En Sıcak Konular

'Meclis'e müdahale'yi savunan CHP, kendisiyle çelişiyor'

9 Haziran 2008 13:13 tsi
'Meclis'e müdahale'yi savunan CHP, kendisiyle çelişiyor' CHP, Anayasa Mahkemesi'nin, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal ederek Meclis iradesini yok saymasına tam destek veriyor. Fakat parti programında tersi yazıyor. İşte ayrıntılar...

Deniz Baykal, yetkisini aşan Mahkeme'nin kararını normal karşılarken, TBMM'nin düzenlemeyi yaparak Anayasa'yı çiğnediğini savunuyor. Ancak hukukçuların büyük bir bölümü tarafından Meclis'in yetkisine müdahale olarak görülen karar, CHP'nin 1994 yılında hazırladığı ve hâlâ yürürlükte olan parti programına aykırı. Programda "CHP, TBMM'nin etkinliğinin artırılmasını, seçilmişlerin sadece görünürde değil, gerçekte de ülke yönetiminin temel unsuru olmasını hedef almaktadır." vaadi yer alıyor.

'Sosyal demokrat' anlayışla siyaset yaptığını ileri süren CHP, son dönemlerde ortaya koyduğu statükocu söylemle tepki toplarken, kendi programıyla da sık sık çelişiyor. Bunun son örneği, eğitim özgürlüğünü genişleten düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi'ne verilen tam destek oldu. Mahkemenin anayasa değişikliğini esastan bozmasına yönelik hiçbir itirazda bulunmayan CHP'nin hukukçu lideri Baykal, aksine TBMM'yi Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini değiştirmeye kalkışmakla suçluyor. Anayasa değişiklik taleplerine de karşı çıkarak askerî yönetim tarafından hazırlanan 1982 Anayasası için "Milli irade diyorlar; milli irade Anayasa'dır" değerlendirmesinde bulunuyor. Mahkeme iradesini Meclis iradesine tercih eden Baykal'a en büyük itiraz, kendi parti programında veriliyor. Meclis'in mevcut halinden çok daha etkin hale getirilmesi vaadinde bulunan CHP parti programında şu ifadeler yer alıyor: "Parlamento, çoğulcu demokrasi ile sivil toplumun temel kurumudur. Demokrasilerde parlamentonun işlevi, yasama ve denetlemeyle sınırlandırılamaz. Parlamento, demokratik bir ülkenin siyasi nabzının attığı, ülke demokrasisinin kendini ifade ettiği temel siyasi platformdur. Bu nedenle, bugün Türkiye demokrasisinin temel sorunu, TBMM'nin yasama ve denetleme işlevi yanında, ulusal tartışma sürecini sürekli geliştiren bir siyasi organ haline getirmektedir. Parlamenterler rejim, parlamentonun üstünlüğü ve saygınlığının korunması ile güç kazanır. CHP, TBMM'nin etkinliğinin artırılmasını, seçilmişlerin sadece görünürde değil, gerçekte de ülke yönetiminin temel unsuru olmasını hedef almaktadır."

Anamuhalefetin programıyla çeliştiği tek konu, TBMM'nin konumu ve etkinliği değil. Programda yer alan en önemli öngörüler, CHP'nin bugün karşı çıktığı konuları içeriyor. Baykal'ın "Anayasada çok değerli hatıralar var. Milli Mücadele'nin, Mustafa Kemal'in, tarihimizin bir emaneti bu anayasa, kıymetini bilelim." dediği 1982 Anayasası konusunda şu tanımlamalar yapılıyor: "1982 Anayasası, bir uzlaşma anayasası değildir; seçeneksizlik yaratarak topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasadır. Yeni bir anayasa gereksinimi vardır. Bu, aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur."

'Ulusal iradeye kesintisiz egemenlik' sözü

Anamuhalefet, parti programında 'ulusal irade' olarak nitelediği milli iradeye kesintisiz egemenlik vaat ediyor. CHP programında özgürlük içerikli bazı ifadeler şöyle:

CHP, evrensel insan haklarının eksiksiz uygulandığı, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu ve sosyal bir demokrasiyi bütün kurumlarıyla ve kurallarıyla gerçekleştirecektir. Ulusal iradenin kesintisiz temsilini ve egemenliğini sağlayacaktır. CHP, ulusal iradenin temsilcilerini her düzeyde belirleyici ve işlevsel kılarak, son sözün sahibi yaparak, çağdaş demokrasinin kurumsal dengelerini kuracaktır.

Özgürlüklerin ve hakların önündeki yasal ve doğal engeller süratle kaldırılacak, bunları güvence altına almayı sağlayacak çağdaş denetim yolları özenle benimsenecektir.

CHP, eğitimi en temel insan hakları arasında saymaktadır. Eğitimin hiçbir dalında ve aşamasında, kimsenin önü tıkanmayacaktır. CHP 'eğitimde fırsat eşitliğini' mutlaka sağlayacak, eğitim hakkının önündeki tüm engelleri kaldıracak.

CHP, inanç özgürlüğünü, kişinin kutsal ve dokunulmaz hakkı sayar. Bu anlayışla, devletin dinsel inançlara karışmasını değil, inanç özgürlüğünü korumasını öngörür.

CHP, 1982 Anayasası veya diğer yasa ve mevzuatta siyasal ve toplumsal yaşamımıza getirilmiş olan tüm yasak, kısıtlama ve engelleri, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi anlayışıyla aşacaktır. 12 Eylül hukuk ve yönetim anlayışını tümüyle tasfiye edecektir.

CHP, toplumu yasaklardan arındırarak, bireyin özgürleşmesi, toplumun örgütlenmesi, siyasi yaşamın güçlendirilmesi süreçlerine katkı sağlarken; özgürlükçü çoğulcu demokrasiyi kökleştirecektir.

Kimse dinsel inanç ve düşüncesinden ötürü kınanamaz, baskı altına alınamaz; düşünce ve inançlarını değiştirmeye, açıklamaya zorlanamaz. Herkes ibadetini, din veya inancının gereğini özgürce yapma, öğrenme ve geliştirme hakkına sahiptir.

Demokrasi, atanmışların değil, seçilmişlerin önceliğinde ve mutlak sorumluluğunda gelişir. Türkiye, bu özelliğe artık kavuşmalıdır.

CHP, ara rejimlerle yara alan, 1982 Anayasası ile bu yarası derinleşen, demokrasimizin, bireyin özgürleşmesi, toplumun çoğulcu niteliklere kavuşması, devletin demokratikleşmesi ile yeniden güç kazanmasını; tüm kurum ve kuralları ile yeniden yapılandırılmasını öngörmektedir.
 
Zaman



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs