En Sıcak Konular

İHD'den yargıya 'siyasi' tepki

7 Haziran 2008 15:17 tsi
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül yaptığı açıklamada, hukukla bağlı olmayı ve hukuka uygun olmayı denetleyecek gücün, yargı gücü olduğunu belirtti.

İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararına ilişkin, “Yargı gücü, siyasi denetim yapamaz, siyasilerin hukuka uygun takdir haklarına müdahale edemez. Yargının hangi ideolojik ya da siyasi tercih olursa olsun, ideolojik ve siyasi tercih anlamına gelecek girişimlerin aracı olarak görülmesi kabul edilemez” dedi.

İHD Genel Başkanı Öndül yaptığı açıklamada, hukukla bağlı olmayı ve hukuka uygun olmayı denetleyecek gücün, yargı gücü olduğunu belirtti. Ancak yargı gücünün, siyasi denetim değil yargısal denetim yapması gerektiğini vurgulayan Öndül, “Yargı gücü, siyasi denetim yapamaz. Yapacağı denetim hukukla sınırlı bir denetimdir. Siyasilerin hukuka uygun takdir haklarına yargı kurumu müdahale edemez. Yargı gücü, yasama organınca kullanılacak yetkileri ancak hukukun üstünlüğü ilkesi uyarınca ve o bakımdan denetleyebilir” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının Anayasa’nın 148. maddesi hükümlerinde yazılı şekil incelemesi boyutunu aştığını, yorumla içerik denetiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Öndül, şunları kaydetti:

“Böylece, yasama organının Anayasa değişiklikleriyle ilgili tasarrufunun içeriğinin yargı tarafından belirlenmesi yoluna gidildiği anlaşılmaktadır. Bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılığı ve yasama organının yasa yapma tekeline, dolayısıyla millet iradesine müdahale olduğu da açıktır. Siyasi tercihleri bakımından pek çok çevre, sonuç olarak karardan memnun olabilir. ‘Hukuk ilkelerine aykırı olabilir ama sonuçları iyidir’ diyebilir. Bu düşünce tarzı da kabul edilemez. Yargının hangi ideolojik ya da siyasi tercih olursa olsun, ideolojik ve siyasi tercih anlamına gelecek girişimlerin aracı olarak görülmesi kabul edilemez. Bu kesin bir ilkedir. Her birimizin ideolojik ve siyasi tercihlerine uygun karar da çıkmış olsa, yargının bu tür tercihlerde bulunmasını insan hakları ve özgürlükleri, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri bakımından uygun bulamayız. Bu çok fazla faydacı, fırsatçı, taraflı, ilkesiz bir tutum olur.”

Anka



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs