En Sıcak Konular

Türkçe'nin korunması için tartışmalı öneriler

8 Haziran 2008 17:15 tsi
Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'ndan tartışma yaratacak öneriler geldi.

Komisyon'un taslak raporunda, çoçuk programlarındaki kahramanlarının adlarının Türkçeleştirilmesi, şarkı ve türkülerin televizyonlarda altyazı ile yayınlanması, yabancı tabelalara yüksek vergi getirilmesi gibi bir çok öneri sıralandı.
 
Türkçe'deki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Türkçe'de yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir taslak rapor hazırladı.

Raporda, Türkçe'de yaşanan sorunların temelinde; "Yabancı kelime kullanma özentisi, Türkçe öğretimindeki yetersizliklerin" yattığı vurgulandı ve öneriler sıralandı.
 
Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, öncelikle çoçuk programları ve bu programlardaki kahramanların adları Türkçeleştirilmeli.
 
Televizyonlarda şarkı ve türküler dilin doğru kullanımını öğrenmek adına altyazılı olarak yayınlanmalı. Cep telefonları ve internet yazışmalarında sıklıkla kullanılan, merhaba yerine "mrb" selam yerine "slm" gibi  kısaltmaların önüne geçilmeli.
 
Komisyon, yabancı tabelalara da savaş açtı. Meclis Araştırma Komisyonu, caddelerdeki yabancı tabelalara yüksek vergi getirilmesini önerdi.
 
Cumhurbaşkanlığından başlayarak bütün devlet kurumlarında Türk dili uzmanı bulunması gerektiği vurgulanan raporda, tirajı 10 bine kadar olan gazeteler için 1, 10 bin ile 200 bin arası  olanlar için 2 dil uzmanının çalışması, 200 binden fazla olanlar için ise uzmanlık bürosu kurulması önerisi getirildi.
 
Raporda, turizm adına Ürgüp'e 'Göreme', Nevşehir'e 'Kapadokya', Selçuk'a 'Efes' denilmesine de karçı çıkıldı.
 
Meclis Araştırma Komisyonu raporunda memur alımında Türkçe yeterlilik sınavında başarılı olma şartı getirilmesi de istendi.
 
Raporda imamların Türkçe konusunda hizmet içi eğitime alınması ve hutbelerin de temiz Türkçe ile hazırlanması önerisi de getirildi.

cnnturk



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs