En Sıcak Konular

Minare yasağı referandumu

9 Haziran 2008 17:55 tsi
İsviçre'de camilere minare yasağı gelip gelmeyeceği oylanıyor. Ülke şimdi dini özgürlüklerin hedef alınıp alınmadığını tartışıyor.

İsviçre’de, dini bir simge olduğu gerekçesiyle camilere minare yapılmasının yasaklanmasını isteyen aşırı sağcıların, konuyu referanduma götürebilmek için gerekli sayıda imza topladıkları açıklandı.
Geçen yılın mayıs ayında, minare inşasına karşı bir kampanya başlatan Girişim Komitesi Eşbaşkanı ve aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi üyesi Ulrich Schlüer, şu ana kadar 103 bin kişiden imza toplamayı başardıklarını söyledi.
Bu rakamın, anayasada bir değişiklik önerisinin halkoylamasına sunulması için gerekli olan 100 bin sayısını aştığına dikkat çeken Schlüer, böylece konunun referanduma götürülebileceğini ve halkın çoğunluğunun destek vermesi durumunda İsviçre Anayasası’na minare inşaatının yasaklanmasını öngören bir madde ekleneceğini belirtti. Bununla birlikte referandum tarihinin belirlenmesinin aylar alabileceği vurgulandı.
Minarenin ibadet için gerekli olmadığını, şeriatı simgelediğini ve bu yüzden İsviçre hukuk sistemiyle bağdaşmadığını savunan komite üyeleri, amaçlarının, Avrupa’da ve İsviçre’de siyasal İslamın yayılmasını engellemek olduğunu söylüyor. Komite üyeleri, “Avrupa’da minarelerin olmasının, İslamın burayı ele geçirdiği anlamına geldiğini” savunuyor.

Yüzde 43’lük destek
Yasağa karşı çıkanlar ise söz konusu anayasa değişikliği önerisinin dini özgürlükleri hedef aldığını ileri sürüyor.
Geçen yılın mayıs ayında İsviçre’de yapılan bir araştırma, halkın yüzde 43’ünün minare yasağını desteklediğini ortaya koymuştu.

‘Kara koyun’ referandumu
İsviçre’de geçen hafta da İsviçre Halk Partisi’nin girişimiyle, ülkedeki göçmenlerin İsviçre vatandaşlığına geçişini zorlaştırmak amacıyla bir referandum yapılmıştı.
Kışkırtıcı bir afişle göçmenleri “kara koyun” olarak gösteren Halk Partisi’nin yasa değişikliği önerisi, halkın yüzde 64’ünün “hayır” oyuyla reddedilmişti.

Aktifhaber



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs