En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi, son beş yılda rekor kırmış!

9 Haziran 2008 12:58 tsi
1962 - 2002 arasına yılda ortalama 116 davaya bakan mahkeme, bu tarihten sonraki AK Parti döneminde yıllık ortalama 229 davaya baktı.

Bu yılın ilk dört ayında açılan dava sayısı 52'yi buldu bile.

AK Parti iktidarına yönelik yoğun iptal ve itiraz kararlarıyla tepki toplayan Anayasa Mahkemesi'nin yıllık dava sayıları trendi, bazı çevrelerle mahkemenin iktidara yönelik "hasmane" tutumunu gözler önüne seriyor. 1962 - 2002 arasına yılda ortalama 116 davaya bakan mahkeme, bu tarihten sonraki AK Parti döneminde yıllık ortalama 229 davaya baktı. Bu yılın ilk dört ayında açılan dava sayısı 52'yi buldu bile.

Habervaktim internet sitesinin derlediği bilgilere göre, başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere önemli sayıda yargı mensubu ile kimi meslek odası, STK ve şahısların adeta bir "çete ortaklaşması" içinde hükümet icraatını durmaksızın Anayasa Mahkemesi'ne taşıması, mahkemenin de sürekli davacıları haklı bulması, AK Parti iktidarı etrafındaki "kuşatılmışlığı" çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriyor.

RAKAMLARIN "DİLİ"

Geçmişi 46 yılı bulan Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti iktidarına kadar yıllık dava sayısı ortalaması 116 olurken, son 5,5 yıldaki ortalama dava sayısı ise 229'a yükseldi. İstatistiklere göre, Anayasa Mahkemesi'nin önüne, 27 Mayıs darbesi sonrası kurulduğu yıl olan 1962 yılından Nisan 2008 sonuna kadar 5 bin 746 dava geldi. Mahkemenin, AK Parti iktidara gelmeden önceki dönem olan 1962-2002 yılları arasında baktığı dosya sayısı ise 4 bin 548 olarak gerçekleşti. Bir başka ifadeyle mahkeme, kuruluşundan bugüne kadar geçen 46 yıllık sürede baktığı toplam dosya sayısının yaklaşık 5'te birini, mahkeme görev süresinin yaklaşık 10'da birini oluşturan zaman aralığında ele aldı.

AK PARTİ'Lİ YILLAR

Sadece AK Parti iktidarı döneminde açılan davalar incelendiğinde ise 2002 yılı öncesindeki iktidarlar döneminde baktığı dava sayısı yıllık 116 olan mahkemenin, Gül ile 1. ve 2. Erdoğan hükümetleri döneminde baktığı yıllık dava sayısı ise 229'a yükseldi. Rakamlara göre, Anayasa Mahkemesi 2003'te 281, 2004'te 298, 2005'te 333, 2006'da 389, 2007'de 115 ve 2008'in Nisan sonuna kadar da 52 adet dava dosyasına baktı.

ÖNÜNE GELEN DAVA AÇIYOR

Anayasa ve ilgili yasaya göre, Anayasa Mahkemesi'ne "iptal davası" açma hakkı Cumhurbaşkanı'na, iktidar ve anamuhalefet partisi Meclis grupları ile milletvekili üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere ait bulunuyor. İktidarda birden fazla siyasi partinin bulunması halinde, iktidar partilerinin dava açma hakkı ise en fazla üyeye sahip olan partiye tanınıyor. Mahkemeye "itiraz davası" açabilme hakkı ise bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulayacağı maddeyi Anayasa'ya aykırı bulursa veya meslek kuruluşu, STK ya da şahıs üzerinden önüne gelen bir dosyada taraflardan birisi Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunur, hakim de bu iddiayı dikkate alırsa ilgili mahkeme Anayasa Mahkemesi'ne başvurabiliyor.
 
 
Zaman



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs