En Sıcak Konular

Aleviler 2 Temmuz'da Baykal'ı çağırıyor

8 Haziran 2008 20:57 tsi
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, 2 Temmuz’da Madımak Oteli önünde yapılacak anma etkinliklerine çağırdı.

Gümüş, 33 aydına mezar olan Madımak Oteli’nin de müze yapılması için AKP Hükümeti’nin gerekli adımları bir an önce atmasını istedi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan olaylarda, hayatını kaybeden 33 yurttaşı anma etkinliklerine ilişkin çalışmalar sürüyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği başta olmak üzere, Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve çok sayıda Alevi kurum ve kuruluşu 2 Temmuz için ortak bir açıklama yaptı.

“2 Temmuz’da Madımak Oteli’nin önünde buluşalım” başlığıyla yayınlanan açıklamada, “2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’a giden 33 insanın Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesi, Ortaçağ vahşetiyle Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine, bir arada yaşama kültürüne ve çok kültürlülüğe yapılan bir saldırıydı” denildi.

KARA LEKE

Sivas olaylarının Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçtiği ifade edilen açıklamada, 33 insana mezar olan Madımak Oteli’nin yoğun isteğe karşın, müze yapılmaması eleştirildi. AKP’nin Aleviler’in müze taleplerini görmezden geldiği ifade edilen açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterildi. Çağrı metninde, “Bakan Günay’ın, bu açıklaması en az Madımak katliamı kadar canımızı yakmış, ruhumuzu incitmiştir” denildi.

Madımak Oteli’nin bir an önce müze yapılması için hükümetin gerekli adımları atmaya çağıran PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “AKP, kendine özgü demokrasi anlayışından kurtulmak istiyorsa, Madımak Oteli’nin müze yapılması taleplerimize uzak kalmamalıdır. Orayı müze yapmak, bu iktidarın boynunun borcudur” dedi.

SORUN HEPİMİZİN SORUNU

Sivas olaylarının sadece Alevileri ilgilendirmediği belirtilen açıklamada, “Madımak Oteli’ndeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığı kanaatini taşıyoruz. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi gerekir” denildi.

HEP BİRLİKTE ANALIM

Ortak açıklamada, Madımak katliamını unutturmak isteyenlere karşı, tüm toplum kesimlerine “2 Temmuz’da Madımak’ta olalım” çağrısı yapılırken, siyasilere de mesaj verildi. PSAKD Başkanı Avukat Fevzi Gümüş ANKA’ya yaptığı açıklamada, CHP Lideri Baykal’a açık çağrıda bulundu. CHP’li milletvekillerinin ve parti yöneticilerinin her yıl ama etkinliklerine destek verdiğini vurgulayan Gümüş, bu yıl diğerlerinden farklı olarak Baykal’ı da aralarında görmek istediklerini söyledi. CHP Lideri’nin vereceği desteğin büyük önem taşıdığını ifade eden Gümüş, “Sayın Baykal’ı, 2 Temmuz'da bizlerle birlikte, yakılarak öldürülen aydınlarımızı, çocuklarımızı anmaya bekliyoruz. Baykal’ın, bize destek vermesi, önemli bir mesaj olacak. Kendisini kamuoyu önünde Sivas’a çağırıyoruz” diye konuştu.

anka
 



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs