İran | " /> İran | "/>

En Sıcak Konular

AB-ABD zirvesinin gündemi İran

9 Haziran 2008 22:20 tsi
AB-ABD zirvesinin gündemi İran Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da başlıyacak olan AB-ABD zirvesinin yoğun gündemi içerisinde öne çıkan konu, İran. İşte zirvede İran'la ilgili olarak açıklanması beklenen karar...

Gündemde, İran'a verilecek yeni öneriler ve yaptırım paketi, Afganistan, Gürcistan ile Abhazya ilişkileri ve Kosova var.
 
Zirvenin Türkiye'yi ilgilendiren gündem maddesi ise Nabucco Projesi. Proje ile Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılması amaçlanıyor.
 
Rusya'ya alternatif olarak düşünülen proje, en çok ABD tarafından destekleniyor.
 
Avrupa Birliği ve ABD, yarın Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da yapılacak zirvede, nükleer faaliyetlerine son vermemesi durumunda İran'a daha fazla yaptırım uygulanmasına hazır olduklarını açıklayacak.
 
Zirvede sunulacak bildirinin taslağını ele geçiren Reuters, ABD ve AB'nin "İran'a (BM Güvenlik Konseyi tarafından) uygulanan yaptırımları ek önlemlerle genişletmeye hazır olduklarını" açıklayacaklarını bildirdi.
 
ABD Başkanı George W. Bush'un da katılacağı zirvede, İran konusunda birlikte çalışma kararlılığının dile getirileceği, ayrıca İran'ın "Uluslararası bankacılık sistemini nükleer silahların yayılması ve terörizme destek amacıyla kullanmaması" için gerekli adımların atılacağı yolunda açıklama yapılacağı belirtildi.
 
AB ve ABD'nin, zirvede BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Zimbabve'daki insan hakları ihlallerinin engellenmesi için bu ülkeye hemen gözlemci gönderilmesini isteyecekleri de bildirildi.
 
Fransız Haber Ajansı'na (AFP) göre, Zirvede yarın yayımlanması beklenen ortak metinde, "BM Genel Sekreteri'nden, Zimbabve'deki insan hakları durumunu incelemesi ve ihlallerin engellemesi için bölgeye derhal ekip göndermesini istiyoruz" denildi.
 
Habere göre, ortak metinde, Zimbabve'de 27 Haziran'da yapılacak devlet başkanlığı seçiminin 2'nci turunun "özgürce ve adilce" geçmesi çağrısında da bulunuldu.
 
Bush Avrupa turuna çıkıyor
 
Görev süresi kasım ayında dolacak olan ABD Başkanı George Bush, başkanlık döneminin son ABD-AB zirvesi için bugün Avrupa'ya gidecek.
 
Slovenya'da yapılacak zirveye katılmak üzere bugün ülkesinden ayrılacak olan Bush, Ljubljana'daki zirvenin ardından Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Kuzey İrlanda'yı da ziyaret edecek.
 
ABD Başkanı Bush'un, nükleer silah geliştirmekten caydırmak amacıyla İran'a karşı daha güçlü yaptırımlar konusunda ısrar edeceği belirtiliyor.
 
Bush'un, liderlerle görüşmelerinde iklim değişikliği, dünya gıda krizi, İsrail-Filistin barış müzakereleri, Lübnan gibi konuları da ele alacağı kaydediliyor.

cnnturk



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs