompleksinin en azından Kültür ve Turizm Bakanlığı cephesinde aşıldığıdır.

 

*Genç Siviller



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs