En Sıcak Konular

Bahçeli: Anayasa Mahkemesi yetkisini aşmıştır

10 Haziran 2008 11:36 tsi
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap etti. Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını değerlendiren Bahçeli, şunları söyledi;

"Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının hukuki sonuçları, siyasi yansımaları ve toplumsal etkileri doğal ve kaçınılmazdır.Bu karar ile milli vicdan, demokratik parlamenter sistem yara almış, yetkisini aşarak yasama organının görev alanına giren yargı siyasetin içine girmiş, kitleler rencide olmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcı olduğu ve buna saygı duyulması gerektiği ortadadır.Ancak bu durum gerçekleri dile getirmemize mani değildir.İptal edilen düzenleme sonucu Türk toplumunun başörtüsü sorunu ortadan kalkmamıştır. Sadece kanayan yara kangren hale getirilmiştir. Sorunlara çözüm aranacak yer Meclis'tir. Sorunların çözümünde rehber olacak ilke, çözümsüzlüğü malumun ilamı mantığıyla kabullenmek değil toplumun vicdanının kabul edeceği çözümleri makulun ilamı haline getirebilmek basiretidir

Mahkemenin kararı Türk toplumunun cephelere bölünmesini amaçlayan odaklara yeni bir istismar malzemesi vermiştir. MHP bu sorunu değerlerin çatışması yerine kucaklaşması yolu ile samimi bir çaba göstermiştir.Üniversitelerde başörtüsünün laikliği zedeleyen bir unsur olarak görülmesinin anlaşılır bir yönü yoktur.Bu amaçla yapılan anayasa değişikliklerinin laiklik ilkesini yıkmayı amaçlayan bir girişim olarak görülmesi kabul edilmez bir durumdur.
Mahkemenin iptal kararı ile başörtüsü konusunda içtihat tesis edilmiştir.Bu konu yeni bir içtihat oluşana kadar Türkiye'nin gündeminden çıkarılmıştır. Mahkemenin siyasi düşüncelere dayanan iptal kararı yetki aşma tartışmalarına yol açmış ve mahkemenin meşruiyet sorunu gündeme gelmiştir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi parlamenter demokratik sistemin vazgeçilmez ön şartıdır. Birbirlerinin yetki alanına girmeleri, toplumsal ve siyasi tıkanıklıklara yol açmaktadır.Siyaset kurumu ile yargı arasındaki ilişkiler her zaman sorunlu olmuştur.Anayasa Mahkemesi'nin kanunları iptal ederken kanun koruyucu gibi hareket ederek hüküm tesis edemeyeceği hükme bağlıdır.Şekil yönünden denetim yetkisinin sınırları açıkça çizilmiştir.İptal kararı bu açıdan yüce mahkemenin yetkisini aşarak yasama organının görev alanına müdahale olarak görülmüştür.Bu karar siyasi nitelik kazanmıştır.Bu tespiti herkes doğru yapmalı.

Anayasa Mahkemesi'nin yıpratılmaması ve siyasi çekişmelerin aracı haline getirilmemesi önemlidir ancak anayasal yargının da meclisin iradesini hiçe sayarak yasamanın yetki alanına müdahale etmemesi de önemlidir.Mahkeme kararı sonucu, bu yol açıldığı taktirde parlamenter rejim çok ağır bir yara alacak, bundan sonra demokrasi ve milli iradeden söz etme imkanı kalmayacaktır. Bu konu da yargıya savaş açma, ram etme mantığı ile ele alınamaz.

ERDOĞAN'IN TEPKİSİ CILIZ VE ÜRKEK OLDU

Bu karar karşısında Başbakan Erdoğan ve AKP'nin tepkileri cılız ve ürkek oldu. Konuyu TBMM'ye havale ederek, ezik bir tutum sergilemektedir.Başbakan gölge oyununu bırakmalıdır. Parlamentonun kendi hukukuna sahip çıkmasından neyi kastediyorsunuz?

TOPTAN'NIN ÖNERİSİ

Meclis Başkanı Toptan, yeni bir anayasa yapılmasını ve senato sistemini tartışmaya açmıştır.Çok genel bir çerçevede ortaya konulan bu düşüncelerin açıklığa kavuşturulması gerekir.Şu anda yeni bir anayasa hazırlanması doğru değildir.Senato sistemi geçmişte denendi.Bu sistem anayasa mahkemesinin yükünü nasıl azaltacak bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz.Toplantı istemi iyi niyetli bir girişim. MHP davet gelirse, konuyu değerlendirip varacağı sonucu göre hareket edecektir.

YENİ HÜKÜMET KURULABİLİR

Dava sonucu beklenmeden yeni hükümet kurulabilir. AKP ve CHP siyasi sorumluluk için buluşmalı.Başbakan Erdoğan, dava konusu olmayan milletvekillerinin yeni bir siyasi parti kurması önerisini iyi niyetle değerlendirmelidir.Dava sonuçlanana kadar kenarda beklemek fayda getirmez. MHP hiçbir siyasi partinin enkazı üzerinde kendi geleceğini belirleyemez. AKP kapatılsın kapatılmasın dava sonucunda yeni bir döneme geçilecek"



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs