En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nin kararı Meclis'te gerginlik yarattı

10 Haziran 2008 18:51 tsi
DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli Anayasa Mahkemesi'nin kararını savunuca TBMM Genel Kurulu'nda gergin anlar yaşandı...

İçli'nin üzerine yürüyen AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'i, diğer AK Parti'li milletvekilleri durdururken, CHP ve DSP'li milletvekilleri de olası bir müdahaleyi önlemek için kürsü önünde bekledi.

Genel Kurulda, AK Parti grup önerisinin aleyhinde söz alan İçli, İçtüzüğün amir hükümleri ve parlamentonun yasama olgusuyla oynanması durumunda AK Parti'lilerin başına çok iş geleceğini savundu.

Anayasa Mahkemesinin kararını açıklamasından sonra, Yüce Mahkeme aleyhinde akla gelmedik sözler söylendiğini ve hakaretler edildiğini ileri süren İçli, ''''Bu Meclis her şeye kadir değildir. Meclisin uyması gereken kurallar var. Her şeyi yapacağınıza inanıyorsunuz'' dedi. Bu sözlere AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bazı milletvekilleri de oturdukları yerden İçli'ye laf attı.

''Her şeyi yapmaya kadirseniz, al bayrağı değiştirebilir misin? Türk Bayrağının rengini değiştirebilir misiniz? Milli takımın formasını değiştirebilir misiniz?'' diyen İçli'ye, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, ''Konuya gelin'' diye uyarıda bulundu.

AK Parti'li milletvekillerinin Anayasa değişikliğinde 411 milletvekilinin imzasının bulunduğunu hatırlatması üzerine de İçli, ''411 milletvekili değil, 550 milletvekili anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilmez hükümlerini değiştiremez'' karşılığını verdi.

Anayasa Mahkemelerinin 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya hukuk sisteminde yerini aldığını ifade eden İçli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Yürütmenin faaliyetleri yargı tarafından denetleniyormuş. Yasamanın faaliyetleri Anayasa Mahkemesi tarafından denetleniyormuş'' dediğini öne sürdü.

Bunun anayasanın amir hükmü olduğunu dile getiren İçli, ''Başbakan, 'Peki, yargının faaliyetleri kim tarafından denetlenecek' diyor. Sayın Başbakan onu söylüyor. Hayretler içindeyim. Yargıyı denetlemek kimin haddine. Başbakan Anayasanın 6. maddesinin birinci maddesini okuyor. Egemenliğin kullanılması yalnızca Sayın Başbakan'a mı ait'' dedi.

İçli, kendisine laf atan AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara'ya ise ''Hanım milletvekilisin. Oradan laf atma'' karşılığını verdi. İçli'nin bu sözlerini, CHP'li milletvekilleri alkışladı.

Bu arada AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, kürsüye doğru yürüdü. Özçelik'i bazı AK Parti'li milletvekilleri koluna girerek durdurdu. CHP ve DSP'li milletvekilleri de olası bir müdahaleyi önlemek için kürsü önünde beklediler. Başkanvekili Mumcu, tartışmaların devam etmesi üzerine birleşime ara verdi. Verilen arada Meclis İdare Amiri Hüsrev Kutlu, İçli'nin yanına giden milletvekillerini yerine oturtmaya çalıştı.

''Her hafta tetikçilik yapmaya devam ediyorsunuz. Anayasa Mahkemesini savunmak size mi düştü'' diye tepki gösteren AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'ya, DSP'li milletvekilleri, ''Sana mı düşer'' karşılığını verdi.

haber7



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs