En Sıcak Konular

Rusya, Türkmen ve Azeri gazı için atağa geçti

9 Haziran 2008 13:33 tsi
Rusya, Türkmen ve Azeri gazı için atağa geçti Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarında Rusya ve Batı ülkeleri arasındaki rekabet hız kaybetmeden devam ediyor.

Kazakistan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden sevkiyat kararı almasının ardından Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak olan Nabucco hattına doğalgaz verme ihtimali Moskova'yı harekete geçirdi. 
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, temmuz başında bu iki ülkeyi ziyaret etmeyi planlarken, Gazprom Başkanı Aleksi Miller, Azeri ve Türkmen doğalgazını Avrupa fiyatlarında almaya hazır olduklarını açıkladı. St. Petersburg'da gerçekleşen Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesi ve 'Uluslararası Ekonomik Forum' toplantısında Medvedev iki ülke lideriyle görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Medvedev'i ülkelerine davet etti. Rusya lideri başta enerji konusu olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi düşüncesi ile temmuzun ilk haftasında Azerbaycan ve Türkmenistan'a gidecek.

Gazprom Başkanı, geçen hafta başında İlham Aliyev'le bir araya gelmiş ve Azeri doğalgazını Avrupa fiyatlarında almaya hazır olduklarını açıklamıştı. Miller'in Bakü temaslarının Başbakan Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretinden kısa süre önce gerçekleşmesi de anlamlı bulunmuştu. Bakü'nün ardından Türkmenistan'a giderek aynı teklifi yapan Miller, önceki akşamda Aşkabat'la mutabakat sağladıklarını, 1 Temmuz itibarıyla bu ülkeden Avrupa fiyatlarında doğalgaz alımı için anlaşma imzalamaya hazır olduklarını açıkladı. Kazakistan'la da benzer bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Türkmenistan ürettiği yıllık 80 milyar metreküp doğalgazın 50 milyar metreküpünü Rusya üzerinden ihraç ediyor. Rusya'dan sonra eski Sovyet ülkeleri içinde en büyük doğalgaz rezervine sahip olan Türkmenistan, yıllık kapasitesini en az iki kat artırmayı planlıyor. Bin metreküp Türkmen gazı için 160 dolar veren Rusya'nın yeni anlaşma sonrası aynı miktar için 300 doların üzerinde ödeme yapacağı düşünülüyor.
 
Zaman



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs