En Sıcak Konular

Siemens'te RÜŞVET skandalı

10 Haziran 2008 19:16 tsi
Almanya'da Siemens ile ilgili rüşvet davası, Türkiye'de de 57 milyon euro rüşvet dağıtıldığını ortaya çıkardı. Milyonlarca euro kimlere gitti...

Almanya’da Siemens ile ilgili rüşvet davası sürerken ve bazı Siemens çalışanlarının Türkiye dahil 20 ülkede 2.1 milyar dolar rüşvet verdikleri iddia edilirken, Siemens rüşveti Mavi Hat operasyonu davasına da konu oldu

Davanın sanıklarından işadamı Rubil Gökdemir BOTAŞ ihalelerinde Siemens ekipmanlarının kullanılması için dayatma yapıldığını öne sürdü ve “Türkiye’de dağıtılan 57 milyon euro rüşvet kimlere gitti, araştırılmalı” dedi.

Enerji Bakanlığı’ndaki bazı ihalelerde yolsuzluk yapıldığına ilişkin Mavi Hat operasyonu davasında Siemens’in rüşvet dağıttığı iddiaları gündeme geldi. Davanın sanıklarından işadamı Rubil Gökdemir, Siemens’in dünyada 12 ülkede 1 milyar euronun üzerinde rüşvet dağıttığının ortaya çıktığını ve bunun 57 milyon eurosunun da Türkiye’de dağıtıldığını belirlendiğini öne sürerek, BOTAŞ’ın ihalelerinde Siemens’in ürettiği makinalar için dayatma yapıldığını iddia etti.

Üç ihalenin teknik şartnamesinin “sadece birileri kazansın ya da kaybetsin diye hazırlandığını” ve kendi firmasının da Siemens kullanmadığı için “linç kampanyası uygulanması” nedeniyle “uluslararası rekabetin maşasında olan kişilerin kurbanı” olduğunu söyleyen Gökdemir, “Bu şirketin sorumluları Almanya’da, hatta Kenya’da bile yargılanmışlardır. Ben bu durumu savcılığa sundum. Araştırılsın dedim. Israrla cevapsız kaldı, bu davayla ilgili olmasına rağmen kapsam dışında bırakıldı. Şimdi öğreniyorum ki, memur suçları ile ilgili olarak ayrı bir soruşturma başlatılmış” dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 32 tutuklu sanık ile avukatlarının katıldığı dünkü duruşmada tutuklu sanıklardan Metod firması büyük ortağı ve Genel Müdürü Rubil Gökdemir, savunmasında Hanak kompresör istasyonu ihalesi ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Hanak projesini 15 ayda teslim etme sözü verdiğini ancak BOTAŞ’ın 12 ayda ısrar ettiğini söyleyen Gökdemir, sonraki gelişmeleri şöyle aktardı:

RIZA ÇİFTÇİ'YE SORDU
“Projeyi erken bitirmem istendiğinde bunu gerçekleştirebileceğimi ancak makinelerin imalinin 10 ay sürdüğünü söyledim. Bu arada BOTAŞ yönetimi değişti. Genel Müdür Vekilliği’ne Saltuk Düzyol getirildi. Bu süreçten sonra bana Siemens’in makinesini kullanmamı önerdiler. Ben reddettim. Çünkü projenin bitiriliş tarihi 30 Eylül 2006’ydı. Oysa Siemens, Kasım 2006’da makineyi teslim edebilecekti. Fakat daha sonrasında da makinenin kurulumu için 5-6 ay daha çalışmamız gerekiyordu. Bana çeşitli bahanelerle 15 milyon dolarlık ceza kestiler. Bu proje makine seçimindeki durum nedeniyle linç kampanyasına dönüştü.”

Gökdemir, bazı bürokrat sanıklara soruları olduğunu da belirtti. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır’ın izniyle eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi’ye yaptıkları toplantının doğru olup olmadığını sordu. Çiftçi de toplantı yapıldığını doğruladı. Bu sırada araya giren Başkan Şatır, Çiftçi’ye yönelik olarak, “İdare Siemens’i nereden biliyor? Makine önerme yetkisi var mı?” sorularını yöneltti. Çiftçi’nin, “Yok” yanıtı vermesi üzerine de Şatır, “Peki bu nereden çıktı? Siemens’i kim teklif etti?” diye sordu. Çiftçi’nin bir süre sessiz kaldıktan sonra “Simens’i idare önermedi” sözlerine de Şatır bu kez, “Yoksa şartname mi Siemens’i işaret ediyor?” sorusunu yöneltti. Çiftçi de, “Hayır efendim. Benim bilgim dahilinde değil. Biz önermedik. Kim önerdi bilemiyorum. Bununla ilgili başka toplantılar da yapılmış. Hatta bu toplantılardan birinin tutanağında Siemens’in adı var” dedi.

Mahkeme Başkanı Şatır’ın, “Makine tercihinde ihaleye fesat karıştıranlar kimlerdir?” sorusunu yönelttiği Gökdemir, “Her büyüklükteki ünite için dünyada 3-4 üretici vardır. Rekabet zaten sınırlıdır. Bu alanda firmanın ürettiği makineyi tarif eden BOTAŞ’ta teknik işleri yapan kişilerdir. Doğalgaz işletmeler direktörlüğünün teklifi ile sözleşmeler ve mühendislik daire başkanlığı buna karar verir. Sorumlular burada aranmalıdır. Çorum 1, Çorum 2 ve Çorum 3 ihalelerinde makine parametreleri değiştirilmiştir. Her üç ihaledeki teknik şartname sadece birileri kazansın ya da kaybetsin diye hazırlanmıştır” yanıtı verdi.

vatan



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,587 µs