En Sıcak Konular

AKP'de güvercinler kazandı

11 Haziran 2008 09:10 tsi
AKP'de güvercinler kazandı
Kapatma davası açılmasından beri devam eden süreçte, AKP'de iki kanat çarpıştı. Erdoğan'ı ikna eden güvercinler oldu.

Nazlı Ilıcak/Sabah

Güvercinler kazandı

AK Parti'de iki görüş çarpıştı ve "güvercinler" kazandı. Eğer gerçekten parti kapatılmaz ve Türkiye istikrar kazanırsa, ılımlı tavırla sonuç alındı diye düşünebiliriz. Tabii bir şartla: AK Parti, kendi için çizilen dar alana sıkışmamalı ve mutlaka anayasa değişikliğiyle "muktedir iktidar" haline gelmeli.
"Kartalların" önerileriyle de düze çıkmak mümkündü. Bir erken seçimle millete gitmek ve anayasa değişikliği için destek talep etmek. Böylece, yasama-yargı dengelerini yeniden kurmak.
AK Parti, kendini, "merkeze" beğendirmekle, "çevrenin" taleplerini merkeze taşımak arasında sıkışmış durumda.
Dün Taraf'ta, Neşe Düzel'e mülakât veren Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Mazhar Bağlı şöyle diyordu: "AK Parti, devleti memnun etmek istiyor; ne yapsa edemez. AK Parti merkeze kayıyor düşüncesi mevcut. Bu partinin merkezileşmesi demek, devlete yaranması, devleti memnun etmesi demektir. Dezavantajlı insanların taleplerini merkeze teslim etmesi demektir. Halbuki bu insanlar da bir merkez oluşturuyor. Devletin değil, toplumun ideolojisini temsil eden bir merkez bu."


AK Parti, savunmasını, yetişirse bu hafta sonu, yetişmezse gelecek hafta başı Anayasa Mahkemesi'ne teslim ediyor. Daha sonra sıra, sözlü iddia ve sözlü savunmaya gelecek. Ve nihayet, Anayasa Mahkemesi, raportörün de raporu ışığında bir karara varacak. Tayyip Erdoğan, kararın Temmuz sonunda, en geç Ağustos'ta verileceğini düşünüyor. Parti kapatılmayabilir ihtimalini de hiç küçümsemiyor.
 
Siirt formülü
AK Parti kapatıldığı takdirde, Tayyip Erdoğan'ın yasaklı olacağını hepimiz biliyoruz. Anayasanın 78. maddesine göre, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tam sayısının % 5'i bulduğu hallerde (29) üç ay içinde ara seçimlere gidilir. Anayasa Mahkemesi, iddianamedeki bütün milletvekillerini yasaklarsa, zaten otomatik olarak üç ay içinde ara seçim gündeme gelecek ve gene anayasanın 127. maddesi gereği mahalli seçim ara seçimle birleşecek.

Yasaklı sayısı, daha düşük kalırsa, otomatik olarak ara seçim yok. Bu noktada, milletvekilleri istifa eder ve ara seçimi gündeme getirir diye düşünülüyordu. Meğer "Siirt formülü" uygulanacakmış. Sadece birkaç milletvekiline sahip bir ilin bütün milletvekilleri istifa ettirilecek ve ister istemez o ilde hemen seçime gidilecek. Ve Siirt'ten olduğu gibi, Erdoğan yeniden Meclis'e o ilden seçilerek girecek. Hem böylece, mahalli seçimlerin öne çekilmesi de gündemden kalkmış oluyor.



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs