Jandarma Kaymakama Karşı | " /> Jandarma Kaymakama Karşı | "/>

En Sıcak Konular

Jandarma Kaymakama Karşı

7 Haziran 2008 14:59 tsi
Jandarma Kaymakama Karşı Yargıtay'ın 'yurt genelinde dinleme' yapılamaz kararıyla güvenlik güçleri arasında başlayan tartışmalara şimdi de yetki karmaşası eklendi. Samsun Alaçam'da Kaymakam, Jandarma'yı teftiş etti. Jandarma bu duruma isyan etti. İçişleri Bakanlığı devreye g

Samsun'a bağlı Alaçam ilçesinde kaymakamın Jandarma'yı teftiş etmesi üzerine başlayan 'yetki' tartışmasına son noktayı İçişleri Bakanlığı koydu. İçişleri, Jandarma'nın mülki görevleri bakımından bakanlık, valiler ve kaymakamların emrinde olduğunu bildirdi.

Yargıtay'ın 'yurt genelinde dinleme' yapılamaz kararıyla güvenlik güçleri arasında başlayan tartışmalara şimdi de yetki karmaşası eklendi. Jandarma, kaymakamların ilçe karakollarını denetleyemeyeceğini iddia ediyor. İçişleri Bakanlığı ise Jandarma'nın mülki görevleri bakımından bakanlık, valiler ve kaymakamların emrinde olduğunu bildirdi.

Kaymakamların Jandarma karakollarındaki denetim tartışması, Samsun Alaçam Kaymakamı'nın 14 Mayıs 2007'de ilçe jandarma komutanlığını denetlemesiyle başladı. Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı, kaymakamın ilçe jandarma komutanlıklarını denetleme yetkisinin bulunmadığını savunarak, Jandarma Genel Komutanlığı'na başvurdu. Bölge Komutanlığı'nca hazırlanan raporda, 'mülki teşkilata tabi Jandarma'nın mülki görevleri ile ilgili eylem ve işlemlerinin İçişleri Bakanlığı ile valiler tarafından denetleneceği ve teftiş edileceği' hükmüne dikkat çekildi. Jandarma'nın yazısı üzerine, İçişleri Bakanlığı kaymakamın ilçe genel idaresinin başı ve mercii olduğunu bildirdi.

Bakanlık Hukuk Müşavirliği'nce hazırlanan görüşte, şunlar kaydedildi: "Kaymakamlar, ilçe idare şube başkanlarının genel, özel ve kolluk amirlerinin birinci derecede, diğer memurların ikinci derecede sicil amiridir. Kaymakam, her yıl ilçenin bütün bucaklarıyla köylerinin en az yarısını ve ilçe içindeki teşkilatı teftiş eder. Kaymakamların, görevli ve sorumlu oldukları bir konuda denetim yetkisinin bulunmamasının ve jandarmanın da sorumlu olduğu makamlar tarafından denetlenmemesinin idare hukukunun temel mantığı ile bağdaşmayacağı; mülki görevlerinden dolayı kaymakamlarla jandarma personeli arasında sorumluluk ilişkisi ve organik bir bağ olduğu; uzman jandarmaya sicil verme ve denetleme, direktif verme, yönlendirme ve sözlü veya yazılı rapor alma, izne ayrılmada uygun görüş verme, yasalara uygun istemde bulunma, personele gerekli cezanın verilmesini talep etme, jandarma bölgesindeki suçları vakit geçirmeksizin kaymakama bildirme, asayiş saati uygulaması vb. düzenlemelerle ortaya konduğu görülmektedir. Jandarma personelinin mülki görevlerden dolayı memurlar gibi yargılamaya tabi tutulması da bunun bir göstergesidir."

İçişleri Bakanlığı, kaymakamların, kendilerine bağlı teşkilatların yaptıkları iş ve işlemlerin hesabını da üstlerine verdiklerine dikkat çekti. Hukuk Müşavirliği'nin görüşünde, kaymakamın, genel sorumluluğunu taşıdığı, iş ve işlemlerinin sonuçlarından sorumlu olduğu teşkilatları denetleyememesinin, yönetim kavramının mantığına aykırı olduğu savunuldu. İlçede emniyet ve asayişi sağlamakla görevli ve yetkili olan kaymakamın, genel kolluğun ve bir genel kolluk birimi olan jandarma teşkilatının amiri olduğuna dikkat çeken İçişleri, bu nedenle hiyerarşik yönden kendisine bağlı olan jandarma teşkilatına mülki görevlerle ilgili olarak emir verebileceğini bildirdi. Bakanlık, emniyet ve asayişle ilgili görev ve sorumluluğu dikkate alındığında, mevcut mevzuat çerçevesinde kolluk kuvveti olan Jandarma'nın mülki görevlerinden dolayı herhangi bir yetki devrine gerek kalmadan kaymakam tarafından devir ve teftiş edilebileceğine vurgu yaptı. Bakanlık görüşünde, şöyle denildi: "Yetkinin Jandarma teşkilatı yönünden geçerliliğini koruduğu ve ilçe jandarma teşkilatının mülki görevlerinden dolayı kaymakamlarca denetlenebileceği değerlendirilmektedir."

aktifhaber.com



Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,106 µs