En Sıcak Konular

Gül Osaka'da Japon iş adamlarıyla...

7 Haziran 2008 18:53 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya'nın önemli sanayi kenti Osaka'da Japon Kankeiren İş Heyeti tarafından organize edilen çalışma yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, Ertuğrul Firkateyni'nin batması sonucu şehit olan Türk denizciler için düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kushimoto'dan Osaka'ya trenle geçti.

Gül ve beraberindekilerin Osaka'da konakladığı Rihga Royal Otel'de Türk ve Japon iş çevrelerini buluşturan yemekte konuşan Kansai bölgesi Ekonomi Federasyonu Başkanı Hiroshi Shimozuma, 24 milyon nüfusa sahip Kansai bölgesindeki üretimin Japonya Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 15'ini oluşturduğunu belirtti.

Geçen yıl bir heyetle Türkiye'ye geldiklerini ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile görüştüklerini anlatan Shimozuma, Japonya'nın Türkiye'deki yatırımlarının azaldığı eleştirilerine karşı, “Japon yatırımlarında azalma yok. Japonya Türkiye'ye uzun yıllar yatırım yaptı. Şimdi biraz dinleniyor. Ben her akşam uyumadan önce Türk meyve suyu içiyorum” dedi.

Shimozuma, Türk ekonomisinin son yıllarda ciddi gelişme kaydettiğini ve İstanbul'un da ekonomik, ticari ve kültürel anlamda çok önemli bir kent olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasında, ziyareti sırasında Japon resmi makamlarının yanı sıra iş adamlarıyla da yararlı görüşmeler yaptığını ifade etti.

Shimozuma'nın “Japonya şimdi biraz dinleniyor” sözlerini hatırlatan Gül, Türkiye'ye geçen yıl yapılan 22 milyar dolarlık yatırımın büyük bölümünün Avrupa'dan geldiğini anlatarak, Japon şirketlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Gül, “Aslında Japon firmaları Türkiye'yi 20-30 yıl önce keşfettiler. Belki o günkü şartlar gelişmelerine imkan vermedi çünkü o günlerdeki bazı olumsuzluklar cesaretinizi kırmış olabilir ama bugünkü Türkiye o dönemdeki Türkiye değil” diye konuştu.

Geçmişte Ticaret Kanunu uyarınca yerli-yabancı firma ayrımı yapıldığını anımsatan Gül, artık bunun yaşanmadığını, Türkiye'de enflasyon oranının düşük olduğunu, yapısal reformlarla da olumsuzlukların ortadan kaldırıldığını vurguladı.

Gül, Türkiye'nin serbest piyasa koşullarını sağladığı ve standartlarını Avrupa seviyesine çıkardığı için AB ile müzakere sürecine başladığını belirterek, “Kısaca özetlediğim Türk ekonomisinin resmi size bir taraftan çok güvenilir ekonomilerin minimum riskini getirirken diğer yandan gelişmekte olan ekonomilerin çok büyük potansiyelini teklif ediyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye yatırım yapılırken sadece Türk pazarının değil, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerinin de dikkate alınması gerektiğine, Türkiye'nin tüm bu bölgelere hitap eden lojistik merkez olduğunu kaydetti.

HİSARCIKLIOĞLU'NUN KONUŞMASI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, siyasi ve kültürel ilişkilerinin yanında ekonomik ilişkilere de önem verilmesi gerektiğini söyledi. Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gerçek durumu yansıtmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu, kaliteli üretim alt yapısı bulunduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatının son 6 yılda 4 kat arttığına dikkati çekerek, Japon iş adamlarına “Biz bu dinamizmi ve enerjiyi sizinle paylaşmak istiyoruz” diye seslendi.

aa



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs