DTP'nin gizli raporu! | " /> DTP'nin gizli raporu! | "/>

En Sıcak Konular

Yerel seçimler öncesi DTP'nin gizli raporu!

10 Haziran 2008 07:53 tsi
Yerel seçimler öncesi DTP'nin gizli raporu!
DTP'lilerin en başarılı bulduğu belediye hangisi?

Yerel seçimler için DTP’nin yaptırdığı çalışmaya göre Diyarbakır belediyesini kaybetme tehlikesi oldukça ciddi. Rapora göre başarısız sayılan mevcut başkanların yarıdan fazlası yeniden aday gösterilmeyecek.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) içinde iyice ayyuka çıkan ‘şahin-güvercin’ kavgasının 22 Temmuz’da yapılacak kongreye kadar yüksek perdeden devam etmesi bekleniyor. Halihazırda parti PKK gölgesindeki ‘şahinlerin’ kontrolünde. Tabana kadar uzanan bu kavga ile uğraşan DTP bir yandan da yaklaşmakta olan yerel seçimlere hazırlık yapıyor. Aksiyon dergisinin haberine göre partinin gizliden gizliye sürdürdüğü “yerel yönetimler” konusundaki çalışma 3 ay sonra tamamlandı. İlgili komisyon, raporu partiye sundu. Ancak söz konusu raporun şu anda açıklanmayacağı ve 22 Temmuz’daki kongreden sonra başa gelecek yönetime verileceği belirtiliyor.

DTP’nin yerel yönetimlerdeki başarı ve başarısızlıklarının tespit edildiği bu rapor için sadece Doğu ve Güneydoğu’da çalışma yapılmadı. DTP’nin yerel seçimlerde kazanma potansiyeli olduğuna inandığı batıdaki yerleşim yerleri de tek tek incelendi. Örneğin DTP İstanbul’dan 3-4 belediye başkanı çıkarmanın hesaplarını yapıyor. İzmir, Aydın, Konya, Ankara gibi yerlerde de aynı hesaplar yapılıyor. Rapora göre DTP’nin yeni hedefi, Türkiye genelinde 100 belediye kazanmak. Heyetin hazırladığı çalışmada başta Diyarbakır olmak üzere Tunceli ve Batman belediyelerinin ‘kesinlikle’ elde tutulması üzerinde duruluyor. Raporda Diyarbakır’ın yerel yönetim anlamında sorunları, yapılması gereken çalışmalar ve eksiklikler de tespit edildi. Gevşek davranılması hâlinde Diyarbakır’ın kaybedilebileceği de raporda yer alan ciddi uyarılar arasında.

DTP, 2004 yerel seçimlerinde AK Parti’ye kaptırdığı Bingöl, Muş, Şanlıurfa, Van, Ağrı, Siirt belediyelerini geri kazanmak istiyor. DTP söz konusu çalışmayı yürütürken anketler de düzenleyerek tabanın beklentilerini tespit etmeye çalıştı. DTP’nin bu anketlere göre halkın isteklerini birinci planda ele alacağı belirtiliyor.

EN BAŞARILI BELEDİYE TUNCELİ

DTP’li belediye başkanlarının kaderini de bu anketin sonucu belirleyecek. Rapora göre 54 belediyeye sahip DTP’nin mevcut başkanlarının yarısından fazlasının aday gösterilmeyeceği, kalanlarının ise parti yönetimine tekrar sunulacağı kaydediliyor. Anketlere ve rapora göre barajı aşan belediye başkanı sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu sonuca 28 Mart 2004 yerel seçimlerinden bu zamana kadarki sürede başkanların hizmetleri ve performansları göz önünde bulundurularak varıldı. Raporda DTP’li belediyeler arasında bir de başarı sıralaması yapıldı. Listede Tunceli ilk sırada yer alırken, Kızıltepe de başarılı olan belediyeler arasında gösterildi. Diyarbakır için bu kategoride bir tanımlamaya gidilmediği aktarıldı.

Hazırlanan raporda “yerel yönetimler akademisi” kurularak adayların ve seçilmişlerin eğitimden geçirilmesi öngörülüyor. Her belediyenin kendi kaynaklarını tespit edip bunları hizmete dönüştürmenin yollarını araması da isteniyor. Daha çok çevre ağırlıklı olan hizmetler yapılmadan önce halkın kanaatinin alınması da isteniyor. Aday tercihlerinde kadın kotasına dikkat edileceği ve bazı yerlerde adaylar için parti içinde bir önseçim yapılacağı belirtiliyor. Raporda, aday belirlenme sürecinde merkezin değil halkın isteklerinin öne çıkması gerektiği vurgulanıyor.

Yerel seçimlere “çatı partisi” ile girme çalışmalarına hız veren DTP’nin önümüzdeki günlerde bu çatıyı da şekillendirmesi bekleniyor. Çatı partisiyle ilgili detaylar da giderek netleşiyor. Bazı siyasi partileri, yazarları, aydınları bünyesine almayı planlayan “çatı partisi”; halkevleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, Alevi dernekleri, Ermeni ve Çerkes temsilcilerini de bünyesine katmayı hedefliyor.

bugün



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs