En Sıcak Konular

Cezaevi dış güvenliği polise emanet edilecek

10 Haziran 2008 18:07 tsi
TBMM AB Uyum Komisyonunda, Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı benimsendi. Komisyonda medyaya yansıyan baba-çocuk diyaloğu da tartışıldı.

Komisyonda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, bir tutuklunun cezaevine götürüldüğü sırada çocuğuyla görüştürülmemesinin medyaya yansımasını gündeme getirdi.

Yıllardır savundukları ''Adli Polis'' mekanizmasının henüz oluşturulamadığını belirten Hacaloğlu, cezaevlerinin dış güvenliğini sağlamak amacıyla yeni oluşturulacak birimde görev yapacaklara verilen zor kullanma yetkisinin sınırlarının çizilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Avrupa ülkelerinde cezaevlerinin güvenliği konusunda bir norm bulunmadığını belirterek, her ülkenin kendi özelliklerine göre bir sistem oluşturulduğunu kaydetti.

Cezaevlerinin güvenliğinin sağlanmasının, jandarmadan alınmasının gerekçelerinin açıklanmasını isteyen Öymen, ''En iyi uygulama ülkeden ülkeye göre değişir. Bizim koşullarımızda jandarma, en iyi bir tercih olabilir. Jandarma teşkilatı, bir disiplin içinde çalışır. Yeni oluşturulacak birimin güç kullanımında zorunluluk derecesini tayin etmesi nasıl sağlanacak? Güç kullanımında ölçü kaçarsa... Devletin içinde devlet olma tehlikesi var'' diye konuştu.

AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, AB'nin güvenlik konusunda uzmanlığa önem verdiğini belirterek, cezaevlerinde görevlendirilen asker veya jandarmanın en fazla 18 ay görev yaptığını kaydetti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İnfaz ve Güvenlikten sorumlu Daire Başkanı Türker Tok, haberlere konu olan bir baba ile çocuğunun görüştürülmemesi konusunda girişimde bulunduklarını bildirdi.

Tok, tasarının yasalaşmasıyla cezaevi dış güvenliği konusunda 7 bin kişinin görev yapacağını bildirdi.

-TASARI...-

Konuşmaların ardından cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevinin jandarmadan alınarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne devredilmesini öngören, Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM AB Uyum Komisyonunda benimsendi.

Tasarıya göre, ceza infaz kurumlarının güvenlik hizmetlerinde kullanılacak silah, mühimmat, teçhizat ile diğer araç ve gereçler Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından temin edilecek.

Dış güvenlik görevlilerine, bu Kanunla ve diğer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek üzere silah, alarm cihazı, kelepçe, kask, cop, kalkan, gaz maskesi, sis ve gaz bombaları, haberleşme ve iletişim araçları, boyalı ve boyasız basınçlı su püskürten araçlar ve buna benzer hizmetin gerektirdiği teçhizat ve mühimmat verilecek.

Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları ile diğer kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde görev yapan dış güvenlik görevlilerinin, görevleri sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda belirlediği bir avukatın ücreti, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, çalıştırılmak üzere ceza infaz kurumu müdürü, ceza infaz kurumu müdür yardımcısı, infaz uzmanı, infaz uzman yardımcısı, infaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurluğu kadroları tahsis edilecek.

-JANDARMANIN YETKİSİ-

Tasarı ile Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanununda yer alan ''ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin dış korunmalarını yapmak'' hükmü de madde metninden çıkarılıyor. Böylece jandarmanın cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevine son veriliyor. Ayrıca tasarıyla ceza infaz kurumlarının güvenlik hizmetlerini yürütme görevi Adalet Bakanlığına bırakılıyor.

-DIŞ GÜVENLİK-

Ceza ve infaz kurumlarının dış güvenlik hizmetleri, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne devredilecek.

Devir işlemi, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren en geç beş yıl içinde aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Devir süresince, her yıl 1500'den az olmamak üzere, dış güvenlik görevlilerine ait boş kadrolara sınav ve atama yapılmak suretiyle personel alınacak.

Dış güvenlik hizmetlerinde görev alacak personelin eğitimi, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezlerinde yapılacak. Ancak, ihtiyaç halinde, masrafları Bakanlıkça karşılanmak kaydıyla Jandarma Genel Komutanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilecek eğitim ve öğretim kurumlarında da yapılabilecek.

Dış güvenlik hizmetleri devredilecek kurumlar, eğitimi tamamlanan dış güvenlik görevlisi sayısı ve niteliği gözönünde bulundurularak, Genel Müdürlük ile Jandarma Genel Komutanlığınca ortaklaşa belirlenecek.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesinde kullanılan ihtiyaç fazlası silah, mühimmat, teçhizat ile diğer araç ve gereçler, devir sürecine uygun olarak Genel Müdürlüğe bedelsiz devredilecek.

Dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla kurumların silah, mühimmat, teçhizat, araç, gereç ve diğer ihtiyaçları bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde satın alma veya kiralama yoluyla sağlanabilecek.

İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülmekte olan kurumların dış güvenlik hizmetleri, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne devredilinceye kadar, devri yapılmayan kurumlarda dış güvenlik hizmetleri Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yerine getirilecek.

Tasarıyla Adalet Bakanlığının taşra teşkilatlarındaki 5 bin 718 kadro iptal edilirken 12 bin 718 yeni kadro ihdas ediliyor.

-DIŞ GÜVENLİK GÖREVLİLERİ, ZOR KULLANABİLECEK-

Dış güvenlik görevlileri, nöbet ve vardiya şeklinde çalışacak. İnfaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurları, kurumların iç ve dış güvenlik hizmetleri dışında, başka bir şekilde görevlendirilemeyecek.

Tasarı, dış güvenlik görevlilerine zor kullanma yetkisi de tanıyor. Dış güvenlik görevlileri, görevlerini yaparken; direniş, firar, firara teşebbüs, ayaklanma veya asayişi bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde, bu olayların önlenmesi, saldırının, saldırıda bulunanların etkisiz hale getirilmesi, direnişin kırılması amacıyla veya kanuna uygun bir emrin yerine getirilmesinde, aktif veya pasif direniş gösterilmesi halinde zor kullanabilecek.

Zor kullanma yetkisi kapsamında, asayişi bozan olaylar veya direnmenin kapsam ve derecesine göre, asayişi bozanları, direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde, kademeli olarak artan oranda bedeni kuvvet veya maddi güç kullanılabilecek.

-SİLAH TAŞIYABİLECEK-

Dış güvenlik görevlileri, ateşli silah taşıyabilecekler veya bulundurabilecekler; ancak ateşli silahları, görev gerekleri dışında kullanamayacaklar.

Kanunen yetkili kılındıkları haller dışında, kurum içine silahla giremeyecekler.

Kurumda bulundurulacak veya dış güvenlik görevlilerine verilecek ateşli silahları kimlerin taşıyacağı, miktarı, cinsi, kayıt ve belgelerin ne şekilde tutulacağına ilişkin hususlar, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

aa



Bu haber 1,158 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,481 µs