İTİRAF! | " /> İTİRAF! | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'nden İTİRAF!

9 Haziran 2008 09:24 tsi
Anayasa Mahkemesi'nden İTİRAF! Anayasa Mahkemesi’nin resmi sitesinde ‘Meclisin yetkilerini kötüye kullanmasını engellemek’ için kurulduğu yazıldı. Mahkeme’nin kuruluşuyla Meclis üstünlüğünün sona erdiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasayı çiğneyerek verdiği ‘başörtüsü’ kararıyla ilgili tartışmalar sürerken, mahkemenin resmi internet sitesi ‘www.anayasa.gov.tr’deki ‘tarihçe’ bölümünde parlamento ‘potansiyel suçlu’ olarak ilan edildi. Anayasa Mahkemesi’nin 1961 yılında ‘parlamentonun yetkilerini kötüye kullanması durumunda denge oluşturmak için kurulduğu’ öne sürüldü. Tarihçede ayrıca, Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözünün tarihe karıştığı ve parlamentonun üstünlüğünün sona erdiği öne sürülürken, Yüksek Mahkeme’nin 27 Mayıs darbecileri tarafından hazırlatılan anayasanın ürünü olduğu vurgulandı.

MECLİS’İN ÜSTÜNLÜĞÜNE SON

1961 Anayasasıyla egemenliğin sadece millet tarafından kullanılacağı hükmünün değiştiği ve parlamentonun üstünlüğüne son verildiği anlatılan tarihçede ‘1961 Anayasası, 1924 Anayasası’nın ‘Ulusal Egemenlik’ ilkesinden değişik bir egemenlik anlayışını kabul etmiştir. (...) 1961 ve 1982 Anayasalarının egemenliğin nasıl kurulacağını gösteren tümceleri, 1924 Anayasası’ndan oldukça değişik bir içeriktedir: (Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organlar tarafından kullanır)’ denildi.

DARBEDEN YARGIYA YETKİ

Tarihçede ‘Türk Anayasa tarihi yönünden ele alındığında bu kuralın temel amacının, Parlamentonun üstünlüğüne son vermek olduğu söylenebilir. Parlamentonun üstünlüğü 1924 Anayasası’nın en temel özelliği idi’ vurgusu yapıldı. Bu kararla TBMM’nin ulus adına egemenliği kullanan tek organ olmaktan çıkarıldığı ve egemenliğin kullanılmasında yargıya önemli yetkiler tanındığı savunuldu.

VEKİLLER POTANSİYEL SUÇLU

Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesindeki tarihçenin son bölümünde kullanılan ifadeler ise yeni tartışmaları oluşturacak gibi. Anayasa Mahkemesi’nin Parlamentonun çıkardığı yasaların anayasaya uygunluğunu denetlemesi nedeniyle egemenliğin kullanılmasında önemli bir paya sahip olduğu belirtilerek şöyle denildi: Çünkü, Anayasa Mahkemesi, Parlamentonun çıkardığı yasaların Anayasa’ya aykırı olup olmadığına karar verebilmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin, siyasal kurumların, özellikle Parlamentonun yetkilerini kötüye kullanması durumunda bir denge oluşturacağı ve bunu engelleyeceği düşünülmüştür.

star

 



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,582 µs