En Sıcak Konular

Senato'nun sırası mı?

7 Haziran 2008 23:59 tsi
Senato'nun sırası mı? Köksal Toptan'ın önerisine muhalefet nasıl tepki gösterdi? Anayasa Mahkemesi kararını sorgulayan AKP ne yapmaya çalışıyor? Köksal Toptan bir öneri ortaya attı. Sıcak gündem daha da ısındı. Krizi aşma adına sunulan formüle CHP ve MHP ne dedi?

Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisi yankı buldu. Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerinin bır kısmının senatoya devrini öngören fikri CHP cephesinde tepkiyle karşılandı. MHP de öneriye mesafeli..

DSP eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: Bekleneni veremez

Böyle bir basın toplantısı yapması yararlı. İki kanatlı Meclis olmasını dile getirdi. Tartışılması yararlı olabilir. Türkiye iki kez denedi bu sistemi. 1876 ve 1961'de yeniden bu sistemi denedi.

Uygulamada yasama sürecinin ağırlaşmasına ve Anayasa Mahkemesi Meclis arasında iptal edilen kanunlarla ilgili uyuşmazlığa neden oluyor.

2. Meclis kurulması fikri tartışılmakla birlikte Türkiye'de denendiğini ve bekleneni veremediği kanısındayım.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Önerinin zamanlaması manidar

Tarafsız olması gereken başkanın Anayasa'ya Mahkemesi'ni eleştirmesi İngiltere'de örneği var mıdır. Başkanın yetkilerini aşarak eleştirmesisini içimize sindiremeyiz. Yargı erkinin alanına tecavüz eden yasamadır.

İktidarın hoşunha gitmeyen bir karar sonrası senatonun gündeme getirilmesi hoş değil. Anayasa Mahkemesi'nin işini ikinci bir Meclis'e devretmek istiyor.

İngiliz hukuku ile Türk hukuku arasında benzerlik yok. Türk hukuku kıta Avrupasına benziyor. Türkiye'de denendi ve tutmadığı görüldü. Senatoya yetkiler verirseniz Türkiye'nin devlet sistemine zarar verirsiniz. Tam bu sırada dile getirmesi anlamlıdır. Laiklikliği korunmasından yana gösterilen titizlikten Toptan'ın rahatsızlık duyduğunu görüyoruz.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı:

Toptan'ın kişisel görüşüdür. Geçmişte uygulanmıştır. Yasa çıkarmakta bazı yavaşlamamalara ve aksaklıklara neden olduğu görülmüştür. Anayasa değişikliği yapılırken öneri tartışılabilir.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi İlter Turan:

Tıkaman sistemi açma adına arayışı göstermesi açısından önemli. Sistemin bütünselliğini diğer organlarıyla birlikte ele almak gerekir. Tek başına senato yeterli değil.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Serap Yazıcı:

Sorun iş yükünün ağırlığından kaynaklanmıyor. Mahkeme siyasi denetim yapamaz. Önerilerini isabetli bulmuyorum. 1961 döneminde iki Meclis vardı.  Meclis'in kabul ettiği kanunların yüzde 93'ünü senato onaylamıştır. Sadece yasama sürecini ağırlaştırır. İkinci Meclis'ten beklenen fayda görülmemştir.  

haberciler



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs