En Sıcak Konular

OKS’de sorular kolaydı, ama...

10 Haziran 2008 19:53 tsi
Eğitim uzmanı Sadık Gültekin, “Son OKS sınavını geçen senekiyle kesinlikle kıyaslamayın. Geçen sene 90 netle bir okula giren bir öğrenci, aynı okula bu yıl 95-96 netle girebilir” diyor.

Eğitim uzmanı Sadık Gültekin, 8 Haziran’da yapılan son OKS sınavını değerlendirdi. Gültekin, “Son OKS iyi hazırlanmış sorularla final yaptı. Sınav sonucunda çok sayıda birinci çıkabilir. Puan aralıkları sıklaşacak ve puanlar yükselecek. Sınav beklenenden daha kolaydı. OGES’e geçiş yapan MEB son sınavda öğrencileri üzmedi. Hatalı soru yoktu. ” dedi. 
Haberin devamı 

Gültekin’in değerlendirmeleri şöyle:

“Türkçe sorularının eski OKS’lere göre daha koyla olduğunu görüyoruz. Sorular öğrencinin okuma ve anlama yeteneğini ölçen, soru kökü daha somut ifadelere dayanan bir yapıda hazırlanmış.

Matematik soruları geçmiş yıllara göre daha kolay ve daha çok şekillerden oluşmuş. Özellikle A kitapçığındaki 14. soru yeni müfredatı direkt yansıtan bir soru... Sorular daha kolay ve algılanış açısından daha yaş grubuna daha uygun. Ayrıca matematik testinin soru çözüm ortalaması geçmiş yıllara göre çok daha yüksek olacak gibi görünüyor.

Fen ve Teknoloji sorularının bu yılki yapısında en çok dikkati çeken soruların 10 tanesi deneye dayalı ve öğrencilerin çok kolay yanıtlayacağı sorulardan oluşması. Fen ve Teknoloji testinde A kitapçığındaki 9. soru olarak kısmen daha zor bir soru olarak dikkat çekiyor. Geçmiş yıllara göre deney ağırlıklı ve şekillere dayanan sorular öğrencilerin daha kolay yanıtlamasına yol açıyor.

Sosyal Bilgiler sorularının tarih bölümü oldukça kolaydı. Coğrafya soruları da kolay ancak grafiklere dayalı olarak hazırlanmış. Soruların dili net ve açık, sorular şekillerle desteklenmiş ve bazı sorularda senaryo tekniği kullanılmış.”

BU YILKİ OKS’NİN FARKI
Sadık Gültekin son OKS’nin daha önceki sınavlardan farkını da şöyle açıkladı:

 Sınav geçmişe göre daha kolay oldu. Bu da öğrencilerin daha çok soru yapmasına yol açtı. Derslerin yapılabilme ortalaması yükseleceği için hiçbir şekilde 2007-OKS ile 2008-OKS’yi karşılaştıramayız. Öğrenciler geçen yıl 90 netle girdikleri bir okula bu yıl 95-96 netle girecek gibi görünüyor. Dolayısı ile öğrencilerin puanları daha yüksek olacak ve okullarında taban puanları yükselecek.

 2008-OKS son OKS olduğu için SBS’ye yönelmeye başlayan bir soru tipini görmüş olduk. Sınavda “yapılandırmacı” yaklaşımın etkisi oldukça fazla görüldü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ve 2009 yılında tüm ilköğretimde uygulanacak olan “yapılandırıcı” yaklaşımın sağlayacağı kazanımları görmek açısından önemli bir uygulama oldu.

 Okullarımızda laboratuar kullanımı ve öğrencilerin fen derslerinde yeterince deneye dayalı çalışma yapması zorunlu hale geldi. Bu da, üzerine düşünülmesi ve derhal çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

 Son olarak tercihlerde çok dikkatli olunması ve hiçbir şekilde 2007-OKS verilerine dayanarak yorum yapılmaması gerektiğini görüyoruz.

ntv



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs